Byggahus.se

Rimligt för kök? hjälp...

 1. C
  Medlem · 8 inlägg

  Clarksom

  Medlem
  Hej!

  Jag står in för en renovering av köket med byte av luckor, bänkskiva och kakel. Jag har ett relativt lite kök med 8 st luckor och 6 lådfronter. Bänkskivan är strax under 3 m och där ska det göras plats för inbyggd häll/ung, ett hällskåp under behövs också sättas in då jag i dagsläget har en traditionell spis.

  Jag har tänk ta hjälp av en firma med allt arbete och har fått en offert. Det jag nu undrar över är om det priset jag fått är rimligt? jag har begärt offerter från andra företag men än lyser de med sin frånvaro. Jag har fått rabatt på min offert och måste bestämma mig på fredag och vill inte riskera att "tappa" detta till någon annan ev dyrare. Offerten ligger på 14 265 kr för materialet. Enkla släta luckor, laminatskiva, liten del som ska kaklas så det gör ingen större skillnad på priset + 15 900 kr för arbete (ej el eller vvs medräknat) vad säger ni? törs jag tuta och köra eller skjuter jag mig själv i foten? hjälp en vilsen själ.. :worried: tack på förhand!
   
 2. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 877 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
  Fram med ritningen och lite bilder så vi har något att gå på.
  Och det är ju enorm skillnad mellan lådfronter i massivt rosenträ och målad MDF t.ex.

  Annars ser du rätt lätt själv på IKEAs hemsida vad materialet skall kosta.
  Arbetet gör vi vanligtvis själva, det är inget man måste hyra in fackmän för :)
   
 3. C
  Medlem · 8 inlägg

  Clarksom

  Medlem
  Jag önskar jag kunde köpa luckor på Ikea, just för prisets skull men de passar inte till mina stommar (som löjligt nog är Ikea) har ingen möjlihet att slänga in bild eller dylikt just nu utan vill mest ha en uppfattning om jag blir grundlurad eller ej. Om än jag är medveten om min knapphändiga information! det är iaf inga extra krusiduller utan budget alternativ jag kikat på. Inga luckor i massivt trä dvs! det är inte heller aktuellt att göra arbetet själv
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  15 900 kr i arbete motsvarar väl ungefär 4 dagars jobb och det är väl inte orimligt att det tar det inkl. restid, tid för inköp och administration. Eftersom det är fast pris finns där ju också en säkerhetsmarginal för att täcka in om det uppstår några oväntade problem på vägen.
   
 5. yonna
  Medlem · Österlen · 7 391 inlägg

  yonna

  Medlem
  Och ROT-avdraget skall framgå (om det inte gäller nybygge).
   
 6. C
  Medlem · 8 inlägg

  Clarksom

  Medlem
  Rot-avdrag är med på offerten! Låter väl som på er att det är ett rätt rimligt pris, givetvis dyrare än tex Ikea när jag jämför men detta är luckor som tillverkas lokalt i deras eget snickeri så det ska man väl egentligen inte jämföra med massproduktion. Brukar det någonsin bli billigare än offert? Inte för materialet då men jag tänker arbetskostnaden. Jag har ett så litet kök så att det verkar orimligt att vissa saker kan ta så lång tid som det sägs.
   
 7. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Om ni kommer överens om ett fast pris så gäller det, men man kan ju också komma överens löpande pris eller ungefärligt pris. Med löpande pris så blir kostnaden det antal timmar de lägger ner (inkl. restid och inköpstid etc.) och ungefärligt pris är ett löpande pris men med ett tak på det ungefärliga priset plus 15%.
   
  • Laddar…
 8. H
  Moderator · Stockholm · 44 227 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det är viktigt att det framgår om det är en offert för fast pris, eller en kostnadsuppskattning för löpande räkning. Annars tenderar vissa firmor att anse att det är fast pris om jobbet gick fort och bra, men löpande räkning när något visar sig lite segare än förväntat.
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 44 227 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det är kanske värt att undersöka hur mycket det skulle kosta att byta ut även stommarna mot nya IKEA stommar, och då använda deras standardluckor. Det är mycket möjligt att dina nya luckor är dyrare än kompletta nya skåp.
   
  • Laddar…
 10. C
  Medlem · 8 inlägg

  Clarksom

  Medlem
  Tanken har slagit mig men det går inte...! de stommarna jag har just nu är 90 cm höga och vad jag ser har ikea inga stommar i samma höjd. Jag kan inte tänka mig att "ta bort" 10 cm i höjd i ett redan litet kök. Jag har redan svårt att få plats med allt och 10 cm mindre förvarning i varje skåp hade satt mig ordentligt i skiten. Jag kan inte heller ta stommar som är 100 cm för då skulle jag bara få 40 cm skillnad mellan bänkskiva och skåp.
   
 11. C
  Medlem · 8 inlägg

  Clarksom

  Medlem
  Såhär ser köket ut idag..
   
 12. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det finns företag som specialiserat sig på att ta fram luckor som passar Ikeas Faktum-stommar, bland annat pickyliving (?), så du kan ju kolla vad ett sånt företag tar för nya luckor.

  Vill du försöka få mer förvaring kan du ju kolla om ventilationstrumman ovanför skåpen måste finnas hela sträckan och måste vara så där hög, går kanske att göra skåpen högre men det är klart att det kostar en del. Går det att utnyttja fläktskåpet för förvaring?
   
 13. C
  Medlem · 8 inlägg

  Clarksom

  Medlem
  Ja det finns det såklart! aldrig hört talas om pickyliving men andra liknande. Kruxet är väl egentligen att jag vill titta och känna på det jag köper men det finns inga möjligheter till det då jag bor i Umeå. Jag klarar mig med förvaring om än det är lite trångt på vissa ställen, skulle säkert få bättre plats om jag organiserad om och rensade lite så det känns inte aktuellt med en sådan kostnad i dagsläget. Fläktskåpet går inte att nyttja som förvaring, var en kryddhylla ovanför fläkten när jag köpte lägenheten men i våras fick jag en ny köksfläkt och då fick inte kryddhyllan plats längre så nu är det bara en skiva där.
   
  • Laddar…
 14. S
  Bannad · Gävleborg · 620 inlägg

  Stadsfiskalen

  Bannad
  Ikea har skåp som är 100 cm med. Det där lilla köket blir inte många 1000-lappar, för ett komplett kök på ikea inklusive bänkskiva och inredning.
   
 15. C
  Medlem · 8 inlägg

  Clarksom

  Medlem
  Jag vill inte ha 100 cm det blir för litet avstånd mellan bänkskivan och skåpen
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.