Renovering Röda Grind

43k läst  248 svar

 1. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Garderoberna är gjorda av ett lokalt snickeri som numera heter Vicklebykök, håller till i Kalmartrakten.
   
  • Laddar…
 2. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15

  Fönsterpardörren har karmyttermått 1285x2260 mm. Blev specialhöjd för att komma i nivå med fönstret bredvid. Det är 1+1 från RM precis som de andra fönsterna vi har köpt till huset, och man kan väl säga att vi har gått på estetik och hantverk mer än att kolla på U-värde. Annat när det handlar om stora fönsterpartier snarare än enstaka fönster och kanske någon fönsterdörr. Har ärligt talat ingen större känsla på den punkten så har svårt att ge dig några råd.
   
 3. F
  Renoverare Nivå 1
  Hej Erica,

  jag tyckte min käre make var lite snål med informationen, så jag kompletterar lite. Fråga om du undrar något mer. Vi ritade/designade garderoberna själva, stommar och dörrar, och fick hjälp med tillverkningen av ett lokalt företag i Kalmar, som då hette Ciznic. Nu går de under namnet Vicklebykök. De hjälper till med att rita och designa också om man så önskar. Vi kollade på Kvänum till att börja med, men de kunde inte göra de anpassningar vi önskade måttmässigt. Här fick vi precis vad vi ville och till en tredjedel av Kvänums pris. De hjälpte även till med monteringen om man önskade. Vi tog även in offerter från ett par andra snickerier, men dessa var klart billigast och vi har inget att klaga på gällande utförandet. De var lite svåra att få tag på ibland, men vi såg mellan fingrarna med det, då resultatet och priset ändå blev så pass bra.
   
 4. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Lite förfriskning av verkstaden

  Tar ett litet skutt bakåt i tiden igen. Förra sommaren var ju mycket fokus på inbyggnaden av verandan. När vi hade skickat iväg bygglovsansökan i slutet av april tänkte vi att vad ska vi nu hitta på i typ sex veckor innan vi får besked? Vi hade lite småprojekt men behövde lite mer att hitta på för att stilla projektlustan. Vi bestämde oss då får att måla garaget, eller verkstaden som det snarare är. Dels så behövdes det definitivt, men det var också ett bra sätt att testa om vi tycker att vit fasad funkar, något vi diskuterat fram och tillbaka när det gäller huset (och inte minst vilken vit). Så vi körde på! Bygglovet för verandan beviljades två dagar senare (grymt imponerad!) så det blev inte riktigt som planerat men det var ju ett ganska angenämt bekymmer.

  Först några bilder på hur det såg ut innan.

  IMG_2428.jpg

  IMG_2426.jpg

  IMG_2389.jpg

  Efter mycket testmålande och velande slutade det med att vi valde att blanda NCS 0500-N och NCS 0502-Y, hälften av varje. På dörrarna blev det NCS 2000-N. Till slut i alla fall, för vi hann måla både dörr och port i en ljusgrön dimmig kulör innan vi ångrade oss och målade om :)

  Efter tvättning, en del skrapning och byte av lite panel och knutar så var det bara att måla på. Ganska lagom stort för att kännas som ett projekt men utan att man blir fullständigt less. Bytte även vindskivor och plåtar när vi hade målat färdigt. En fuskspröjs fick det också bli för att få mer samklang med huset.

  Ett litet eget projekt var avvattningen. Som synes på bild ovan såg det för hemskt ut och rännan satt alldeles förlängt ned. Förre ägaren (som byggde garaget) hade använt vanliga korta rännkrokar men struntat i att bocka dem och satt dem på takstolarnas nosar istället. Fixade till med fotplåt, målade nedersta bärläkten vit och satte dit ny avvattning.

  Vindflöjeln stålborstade jag av och målade med hammarlack. Detta gjordes igår kväll så nu sitter den också uppe. Blev väl spiken i kistan och anledningen att jag kom på att skriva detta inlägget.

  Några bilder under arbetets gång och två till slut några dagsfärska bilder där allt är klart (utom belysning...)

  IMG_8080.jpg

  IMG_8236.jpg

  IMG_8494.jpg

  BH.jpg

  Idag:
  0A47DCC2-7C3A-44E5-B1DA-8A1B923D793B.jpeg

  2F6A5311-0380-4293-AE5A-331BEC7574C1.jpeg

  C2000586-6599-4C95-A4D2-BA16CEE0E795.jpeg

  7C815371-FA0C-4890-B251-67074394AA74.jpeg
   
  Redigerat 8 apr 2018 21:53
 5. F
  Renoverare Nivå 1
  Klart å klart, älskade make, det är väl en sanning med modifikation. :) Framledes ska ju både garageport, fönster och dörr bytas. Kanske tom flyttas runt och kompletteras med ytterligare en dörr. Även taket ska få sig en översyn och kanske byter vi även till putsad fasad vad det lider, men för nu kan vi väl kalla det klart om du tycker att det känns bra i själen. ;)
   
 6. E
  Medlem Nivå 7
  Det känns som eran tråd är skriven för mej
  Vi ska måla om vårat röda trähus hus med rött tegeltak till vitt och har börjar diskutera nyans val, men har inte börjat prova än.
  Vilket märke är färgerna som ni har valt, går det att förklara varför blandningen av dom två färgerna blev så bra, svår fråga kanske. Är era RM fönster målade i deras standard färg, NCS S-0502-Y?
   
  • Laddar…
 7. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 12
  Är det målat med Falu rödfärg så är det otroligt svårt att få fäste för annan sorts färg. Byt panelen först
   
  • Laddar…
 8. F
  Renoverare Nivå 1
  Vi gillar båda två när vitt är riktigt vitt. Krispigt och fräscht. Vilket gjort att vi överallt inomhus valt NCS S-0500-N. Utomhus kan detta dock upplevas väldigt vitt och bländande vid starkt solljus. Därför valde vi att blanda i hälften NCS S-0502-Y. Ibland, typ när snön ligger vit, ångrar jag att vi inte gick på ren 0500-N, men det hade nog blivit för bra mitt i sommaren. Å för husefridens skull gillar jag läget. :) Fönstren vi beställde från RM till utbyggnaden tog vi i nyansen 0500-N, eftersom vi har det inomhus. Då blev det iaf rätt nyans på en sida. De hade inte möjlighet att blanda färgen likt vi gjort på fasaden. Vi kommer, om jag får bestämma, måla över utsidan på fönstren med blandad vit vad det lider. Färgfabrikat på fasadfärgen är Beckers.
   
  Redigerat 8 apr 2018 23:36
 9. E
  Medlem Nivå 7
  Vårat är inte äkta faluröd, samma nyans men inte den färgen.
  Jag ska prova och blanda som FruB så får vi se hur det blir
   
  • Laddar…
 10. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Vi använde Beckers akrylat på verkstaden. Huset saknar luftspalt så där kör vi istället Beckers oljefärg som inte är lika tät. Bra när de har färgen på lokala Bauhaus och dessutom 30%-drive då och då. Och så hade de bra resultat i Folksams färgtest. Ingen slamfärg tidigare trots kulören så bekymret som @Åsa Lund riktigt påpekar slapp vi. Hade vi bytt panel hade det blivit linoljefärg. Nu har vi visionen att putsa huset på lite sikt (när alla yttre ingrepp som fönsterflyttar etc. är gjorda) och väljer därför en ganska billig och enkel färg för att med rimliga medel få huset lite roligare tills dess.
   
  • Laddar…
 11. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 15
  Ovanvåning: Färdigt

  För ganska många inlägg sedan skrev vi att i nästa inlägg kommer lite bilder på färdig ovanvåning, ska bara vänta till nästa tillfälle det är ordning och reda och knäppa några bilder:). Det går trögt på ordning-och-reda-fronten, i alla fall att det sammanfaller med att vi får för oss att fota. Men vi har i alla fall lyckats samla ihop några bilder som är tagna lite pö om pö sedan vi flyttade upp för ungefär två år sedan. Det är lite olika årstider och varierande möblering men håll till godo!

  IMG_1661.jpg
  Stora sovrummet

  IMG_1738.jpg
  Stora sovrummet

  IMG_1682.jpg
  Utsikt från sängen

  IMG_0552.jpg
  Insikt från balkongdörren

  2.jpg
  Allrum

  IMG_0584.jpg
  Allrum

  IMG_2893.jpg
  Allrum

  IMG_0543.jpg
  Från bibliotek in i allrum

  IMG_0259.jpg
  Ena barnrummet

  IMG_0334.jpg

  IMG_7176.jpg
  Sommargodnatt från barnrum

  Skärmavbild 2018-04-09 kl. 22.47.27.png
  Andra barnrummet

  IMG_4586.jpg


  IMG_5860.jpg
  Biblioteket

  IMG_0784.JPG
  Och sist en bild på allrummet och in i stora sovrummet när man kommer upp för trappan. Typ nyår 2014.
   
 12. P
  Husägare Nivå 5
  Vad är det för taklampa i stora sovrummet?
   
  • Laddar…
 13. J
  Renoverare · Nivå 15
  Slår 2 flugor i en smäll. Skulle till 99.5% säga att det är en House Doctor DIY.

  Kul att se den lampan i ett sovrum, letat efter bilder på det. Överlag tycker jag det blev riktigt bra, märks att ni har ett sinne för design och inredning :)
   
  • Laddar…
 14. F
  Renoverare Nivå 1
  Det stämmer att lampan är DIY från House Doctor..med en brandvarnare i. :rolleyes::D Nuförtiden saknar den en glaskupa eller två då min tvåmetersgubbe lyckades ge den en dansk skalle en morgon.

  Man kan väl säga att möbleringen av övervåningen fortfarande pågår. Det är ju en process. En del är sådant som fått hänga med från tidigare boende, som på sikt ska bytas ut, och vissa saker saknas ju helt fortfarande, som tex en sänggavel. :) Planen är att spara till det vi verkligen vill ha och sen unna oss det. Vissa saker får dock vänta till dess att de små vandalerna i familjen blivit lite äldre och förståndigare. :devilish::devilish:
   
 15. J
  Renoverare · Nivå 15
  Tack för att du skrev det! Min sambo gillar den skarpt men jag har menat på att det bara skulle vara en tidsfråga innan jag slog i huvudet och nu har du bekräftat min rädsla:crysmile:
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: