Byggahus.se

Riktigt bra LED-lampor E27 (hög R9, lite flimmer)?

 1. M
  Husägare · Skåne · 257 inlägg

  Mikael 81

  Husägare
  Nu när även halogenlampor med E27-sockel fasas ut och traditionella glödlampor är svåra att få tag på har jag försökt titta igen på kvaliteten på de LED-lampor som finns att få tag på. Framför allt är det traditionella matta A60 jag använder mest. Jag hittade till den förträffliga sidan sle.se/led men där finns t.ex. inte IKEAs senaste modeller med. Av det som framgår där verkar det i alla fall generellt som att Osram bakåt i tiden varit bäst på flimmer (långt under 10% enligt sle.se) men sämre på färgåtergivning (särskilt R9) och IKEA bäst på färgåtergivning (Ra över 90 och R9 runt 50% på de som är testade senaste, vilket inte är senaste modellerna). Clas Ohlson verkar vara bra både på flimmer och färgåtergivning, men då har de naturligtvis istället dåliga recensioner på livslängden.

  Vad har ni hittat? Någon som har sett värden på IKEAs senaste modeller LED1713G11 och LED1709G7? Eller tips på andra märken?
   
 2. Bästa svaret

  Mich
  Medlem · 527 inlägg

  Mich

  Medlem
  LED1709G7 verkar vara en riktigt bra lampa. Enligt mätningar så är den helt flimmer fri (även vid låga nätspänningar), strömmen är bra med hög effektfaktor (ingen strömspik), färgspektrum verkar bra och går upp i det djupröda, höljet är kraftigt frostat (mjölk). Den har en annan design än de andra LEDARE lamporna från Ikea. Hela globen på denna lyser och den lyser även neråt (mot sockeln).

  Inom några veckor kommer det troligtvis finnas mera tekniska detaljer om innehållet i den på denna sida: Elektroniken inuti

  PS. Se upp för Clas Ohlson Premium Classic. De har dålig drivelektronik med flimmer, sammanställning av mätningar. Tråkigt då ljusspektrumet verkar bra.
   
 3. Peter2400
  Medlem · Västkusten · 5 211 inlägg

  Peter2400

  Medlem
 4. C
  Medlem · 10 031 inlägg
  Kan väl tilläggas att även övriga lampor i IKEA:s LEDARE-serie är mycket bra val. De har med något undantag konsekvent fått bra mätvärden genom åren, så till skillnad mot de flesta andra märken verkar IKEA ha en inköpsavdelning som har koll och bryr sig om den tekniska kvaliteten på de lampor de säljer. Och med det priset finns det egentligen ingen anledning att köpa något annat. Skulle väl vara då att urvalet är lite begränsat - inga filament-lampor, inga E14-lampor.
   
 5. M
  Husägare · Skåne · 257 inlägg

  Mikael 81

  Husägare
  Ah, en uppdatering med de senaste IKEA-lamporna! Stort tack till dig om det är du som lagt upp det! (y)

  Den IKEA-lampan ser ju alldeles förträfflig ut!
   
 6. M
  Husägare · Skåne · 257 inlägg

  Mikael 81

  Husägare
 7. M
  Husägare · Skåne · 257 inlägg

  Mikael 81

  Husägare
 8. Peter2400
  Medlem · Västkusten · 5 211 inlägg

  Peter2400

  Medlem
 9. C
  Medlem · 10 031 inlägg
 10. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 752 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
 11. Peter2400
  Medlem · Västkusten · 5 211 inlägg

  Peter2400

  Medlem
  Jag insåg precis att jag har ett par IKEA LED1709G7 liggandes som jag tänkt lämna tillbaks.
  Funkade inte bra ihop med en Plejd dimmer, allt under 50% ljusstyrka gjorde att lamporna
  gav ifrån sig ett tjutande ljud, tillräcklig för att vara störande ett antal meter bort.
  En lampa gick dessutom sönder när jag lekte med olika dimmernivåer.
  Tycker nog att de var lite väl gula i tonen 2700K.
  Men flimrade gjorde de inte vad jag vet.
  Köpte philips warmglow istället, inget oljud och bra ljus.
   
 12. Mich
  Medlem · 527 inlägg

  Mich

  Medlem
  De verkar ha lite koll, men tydligen prioriterar de kostnad framför prestanda och kunders hälsa. Lite tråkigt, några ören till i tillverkningskostnad och lamporna hade varit bättre.

  Den verkar också bra, men mycket dyrare än ikea lampan.[​IMG]
  Jämfört med Ikea
  [​IMG]
  Philipsen är starkare, speciellt uppåt. Åt sidorna lyser de ungefär samma styrka. Ikean lyser mer neråt, än philipsen

  En liten egenhet med Philipsen är att den har 100Hz flimmer vid tillslag och i ca tolv sekunder. Finns kanske en liten risk för att den flimrar vid dimning. Jag har inte testat att dimma den. Däremot har jag varierat spänningen till den och vid snabb förändring, så flimrar den en stund.

  //Michael
   
 13. C
  Medlem · 10 031 inlägg
  Vilka LEDARE-lampor är ohälsosamma eller har dålig prestanda?
  Denna typ av konsumentprodukter går alltid att göra lite dyrare och bättre, frågan är vad som är "good enough"?
   
  Redigerat 10 feb 2019 22:21
 14. Mich
  Medlem · 527 inlägg

  Mich

  Medlem
  LEDARE modeller har haft lite väl mycket 100Hz flimmer, tycker jag. De flimrar dock inte mer än gamla glödlampor, så de är ok - men kunde varit bättre. Jag har undvikit deras lampor p.g.a. detta. LED-lampor behöver inte flimra. Den lilla päronlampan har ju nu fått flimmer, men nu när jag tittade så såg jag att de har också döpt om den till RYET.

  RYET är det flera som har mycket hög frekvens flimmer. Detta kan diskuteras om det påverkar oss eller inte. Vi vet att flimmer med lägre frekvens påverkar oss. Så det är bara dumt att utsätta oss för flimmer, även med hög frekvens. Det är också billigt ta bort högfrekvensflimmer.

  IKEA har optimerat bort komponenter eller minskat kapacitansen i vissa kondingar, för att snåla in på kostnaden. Tyvärr påverkar det prestandan. De till och med skryter om detta på sin websida. De vill dock få det låta positivt, men det är ju negativt. Ljusflimmer och radiofrekvenser ut i kabeln är något som bör undvikas.

  "good enough"... nä det tycker jag inte alla Ikea lampor är.

  PS. Jag säger inte att IKEA lamporna är super dåliga. ...de kan dock bli bättre. Detta med mycket liten extra kostnad - det är irriterande.
   
  • Laddar…
 15. C
  Medlem · 10 031 inlägg
  Nu tänkte jag inte på "good enough" ur din eller min synvinkel, utan hur producenten resonerar när de balanserar pris/prestanda.

  LEDARE är de IKEA-lampor som är intressanta eftersom de nästan konsekvent har en anständig miniminivå på lampans tekniska egenskaper, som till synes är Ra > 90, R9 > 60 och flimmer < 25%. Ett par modeller brister gällande flimret tyvärr, men vilken annan aktör har en produktserie som konsekvent möter motsvarande krav? Var köper man dem och vad kostar de?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.