Byggahus.se

Risk för röta vid målning av friggebod invändigt?

 1. R
  Medlem · 54 inlägg
  Vi har ett fritids som köpt och uppfört en friggebod där man avser att lagra uteleksaker. Boden är byggd av virke som typ knuttimras och kommer inte att isoleras. Nu har man börjat att grundmåla boden invändigt och hade sedan tänkt att fortsätta utvändigt. Som jag ser det kommer man då att stänga in ev fukt i virket med risk för röta. Eftersom de redan har målat invändigt så har jag bett dem att inte måla utvändigt förrän till försommaren då man kan måla efter att virket har torkat. Tar tacksamt mot råd och synpunkter.
   
 2. Demmpa
  Husägare · 10 465 inlägg
  Vilken typ av färg används?

  Hur tätt är det mellan dom olika lagren av virket?
  Det kommer ju vara omålat på både översidan & undersidan av virket (den del som ligger mot nästa lager).
   
 3. S
  Medlem · 18 inlägg
  Blir det plastfärg på såväl insida som utsida är det 100 % röta, även om det dröjer några år. Att träet är omålat på under- och översidan spelar nog mindre roll då det inte andas torr luft emellanåt. Grundfärgen som sådan är väl i regel diffusionsöppen i det tunna skikt som läggs så säkert ingen större risk om du kör plast utvändigt och låter det enbart vara grundfärg invändigt. Men vill du helgardera så kör diffusionsöppen slamfärg utvändigt.
   
 4. R
  Medlem · 54 inlägg
  Vi kommer nu att göra så här:
  Invändigt kommer det endast att målas med grundfärg och ingen täckfärg.
  Utvändigt blir det nu Jotuns alkydgrundolja (ofärgad visir). Sedan kommer Jotun optimal täckfärg (akrylat) att läggas på i maj /Juni när det blir optimalt för målning.

  Fuktkvoten i virket är nu 20% men enligt färgaffären så är det ok att lägga på grundfärg. Däremot får det vara högst 16% i vår när täckfärgen läggs på.