Byggahus.se
Vi skrev avtal på materialsats med hustillverkare sent 2020 och fick samtidigt genom vår säljare ett pris på entreprenaden från en byggfirma som regelbundet jobbar med hustillverkaren i fråga. Entreprenadpriset kom endast som en fast summa på mejl från säljaren, alltså inga riktiga avtal skrevs, men vi tackade ja och säljaren lovade att summan skulle stå sig tills den dag vi skriver avtal.

Efter en MASSA förseningar från hustillverkarens sida blev tillslut TOLO skriven nästan 8 månader senare... leverans av hus skulle nu ske sommaren 2022.

Så bara några månader innan grunden ska läggas får vi äntligen till ett byggmöte där vi går igenom avtalet och till vår förvåning säger de nu att de ska indexreglera oss genom MT74 fr.o.m den dag hustillverkaren hade som basmånad, alltså närmare 9 månader bakåt...! Detta blir en enorm finansiell smäll för oss, såpass att hela projektet hänger löst...

Inte under någon gång under de 15 månaderna som gått har de nämnt eventuella prishöjningar eller indexregleringar. Jag förstår ju såklart att även deras omkostnader har gått upp, men borde de inte använda sig av ett entreprenadindex? Nästan allt material kommer ju från husfabrikanten.

Och rent juridiskt, har de rätt att vänta med att släppa indexbomben tills bara några månader återstår till stomresning? Vi har ju inte en chans att hitta andra byggare innan huset kommer. Vi är ju liksom låsta och kan bara antingen acceptera eller inte acceptera och därmed tvingas stoppa husköpet och riskera rejält skadestånd från hustillverkaren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.