Byggahus.se

Rimligt bud före visning?

 1. T
  Medlem Nivå 2
  Ska sälja vårt hus och hörde att vänners bekanta är väldigt intresserade av att kika redan innan vi går till mäklare.

  De har budat på liknande hus i området men inte fått det till sin stora besvikelse.

  Vårt hus är tänkt att läggas ut med utgångspris på ca 4,2 mkr men mäklaren menar att det är ganska troligt med en lite högre slutsumma (uppåt 4,5 med lite tur) eftersom området är populärt och har få hus till salu.

  Om denna familjen är intresserad av att lägga bud redan innan - vad är rimligt att acceptera för att sälja tycker ni? Läste nånstans att 10-20% är vanligt påslag vid denna typen av affär men det känns spontant rätt mycket.

  Första huset vi säljer så en helt ny situation, men spontant skulle vi uppskatta en snabb affär och slippa krångla med visningar etc.
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Svårt att säga , sätt ett pris ni är nöjda med och testa dom. Kanske räkna bort mäklararvode och att det är värt mycket att slippa allt jobb med visningar = städningar och mycket stress
   
 3. E
  Medlem Nivå 1
  Låter märkligt att de ska få köpa huset för mer än vad er mäklare tror att det blir sålt för plus att ni slipper mäklarkostnader, ev. förbesiktning, visningar etc... Om ni vill sälja så försök hitta ett pris båda är nöjda med. Kommer ni inte överens kan ni förslagsvis ta dit tre oberoende värderare (ej gratis mäklarvärdering) och ta medelvärdet av dessa.
   
 4. T
  Medlem Nivå 2
  Precis, att slippa (öppna) visningar är ju värt en del, även om vi såklart redan hunnit fixa en del inför foto och värdering etc. Man får väl kolla lite vad de tänkt sig själva, men utgå från att vi kanske vill ha en summa som närmar sig den övre delen av vad vi tror att vi ska få.

  Ja, räknat på 20% i ökning blir ju summan galet hög. Det känns orimligt. Sedan är det svårt, senaste försäljningen i kvarteren som gjordes gällde en mindre och äldre villa men landade på hela 4,7, medan en annan granne som sålde för ett år sedan bara fick 3,8 för en liknande kåk. Ingen dum ide med flera värderare.
   
 5. M
  Medlem · Nivå 8
  Om ni redan har skrivit avtal med en mäklare (oklart, du skriver att de vill köpa innan ni går till mäklare – men också att "mäklaren har sagt ...") är sannolikheten stor att ni får betala arvode oavsett om det är bekantas bekanta som köper eller ej. Men ni bör kunna förhandla er till rabatt för att hen slipper hålla i visning etc.
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem Nivå 2
  Avtal med mäklare är inte skrivet. Vi har valt en av de två men vare sig hunnit fota eller skriva på några papper. Så än så länge har vi inga förpliktelser. Tänkte egentligen inte lägga ut huset förrän i januari, så har inte haft bråttom. Däremot vore det skönt att få saken klar med köpare eftersom vi är på gång med nytt köp i dagarna.
   
 7. B
  Medlem · Nivå 22
  Kan det vara så att den uppgiften är från en tid när det i stort sett jämnt förekom budgivningar där priset gick upp 20 % från annonserat pris?

  Nu vet jag ju inte var du bor men på många håll får man ju vara glad om man får tag på en familj som vill ge bud och inte kräver ett pris som är lägre än annonserat pris.
   
 8. T
  Medlem Nivå 2
  Förmodligen, även om en del objekt sticker iväg en hel del känns ju dryga 800000 kr inte så troligt.
  Bor i hyfsat halvstor stad som hade en kort dipp i vintras men som ändå fortsatt haft uppåtgående villapriser. Objekten ligger sällan kvar länge och buden börjar sällan under utgångspriset, men det är inte heller samma hetsiga budgivning som det periodvis varit.
   
 9. B
  Medlem · Nivå 22
  Okej, då är det väl rimligt att utgå från ett troligt slutbud på 4,4 och presentera det för de eventuella köparna och höra hur de ställer sig till det och vad de kan tänka sig ge.
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt, om du vill sälja utan budgivning, så måset du först skaffa dig en bra uppfattning om hur marknaden ser ut just där och just nu. Om du tror att huset borde kunna säljas för 4,4, så skulle jag inte sälja före visning för mindre än 4,5 - 4,6. OK, man får kanske ta hänsyn till insparat mäklararvode också.
   
 11. T
  Medlem Nivå 2
  Helt sant. Följer pågående budgivningar just nu för liknande hus i närliggande områden och de objekt som är poppis och i denna prisklassen har en tendens att dra iväg en del i pris. Dyrare hus ligger kvar längre men detta är ju en mellansegment som förmodligen passar många plånböcker.

  Sett till historiken så har de flesta husen i vårt område gått upp lite vid försäljning, kanske mellan 5-12%. Skulle de erbjuda 4,6 så skulle vi nog bli nöjda, men vid 4,3 skulle jag nog grunna på om vi borde haft budgivningen. Vi tror verkligen att vi har ett hus som skulle säljas lätt. Kanske är det artighetsfraser, men vi har fått flera kommentarer från folk om att ska de gärna får veta först av alla om vi ska sälja nån gång.

  Vilka nackdelar har vi annars för att sälja före mäklarens inblandning? Vi skulle ju anlita dem för kontraktsskrivning, men är det mycket som tillkommer gällande ekonomin etc?
   
 12. B
  Medlem · Nivå 22
  Min uppfattning är att en försäljning före visning, normalt dock efter att fotona kommit ut på hemnet, går till ett pris som är ungefär där man tror att det är sannolikast att priset hamnar, inte på eller över ett högsta möjliga toppris. Det utgår från att säljaren tycker det är värt en del att slippa osäkerheten med en budgivning, ha flera visningar (med åtföljande städning och hålla sig borta), många samtal med mäklaren osv.

  I detta fall slipper man dessutom tiden med att anlita en mäklare, anordna fotografering, visningsstädning osv. förutom mäklararvodet. Dessutom finns ju risken att priserna går ner i januari när det normalt blir ett större utbud och nu kommer ju Riksbanken troligen att höja sin ränta också.
   
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  OM du får proffshjälp med formaliteteter, och inte behöver annonsera. Så är det nog bara att köra på.

  Det kan vara missvisande att titta på hur mycket priserna går upp på objekt. Det du behöver titta på är det absoluta priset, och lite på kvadratmeterpriset för likvärdiga hus. Så får man göra en jättesvår avvägning om du har "unika" fördelar, typ jättenära till kommunikation, gränsar mot stor allmänning osv. De unika fördelarna tenderar att vara något man som ägare övervärderar.

  Även underhållsskick. Man jämför med "stylade" hus, helt nyrenoverade. Mitt hus som vi totalrenoverade för 7 år sedan är ju lika fräscht. Men det tycker inte alla köpare....
   
 14. T
  Medlem · Nivå 8

  Vilken stad bor du i?
   
 15. T
  Medlem Nivå 2
  Kom på att jag aldrig avslutade eller uppdaterade denna tråden, men bättre sent än aldrig. ;)
  Vi valde att köra på med mäklare och fick några förhandsbud när huset var ute på marknaden, men då det var så nära öppen visning med ganska många anmälda så valde vi att avvakta. Och det gjorde vi nog ändå rätt i trots att det är lite jobb med öppen visning och allt städande och piffande - det blev budgivning och vi landade på 100´ över det högsta förhandsbudet.

  Tack för era svar och input!(y)