Byggahus.se

Risk för radon i hus från 1920?

 1. O
  Medlem · 37 inlägg

  Oskat

  Medlem
  Hej.

  Står inför ett husköp och är lite kluven hur vi ska göra kring radonmätning. Göra en korttidsmätning? Vi vill helst avsluta affären så fort som möjligt, och skriva kontrakt helst igår.

  Är det stor risk för radon i hus från 1920? Det är ett trähus med grund/källare i betong. Ligger inte i högriskområde enligt kommunens kartor.

  Råd och tips på vad vi ska göra i detta fall? Begära att få göra en korttidsmätning och riskera att framstå som krångliga och att säljaren i värsta fall väljer annan potentiell köpare, eller strunta i det och riskera att få oväntade kostnader?
   
 2. N
  Medlem · 273 inlägg

  Säger kommunen att det är lugnt så kommer det inte massa radon från marken iallafall, då är det material man får titta på.
  Hittar följande.

  Hus som är byggda mellan ca 1929 och 1975 kan ha blå lättbetong i väggar, bjälklag eller andra delar av byggnadskonstruktionen.

  Så vilket år är huset från mer exakt?

  Radon kan man väl ventilera bort och dessutom kan man få bidrag upp till 25.000kr så din oro är tämligen obefogad. Gillar du huset i övrigt så kör på.
   
 3. O
  Medlem · 37 inlägg

  Oskat

  Medlem
  Tack för svar! Huset är byggt år 1920.
   
 4. N
  Medlem · 273 inlägg
  Dåså tuta o kör
   
 5. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 327 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Gå in på sgu.se och på kartvisaren, gammastrålning uran. Dör får du en indikation, kartorna är inte exakta. Kommunen har förmodligen exakt samma kartor. Är du orolig så ta dit någon som gör en snabbmätning, du får svar på ett par dagar. Alt. Skriv in i kontraktet att du vill göra en radonmätning och den skall t.ex. ligga under 100.
   
  Redigerat 3 jan 20:57
 6. O
  Medlem · 37 inlägg

  Oskat

  Medlem
  Tack, ska kolla upp det. Vad är det för snabbmätning? De korttidsmätningar jag hittat tar minst sju dagar och sen ytterligare några dagar att få svar på.
   
 7. B
  Allvetare · Stockholm · 7 400 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Bör nog vara sgu.se
   
 8. O
  Medlem · 37 inlägg

  Oskat

  Medlem
  Upptäckte det :crysmile:
   
 9. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 327 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Ja, helt rätt! Tänk vad fel det kan bli.:crysmile::crysmile:
   
 10. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 327 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Har inte testat detta själv men en mäklare föreslog detta när vi tittande på ett hus för 2-3 år sedan Kan tänka mig att en geolog/konsult fixar detta. Dock inget exakt värde men en indikation. Kolla priset först, för de kan ta bra betalt, speciellt när det är snabbmätning.
   
 11. O
  Medlem · 37 inlägg

  Oskat

  Medlem
  Huset ligger inte på riskmark, frågan är om det är värt och krångla med mätning och riskera att dra ut på affären?
   
 12. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 327 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Det beror på hur säker du vill vara. Kartorna ger en indikation och är inte exakta. Det beror också hur genomsläppligheten är, bergarter osv. Sprickbildningar i berg vilka kan ansluta till andra sprickor osv. Så vill man vara riktigt säker måste man kontrollera varje hus och/eller tomt själv. Tror inte du behöver vara orolig men vill du vara helt säker så gör en mätning.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.