Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Renovering badrum rörskarvar och regler

 1. K
  Medlem · Östergötland · 135 inlägg

  Klakorp

  Medlem
  Hej!

  Står inför renovering av badrummet i min bostadsrätt. Längst in i hörnet i badrummet finns ett schakt byggt med reglar och gips som innehåller avlopp, tappvatten och VVC till min och de andra två våningarna över min lägenhet. Rören för tappvatten och till handdukstorken (kopplad på VVC) kommer idag ut genom gipsväggen utan tätning och ser ut att vara lödda mot respektive stam. Det är kopparrör på ca 20mm som via gamla ballofix går till förgrening till kök åt ena hållet och duschkabin, tvättställ och toa åt andra hållet.

  Då rören redan idag är lödda mot stam räknas de då som en dold skarv och ät otillåtna?
  Vad jag förstår så fär man inte sätta dolda skarvar i väggen vilket gör att jag måste ha alla kranar och skarvar utanpåliggande. Då badrummet bara är 130cm brett vid schaktet och duschkabinen är placerad där (och duschvägg kommer att placeras där) så går det väl inte att ha nåt fördelningsskåp med lucka där? (våtzon 1). Det finns heller ingen annanstans att fälla in ett skåp i badrummet.

  Då min lägenhet är placerad längst ner och jag har källaren med "pannrum" under mitt badrum, skulle det vara en lösning att lägga alla skarvar i källaren och dra upp till badrummet därifrån?
   
 2. T
  Medlem · Ånge · 438 inlägg

  Tommor

  Medlem
  Ja det skulle det vara.
  dock står du inför ett dilemma om rören kommer ut i duschplatsen.. Så får man inte göra nuförtiden.
  skarva i slitsen får man inte göra, men det går alltid att skriva avvikelser från säker vatten.. Dock så skulle det ju i ditt fall vara lämpligt att riva slitsen, proppa bort dina ledningar från stammen och dra nya från källaren som inte kommer ut i duschörnet eller våtson1.. Omfattande och kostsamt men då klarar du dig från vattenskada i duschörnet.
  Dock måste du ju hitta en lösning för vattnet till köket, för att dra rören genom duschplatsen till köket är inte heller tillåtet...
   
 3. C
  Medlem · 12 669 inlägg
  Har också funderat på detta. På stam i slits måste man ju skarva i slitsen, hur skall man annars göra? Sen antar jag att där måste finnas inspektionslucka, slitsbotten och skvallerrör, och det därför inte räknas som inbyggt???
   
 4. T
  Medlem · Ånge · 438 inlägg

  Tommor

  Medlem
  Vid nybyggnation gör man slitsarna dränerade så vattnet rinner ut. Men detta är inte alltid möjligt att göra vid renoveringar om det är taskig med utrymme.. Då kan man skriva en avvikelse och montera inspektionslucka från andra sidan av slitsen om det går. Inspektionsluckan får ju inte sitta i duschhörnan så då får man hoppas man har ett rum på andra sidan..
  De befintliga skarvarna i väggen finns där i vilket fall som helst tills föreningen utför stambyten, så att skarva i slitsen är inga problem om inte bostadsrätten motsätter sig. Vilket inte brukar vara ett problem. Dock så ska man under alla omständigheter undvika mekaniska kopplingar. Löda eller pressa är det enda vettiga.
  Men arbetet i slitsen får du inte utföra själv för din egen säkerhet då ett läckage i den kan komma att kosta miljoner att åtgärda och därför skall en entreprenör anlitas med en väl tilltagen ansvarsförsäkring!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.