Byggahus.se

Rimlig tid för överklagan av detaljplan

 1. L
  Renoverare · Skåne · 70 inlägg

  Larre

  Renoverare
  Igår, 20:e december fick vi brev från vår kommun med besked om att de antagit en detaljplan, beslutet togs den 13:e och brevet var poststämplat den 19:e. Längst bak i dokumentet finns reglerna för överklagan. Sista dag för överklagan är satt till 10:e januari. En snabb räkning ger 11 arbetsdagar från mottagandet för att lösa en överklagan, dessutom under en tid när väldigt många har semestrar eller ledigheter.

  Är detta en rimlig tid för överklagan? Brukar man ge så här pass kort om tid? Kan man på något sätt förlänga tiden?

  Vi boende i området har för övrigt inkommit med synpunkter under hela processen men kommunen kör helt kallsinnigt över oss.
   
 2. R
  Medlem · 1 528 inlägg
  Tjänstemännen skiter nog fullständigt i Er.
  Överklaga direkt och ta kontakt med politikerna.
   
 3. L
  Renoverare · Skåne · 70 inlägg

  Larre

  Renoverare
  Beslutet är tagit av politiker, varför tror du att vi inte redan varit i dialog med både politiker och tjänstemän? Frågan kvarstår, är det rimligt tid för överklagande, finns det regler för detta?
   
 4. R
  Medlem · 1 528 inlägg
  "Ett beslut att anta en detaljplan vinner laga kraft tidigast tre veckor från den dag då beslutet eller justeringen av protokollet över beslutet har tillkännagetts på kommunens anslagstavla. Det förutsätter att ingen har överklagat beslutet under den tiden eller att länsstyrelsen inte har beslutat att pröva planen utifrån sina ingripandegrunder. Länsstyrelsen ska fatta detta beslut inom tre veckor från det att länsstyrelsen fått ett meddelande från kommunen om antagandebeslutet. Meddelandet till länsstyrelsen ska skickas senast dagen efter det att justeringen av det protokoll som innehåller beslutet har tillkännagetts på kommunens anslagstavla."
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · 1 528 inlägg
  Helt i sin ordning, ni har t.om. fått lite extra tid.

  Gilla läget.
   
 6. L
  Renoverare · Skåne · 70 inlägg

  Larre

  Renoverare
  Källa för detta?
   
 7. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 043 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Det kommer ju knappast som en överraskning då ni haft koll på handläggningen och förmodligen datum för beslut osv. Då borde ni vara förberedda på ett negativt beslut för er del och ha gott ol tid att skicka in överklagan inom den perioden dom krävs. Eller, varför vill/behöver ni mer tid ?
   
  • Laddar…
 8. R
  Medlem · 1 528 inlägg
 9. L
  Renoverare · Skåne · 70 inlägg

  Larre

  Renoverare
  Absolut, det kom inte som en överraskning förutom att vi inte säkert kunde veta hur politikerna skulle rösta. Det som känns lite sådär är att tjänstemännen konstant har gjort avsteg från saker, ändrat planer och begränsat medborgardialogen till ett minimum. Därför känns den korta tiden för överklagande som ett planerat drag därav min fråga kring vad som är rimligt och eventuellt lagstadgat.
   
 10. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 043 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Jag förstår. Jag hoppas ni är förberedda för gissningsvis använder kommunen alla drag som är tillåtna och den kortaste möjliga tiden för överklagan.
   
  • Laddar…
 11. R
  Medlem · 1 528 inlägg
  Länsstyrelsen har samma problem som TS då tiden bestämms av:
  10 §
  När länsstyrelsen enligt 5 kap. 29, 38 eller 39 § har fått ett meddelande om att en kommun beslutat att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser, ska länsstyrelsen inom tre veckor besluta om den ska överpröva kommunens beslut eller inte.
   
 12. L
  Renoverare · Skåne · 70 inlägg

  Larre

  Renoverare
  Ännu ett problem som jag ser det, kommunen lägger tiden för beslutet så att det verkligen inte ska kunna överklagas. Det har genomsyrat hela processen och det är enormt många som är frustrerade i denna situation.
   
 13. H
  Moderator · Stockholm · 42 750 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Man kan i nödfall överklaga, men be om anstånd med att motivera hela eller delar av överklagandet. Sådant fungerar i många andra rättssammanhang.
   
  • Laddar…
 14. H
  Moderator · Stockholm · 42 750 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Vissa kommuner ser det som en konstart att fatta beslut som inte skall gå att överklaga.

  På 70-80 talet när Stockholms kommun ville höja tomträttsavgälderna, så blev det ett ramaskri över de nya höga nivåerna (i många fall höjningar med 10 000%). Då backade kommunen så att de som hade ägt sina tomträtter före ett visst datum, skulle slippa undan med halva höjningen.

  Datumet var satt så att ingen som drabbades av höjningen var innehavare av en tomträtt under överklaganadetiden. Och ett beslut får bara överklagas av sakägare. Det fanns alltså ingen som hade rätt att överklaga beslutet.

  Det är lite som att besluta att höja kommunalskatten till 60%, men bara för de som flyttar in nästa år och framåt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.