Byggahus.se

Rimligt att legitimera sig på återvinningen

12k läst  141 svar

 1. A
  Medlem Nivå 5
  Fick igår beskedet att från december så måste man legitimera sig för att få köpa på "min" återvinningscentral.
  I grund och botten är jag för mycket av utvecklingen.
  Men varför göra det svårare att bli av med soporna och nu är ändå detta ganska lindrigt mot vad jag hör o ser andra..
  Vissa får bara slänga 5 gånger per år, andra måste ha ett kort med sig,
  Varför är det inte lag på att de är fritt att slänga på sopstationen är min ståndpunkt. oavsett om jag är i min kommun eller i 100mil hemifrån
   
 2. TomasJor
  Medlem · Nivå 9
  Enkla anledningen är att återvinningen är bara till för privatpersoner och eftersom flera företagare inte vill betala för sig så försöker kommunerna stäva detta.
   
 3. Peter2400
  Medlem · Nivå 19
  Ja, det är faktiskt helt galet, tycker det borde vara gratis för alla att återvinna, är gärna med och delar på den eventuella merkostnaden.
  Gästarbetare, turister och kringresande får inte använda återvinningen alls, utan hänvisas till skogen:(
   
 4. A
  Medlem Nivå 5
  Lika logiskt som att alla skulle legitimera sig innan man går in i matbutiken för vissa snattar..
  Men helt klart så är det ju en anledning även om jag anser att det är kontrollanterna som jobbar där uppgift.
   
 5. A
  Medlem Nivå 5
  I mitt fall så är redan "återvinningscentralen" finansierad via sophämtningen. Så där finns ingen logik i att man ska betala något, utom för företagare.
  Men samtidigt så har väl alla "sopor" ett värde och även om det blir en tankevurpa så har ju personen som har företag ( gissar jag ) ett egen abm för sopor på sin egna adress privat.

  För att sorteringen ska bli så bra som möjligt ska ingen hindras från att slänga sitt "vanliga avfall" det kommer bara generera sämre sortering.
   
 6. B
  Medlem · Nivå 18
  Men då är ju frågan om alla som betalar för sophämtningen vill/ska vara med och betala för att vissa slänger väldigt mycket mer än andra. Det är ju bra att få igång en kommunal diskussion om det om man vill att systemet ska ändras, t.ex. genom att prata med politikerna i kommunalfullmäktige.

  För att det är kommunen som står för kostnaden och inte vill betala för att folk som inte har betalat kommunen slänger något där. Kommunalt självbestämmande är oftast bra, dvs. hålla besluten nära dem som påverkas av dem.
   
 7. A
  Medlem Nivå 5
  För egen del så har jag hellre ren natur och att det kostar mig 100kr extra per år i sophämtning än att dagligen se nån som dumpat saker
   
 8. Peter2400
  Medlem · Nivå 19
  Tycker det borde vara gratis för företag också, vem vill betala för att slänga skräp?
  316:-/gång kostar det i Gbg när man utnyttjat sina 6 gratistillfällen.
  Alldeles för stor risk att saker hamnar på fel ställe.
   
 9. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Vad är det du ska köpa?
   
  • Laddar…
 10. B
  Medlem · Nivå 18
  Jag håller med dig om det men då gäller det att framföra det till dem som bestämmer, dvs. politikerna.

  Du betalar via din obligatoriska sophämtningsavgift och någon sådan finns inte för företag.
   
 11. Sockerhög
  Medlem Nivå 3
  Tror inte sophämtningsavgiften räcker till för att hålla en ÅC igång utan det behövs tillskott i form av kommunala skattemedel och då varken vill eller t.o.m får man inte otillbörligt stödja näringsidkare.
  Men vad då legitimera sig? Har man på centralen då ett uppkopplat register mot folkbokföringsadresser etc? Och GDPR-rutiner från datainspektionen som måste följas. Och vad är det för register som kopplar ihop personer med deras profession? Får inte en snickare eller byggare på semester nyttja stället?
  Vi har passerkort på vår ÅC som vi alla i familjen kan använda. Iofs också låna ut till vem som helst men där får samvetet råda.
   
  • Laddar…
 12. T
  Medlem · Nivå 8
  då har vi det lite bättre Folkbokförd i ägarkommun 12 fria besök per myndig person och år + tillgång till ÅV i 6 kommuner
  skall tillägga att de hämtar grovsoppor vid tomtgränsen 6 gånger/år "gratis" dock ej bygg o bil o trädgårsavfall

  nsr.se
   
  Redigerat 24 jul 13:39
 13. M
  Medlem Nivå 2
  Jag tror att risken blir när man har förbrukat sina gånger att oärligt folk slänger det i naturen istället. De vill inte betala.

  Och för min del som renoverar hus tycker jag det är kanon att de inte satt någon gräns för det gör att jag kan köra inom och slänga även om det bara är något litet och på så sätt hålla rent hemma och inte bara slänga i en stor sopsäck och i brännbart.

  Kanske kommunen borde kolla över verksamheters sophantering?

  Jag ser hellre en extra peng på sophanteringen så det ingår i abonnemanget än betalar när jag är där. Jag är redan nervös som det är när jag är på återvinningen eftersom jag känner att jag urdålig på sortering (har återvinningsskräck istället för tandläkarskräck )
   
 14. P
  Medlem Nivå 17
  I Huddinge behöver man ett kort för att slänga men det kostar inget för privatpersoner. Sedan kan du i princip komma och slänga hur ofta som helst. Det enda som är begränsat är fyllnadsmassor fast hur de kollar det vet jag inte.

  I Stockholms kommun är det fritt för privatpersoner, inget kort eller så. Företag ska betala per besök.
   
 15. A
  Medlem Nivå 5
  Oppsss tryckfelsnisse var visst framme