Byggahus.se

Repor och märken efter golvslipning

 1. N
  Medlem Nivå 2
  Inga skyhöga förväntningar, men förhoppningen är att man anlitar tillräckligt kunniga och professionella hantverkare för att kunna leverera en slutfinish som ser bättre ut än att någon har gått runt med en svart krita på hela golvet. Det borde dom ju veta, och isåfall varna om när de ser golvet.
  Inget förhandsbesök. Inte lämnat utrymme för oss att se under slipningens gång eller någonting, utan bara kört på.
  Vi får se hur det går helt enkelt!
   
 2. N
  Medlem Nivå 2
  Nej, ingen matta ovanpå, bara bruna masonitskivor. Och golvet såg inte ut såhär innan de slipade, då var hela golvet ljust (men grovt och oslipat). Vi får se vad som händer. I värsta fall får vi måla golvet helt enkelt! ‍♀️
   
 3. Jiji
  Medlem · Nivå 8
  Ja, eller fernissa?
   
  • Laddar…
 4. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Tyvärr, håller med de andra som menar att det kommer inte att bli bättre än så här. Det är ett undergolv.

  Ni borde ha läst på lite bättre innan ni anlitade golvfirman. Ni borde också krävt att de kom på besök innan slipningen. Vet inte hur diskussionen gick men tycker att golvfirman borde informerat er om spikskallarna, förmodar det. Fakturan får ni betala, oavsett.

  Vi hade ett vitlutat, vitoljat granparkettgolv som blev fult väldigt snabbt, framförallt i köket. Vi målade golvet, anlitade en målare, med en vit golvfärg som var avsedd för offentliga miljöer med stort slitage. Det blev väldigt bra!

  Det skulle ni kunna göra, framförallt nu när golvet är slätt men lacken är inte bra att måla på. Men kolla först om ni måste behandla spikskallarna med något så att de inte blöder igenom färgen.

  I annat fall, om ni inte kan acceptera spikskallarna, får ni lägga in nytt golv.
   
 5. S
  Medlem Nivå 9
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  79864326-F385-4272-B6A7-400A963534D6.jpeg

  Gammalt undergol i sommarstuga från 60-talet. Inte alla spikar nedslagna men de flesta. Määäängder med hål efter masoniten som låg under plastmattan.

  Men vi tycker Golvsliparen fick till det bra.
   
 6. N
  Medlem Nivå 2
  Tack för bild! Ser ju ut som att där iallafall inte är fula svarta märken runt spikarna! Handslipade de runt spikarna då, eller gick de över hela golvet med golvslip? Vad är det för behandling på detta?
   
 7. N
  Medlem Nivå 2
  Tack för svar!
  Spikskallarna i sig är ju inget problem tycker vi. Det är ju alla svart märken runt omkring som gör att golvet ser smutsigt ut.
  Vi sa att det var många spikar, och de ville bara att vi skulle gå över golvet så att inga spikar stack upp över, i annat fall skulle de bara slipa över spikarna. Men de nämnde INGENTING om dessa fula märkena som kunde bli efter spikarna.

  Om man ska måla golvet, ska man förbehandla med något, eller ska man då måla direkt på nyslipat golv?

  Tack!
   
  • Laddar…
 8. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Det svarta runt spikarna beror inte på slipningen utan på lackeringen.
   
 9. N
  Medlem Nivå 2
  Tack för svar!
  Vi kan ju inget om golv, därför vi anlitad en firma som sa sig kunna det här. Vad tror du, ska man behandla med något annat än lack? Är olja bättre? Eller spelar det någon roll?
  De säger att de inte kan göra något åt slipmärkena runt spikarna, och att de då måste handslipa. Men det skulle enligt dom blir väldigt dyrt...
   
 10. N
  Medlem Nivå 2
  Tack! Svarade precis på ditt tidigare inlägg som jag hade missat. Vad tror du skulle vara en bättre behandling?
   
 11. S
  Medlem Nivå 9
  Var inte där då det gjordes. Men ganska säker på att de först slog ner spikarna lite och sen maskinslipade alltihop.

  Var något slags vitolja/vax eller vad det hette som de sen polerade in om jag minns rätt.

  Var lite dyrare än ”vanlig” enkel oljebehandling men inte så många kronor. (Tydligen det extra poleringsmomentet som kostade extra)
   
  • Laddar…
 12. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 19
  Utveckla gärna. Menar du att de dammsugit slarvigt innan lackering eller något annat?
   
  • Laddar…
 13. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Antingen det eller så har spikarna varit rostiga/blivit rostiga och man har smetat ut det med lacken.
   
 14. Jiji
  Medlem · Nivå 8
  Hur har det gått med ert golv. Här är en bild av vårt slipade och lackade golv. Det är ju inte vi som gjort det så jag vet ju inte hur det är gjort men vid spikarna är det inte svart.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_1260.JPG

  Däremot har det varit matta på golvet vid något tillfälle och det finns spår av den på vissa ställen. Det är lite svart, som att det skulle vara lite smutsigt.
   
 15. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 13
  Man kan se att det slipats i rostet på spikskallarna, men det har inte blivit metallblankt vad jag kan se. Järnspån/pulver skulle inte färga av sig speciellt mycket.
  Hur mycket slog ni ner spikarna? I stort sett alla spikskallar jag sett på bilderna ser slipade ut.

  Det bildas järnoxidspulver när de rostiga skallarna slipas.
  Man kan köpa järnoxid som torrpigment (finns både som svart och falurött) om man vill göra egen färg, så man får väl räkna med att järnoxiden kan färgar träet. Gran är ganska mjukt trä.
  Man får slå ner spikskallarna så att man inte slipar i dem.
  När man gjort det kan man slipa och dammsuga. Proceduren kan nog behöva upprepas några gånger så man blir av med järnoxiden.
  Fortsätter man tillföra färgpigment (järnoxid från spikskallarna) kan man väl inte räkna med att bli av med missfärgningen? Börjar spikarna sticka upp när man slipar får man väl slå ner dem lite till?

  Möjligen skulle träet kunna vara blånat också, men det är lite svårt att avgöra från bilderna som inte är speciellt skarpa och kanske inte har så bra färgåtergivning? Är det blånat virke hjälper det inte att slipa en gång till.