Byggahus.se

Rimlig/orimlig kostnad för att ta ner luftfiberledning?

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Vi har byggt hus på på en jättefin sjötomt. Tvärs över tomten går en gammal kopparledning samt luftfiberledning, vilken vi nu också har anslutit oss till. I samband med detta arbete så bad jag om att få offert på att få ledningarna nedgrävda då de hänger i vägen för sjöutsikten.

  Skanova (Telia) skickade ut en underentreprenör (från Transtema tror jag) för att kolla på jobbet. Det är en stolpe som ska tas ned, och ≈ 100 meter kabel som ska grävas ned. I och med att det finns lite berg/sten på tomten så tyckte man att jag själv skulle sköta grävningen, alltså ombesörja shackt, förläggning av fiberduct, pv50, rasering av gammal stolpe samt bortforsling av denna till större väg. Transtema levererar det material som ska grävas ned samt blåsning/inkoppling.

  För detta vill dom ha nästan 100 000:-, och då behöver jag köpa in marktjänsten utöver det. Är detta rimligt?
  Jag har försökt att förhandla om att dela på kostnaderna då det borde ligga i Skanova intresse att inte ha fibern luftburen hängandes bland massa träd och buskage – men icke.

  Har någon annan några erfarenheter av något liknande? Vår granne (som vi köpte tomten av) fick sina stolpar nedmonterade utan kostnad för typ 5-6 år sedan. Och jag har försökt att förstå vad som gäller kring servitut osv när det gäller luftledningar över privata tomter men blir ej klok på detta.

  Tacksam för input!
   
 2. A
  Medlem · Nivå 8
  Det låter helt horibelt mycket.
  Hela jobbet hade varit mer rimligt med 100k om det inte fanns något krav på förläggningsdjup.
   
 3. N
  Medlem · Nivå 4
  • Laddar…
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Är kopparledningen i drift (aktiv)?
  Hur många är anslutna till luftopto ledningen och alltså kommer att behöva installeras om? Beroende på det tror jag inte 100000 är speciellt orimligt.
   
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Kopparledningen är ej aktiv (klippt) och jag skulle tro att det är tiotal hus anslutna till fibern längre ut på udden.
   
 6. H
  Medlem · Nivå 10
  Det verkar inte vara några funktionella problem, bara att ni inte tycker det är kul att se luftledningen.

  Jag har förståelse för att det inte finns några incitament för andra aktörer att ändra på hur ledningen är förlagd, det är därför ni får stå för kostnaden själva.

  Vad är problemet som ni ser det?
   
 7. C
  Medlem · Nivå 19
  Det låter spontant väldigt dyrt, men å andra sidan - har du något alternativ?
  Utgår från att Telia har ledningsrätt för befintlig ledning, och i och med att du själv tecknat avtal på fibern har de säkert dessutom en avtalsenlig rättighet att dra ledningar till andra abonnenter över din fastighet.
   
 8. Fotografen
  Medlem · Nivå 19
  Projekt av detta slag som, missförstå mig rätt, inte har sitt behov i nödvändiga utbyggnader eller reparationer utan i subjektivt tyckande får alltid tilltagna prislappar utan vilja till prut. Försök leva med luftledningen, tids nog kommer någon och petar ner den ändå.
   
 9. T
  Medlem · Nivå 6
  Här fick jag dom att klippa ner koppartråden och ta ner stolpar innan fibern hann dras....
  Vart riktigt surt när dom fick gräva ner istället för den billigare luftledningen....
  Tror ditt bekymmer är att dom måste dra om fibern till alla...... därav den höga kostnaden
   
 10. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Lustigt nog så tyckte jag kostnaden var rimlig
  Den enda som har nytta av att det hela grävs ner ät ju TS. Då är det TS som ansvarar för alla kostnader. det är ju en ren "nöjesförändring" och inget som krävs för något annat än det estetiska.

  Räkna bara vad som ska till för detta:
  Projektering. Etablering. arbete med att flytta ner fibern. Återställning. Och dessutom säkerställa att andra kunder till fibern inte blir drabbade (samt av avbrottsersättning).
  Med tanke på maskiner, arbete på hög höjd. så känns 100.000 som billigt och antagligen rent självkostnadspris. .
  Det är mycket pengar. Men vad är den där "obesudlade" sjöutsikten värd Stolparna stod ju antagligen där redan när tomten köptes :)
   
 11. T
  Medlem Nivå 7
  Jag skulle gissa att de har viktigare saker att lägga sina resurser på så när någon ber dem att ordna något på grund av det estetiska så drar de till med en ganska hög summa. Med lite tur så backar kunden och med ännu mera tur så går det med på att betala. Win win med andra ord, för företaget.

  Men kopparledningen borde väl kunna tas ned för en relativt liten peng? Sen om det är värt det eller ej med tanke på att den andra ledningen kommer finnas kvar är upp till dig.
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem Nivå 6
  Låter inte alls dyrt faktiskt du har fått ett bra pris det är några dagars jobb med maskiner och personal
   
 13. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Bara fibersvetsarna kostar ungefär 2000kr per hushåll, så bara där ligger minst 20000kr. Man skall troligen blåsa om också osv. I praktiken så handlar det ur ett fiberperspektiv om att nästintill göra en nyinstallation. På den tiden jag byggde fibernät så kostade varje abonnent runt 10000kr i fast startkostnad, du kanske kan få en rabatt på det med runt 2000kr och då hamnar du på 80000kr (så som jag grovt räknade på nya anslutningar när det begav sig). Till detta kommer sedan slang och grävning.

  Tyvärr, priset verkar rimligt. Du kan dock räkna med att stolparna försvinner inom ett tiotal år. Bolagen är dock helt ointresserade av att göra detta när du vill, de gör det när det passar dem och då blir kostnaderna lägre också.
   
 14. M
  Medlem Nivå 6
  Ts har ju fortfarande en väldigt fin utsikt
   
 15. K
  Medlem · Nivå 11
  Absolut! Och mer träd än luftledningar i vägen.