Renovering av lägenhet (3:a) från 50-talet

10k läst  75 svar

 1. D
  Medlem Nivå 10
  Spacklingen fortsatte i köket. Grundmålade de väggarna som var klara, men fick komplettera med lite mer spackel i skarvarna då man tyvärr såg att det var skarvat.

  IMAG0739.jpg IMAG0738.jpg

  Investerade i en Gipslift för att kunna få upp gipsskivorna i taket lätt. Funderade först på att hyra en men det visade sig att det blev billigare att bara köpa en ny. Förhoppningsvis kanske jag kan få sålt den när jag är klar. Så nu var det dags att få upp gipsskivorna
  IMAG0744.jpg IMAG0745.jpg IMAG0746.jpg IMAG0747.jpg IMAG0737.jpg IMAG0763.jpg IMAG0749.jpg IMAG0748.jpg
  IMAG0751.jpg IMAG0764.jpg IMAG0765.jpg

  Ovan går det att se hur jag gjorde kring röret i köket. Fix skära av gipsen runt röret. Det går även ner el för diskmaskin och skänkskåps belysning. Det kommer vara skåp framför (40cm djupa) så detta kommer inte synas :)

  Tyvärr tog jag inte mycket bilder på alla småsaker man gjort, något jag ångrar nu. Men har åtminstone fått med helheten. När man sitter och lägger in allt man har gjort nu i efterhand så känns/ser det kanske inte mycket ut. Men kan lova att det har varit många timmar.

  Passade på att ta en närmare bild på elementen och hur det ser ut där dem ska sitta, efter att man fixat i ordning väggarna bakom:
  IMAG0755.jpg IMAG0756.jpg IMAG0754.jpg IMAG0758.jpg IMAG0759.jpg IMAG0752.jpg IMAG0753.jpg
   
  • Laddar…
 2. D
  Medlem Nivå 10
  Passade även på att ta en bild på hur inneväggarna ser ut invändigt: IMAG0757.jpg

  Något jag glömde nämna var att när jag satte upp gipsskivorna så visste jag att det skulle bli ett helvete att köra med en vanlig skruvdragare. Investerade därför i en gipsskruvdragare med band/magasin (eller vad man nu kallar det). Underlättade något otroligt och gick väldigt mycket snabbare än om man inte hade haft en. Rekommenderar om man har möjlighet!

  I och med att jag ändå var igång att göra om allt i lägenheten så tänkte jag också passa på att dra så mycket kablar som möjligt (internet). Lägenheten har fiber indraget, tyvärr sitter uttaget i hallen, precis innanför dörren. Beslutade mig därför för att sätta en router där, och sedan dra kablar i väggarna/efter golvet till bredbandsuttag som ska sitta i varje rum. Tyvärr fanns det inget eluttag i hallen från början, så elektrikern drog kablar för ett extra uttag. Tanken är att bygga ut väggen vid elskåpet och bygga in elskåpet och routern och sedan sätta en inspektionlucka för elskåpet och ett galler för routern. Mer om hur det kommer bli får vi se senare. Här är i alla fall en bild om hur tanken är:
  Box.PNG


  Är nu klar med taket och väntar på att målaren ska komma på måndag för att måla det. Alla väggar fixar jag själv. Valde att leja bort taket för att slippa den dåliga arbetsställningen samt att jag inte tror att det skulle bli så bra om jag gör det själv. Ska bara borra upp alla hål för spotlightsen innan han kan börja måla.

  Lägger upp två bilder på hur köket är tänkt att se ut. Planen är att det blir Ikea med deras voxtorp serie. Alla vitvaror är köpta från elgiganten och planeras komma den 26/2:
  Kök.PNG
  Kök2.PNG

  Bänkskivan tänkte jag köpa från bauhaus. Planen är att köra på en ekskiva, frågan är bara vilken tjocklek som är att föredra? Jag är inne på att köra med 4cm, men det finns 2,8cm också. Någon som har tips?

  Diskbänk och blandare är köpt från VVSochBAD på nätet.

  Har inte bestämt mig vad för kakel jag ska ha heller. Någon som kan rekommendera någon butik? Jag är inne på något grått, gärna som skiftar lite i nyanser. Lagom stora bitar och inte kvadratiskt. Men jag kan alltid ändra mig :). Tips mottages gärna!

  Men här är jag ungefär idag. Tanken är att fixa både balkong och klädkammare så fort jag är klar med allt som är nödvändigt för att flytta in :)
   
  Redigerat 16 feb 13:30
 3. maah
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Imponerande jobb!
  Kul att få se så mycket bilder.
   
 4. D
  Medlem Nivå 10
  Ja det är nice att dokumentera och kunna gå tillbaka och se allt man gjort. Samtidigt kanske det hjälper någon med tips, även om det är svårt att se lösningar man gjort och som man kanske inte beskrivit tillräckligt. Jag önskar bara jag tagit mer före bilder samt bilder på de saker som varit problem etc. Men nu är det redan gjort :p
   
 5. D
  Medlem Nivå 10
  Var lite att fixa innan målaren skulle komma igår. Så helgen spenderades att skruva åt alla skruvar som hamnat utanför gipsskivorna samt borra upp hålen för spotlightsen. Fick även spacklat på några ställen där mellanrummet mellan tak och vägg var lite stort. Sattes upp hörnskydd på "boxarna" så att målaren kan spackla och måla dessa med. Påbörjade även den "låda" som görs runt elskåpet och där jag tänkt ha router etc. Gjorde bara en liten del så att målaren kan fixa taket. Tyvärr han jag inte med mer. Hade önskat att jag kunde göra klart den innan målaren skulle komma, men så blev det alltså inte:

  Sovrummet. 3 Spotlights kommer sitta i boxen. Samt taklampa i mitten av rummet.
  IMAG0790.jpg IMAG0791.jpg

  Vardagsrummet. 4 Spotlights kommer sitta i boxen. Samt taklampa i mitten av rummet.
  IMAG0793.jpg IMAG0794.jpg

  Sovrum 2. Här blev det 4 spotlights i taket. Sitter en dosa i mitten för att komma åt kablarna.
  IMAG0797.jpg IMAG0795.jpg

  Hallen. Här blir det totalt 8 spotlights. Ganska många jag vet, men med det mönstret jag valde så fick det bli så många. Bad en kompis räkna på det och kom fram till att det blev väldigt jämnt ljus. Lamporna kanske är en aning starka, men i och med att de är dimmerbara så ska det inte vara några problem. Belysningen är konstruerad så att en lampknapp går till de 4 närmsta lamporna, vilket är lite synd. Hade önskat att kunna släcka och tända på båda sidorna, men då originalet var på detta sätt så fick det bli samma igen. Dock slipper jag taklock där de gamla lamporna satt, då elen är dragen direkt till spottarna i detta rum.

  IMAG0799.jpg IMAG0800.jpg IMAG0798.jpg

  Köpte en inspektionslucka som ska sitta framför elskåpet:
  https://www.bauhaus.se/inspektionslucka-400x400-mm-med-snaptatning.html
  Riktigt nöjd. Tror det kommer blir riktigt bra :)

  Köket. En del spotlights här med. Här blir det tyvärr också ett lamplock där den gamla lampan satt.
  IMAG0801.jpg IMAG0802.jpg IMAG0803.jpg


  Målaren började alltså igår med taket. Uppskattad tid är 4 arbetsdagar. Men vi får se vad det tar. Åkte upp snabbt igår kväll för att se vad han gjort, tog tyvärr inga bilder. Men det satt skarvremsor över alla skarvar (både långa och korta), något som förvånade mig. Trodde man bara använde skarvremsor på de avfasade delarna då skarvremsan bygger lite i höjd. Men oavsett så såg det riktigt bra ut. Tror han fortsätter med spacklingen idag, både av remsor och alla de skruvhål som finns.

  Planen är att han ska vara klar på torsdag och tanken är jag ska börja måla väggarna till helgen. Vill få klart så mycket som möjligt inför måndag då vitvaror/säng/soffa/matbord kommer. Har försökt att skjuta på leveransen, men detta var det senaste de kunde acceptera.
   
  • Laddar…
 6. Z
  Husspekulant · Nivå 9
  Hur gjorde du med den igensatta friskluftsventilen i köket? Det är väldigt praktiskt att ha en öppningsbar ventil i närheten av fläkten.
   
 7. D
  Medlem Nivå 10
  Jag har en fläkt /ventilationsschakt i anslutning till där den gamla/nya fläkten sitter. Detta kommer finnas kvar. Ska bara sätta dit plåten efter jag kaklat.

  Däremot den andra som tidigare satt inne i skafferiet och var igenlimmad och isolerad har jag tänkt att lägga ny isolering och sedan skruva dit en tunn metallplåt <1mm. Detta för att det nya köket kommer gå vägg till vägg. I och med att den var igensatt tisigare så kan den inte fylla någon funktion längre, eller? Förövrigt är den ca 3,5 från där köksfläkte satt/kommer sitta
   
 8. J
  Renoverare · Nivå 15
  Sjukt vilket tempo du håller.. att du orkar! :)

  Som svar kring bänkskiva så säger jag 4cm, 2.8 blir för lite, blir lite solidare med tjockare skiva + att diskho/häll tar lite mindre utrymme i skåpen! :)
   
  • Laddar…
 9. D
  Medlem Nivå 10
  Kanske inte framgick, men har ju hållt på sedan augusti, så är inget vidare temp. Blev bara så att jag startade tråden här på forumet väldigt sent. Men bättre sent än aldrig ;).

  Så nu är det snart 7 månader som har gått. Å andra sidan så har man ju gjort typ allt själv, på helger och kvällar. Men hade nog gått lite snabbare om jag gett järnet från början
   
 10. J
  Renoverare · Nivå 15
  Det har gått fort.. Jag satt och beklaga mig för min sambo förut att jag fortfarande inte spacklat färdigt hallen som jag började renovera i april :crysmile:
   
 11. D
  Medlem Nivå 10
  Vi alla är olika :). Har fått kommentarer som tex "Hur går det? Är du inte färdig snart?" "Vad är det som tar sån tid?" "Nu har du hållt på i typ 1 år" etc. Tror inte folk inser vilket jobb det faktiskt är innan man tar sig an det själv. Mycket beror också på hur mycket tid man har efter jobb och på helger också, samt när man ska bestämma sig för att vara nöjd, annars kan man hålla på hur länge som helst xD
   
 12. J
  Renoverare · Nivå 15
  Ja så är det.. Det bästa med folk som lägger sådana kommentarer är att de tittar in då och då med lite mellanrum så ser de själva alla olika steg och då känns det inte som om det gått så långsamt längre :)
   
 13. D
  Medlem Nivå 10
  Precis. Sen har du dom som tittar in då och då och inte tycker det har hänt mycket men under den tiden så har man kanske rivit ner flera lager tapet, spacklat, slängt ofantligt mycket skräp, rivit upp golv etc. Tex efter att jag rivit ner all tapet så var mina väggar vita från lättbetongen/puttsen och då var en kompis på besök. Nästa gång han var där var väggarna fortfarande vita, fast nu hade jag spackla flera omgångar och grundmålat. Arbetet från a till b tog en jävla tid men det såg väl inte han ;)
   
 14. J
  Renoverare · Nivå 15
  Huvudsaken är att man själv är nöjd! Har man gott om bilder så kan man alltid bli påmind om hur mkt jobb det låg bakom också, för det glömmer man lätt själv med tiden!

  Var i Gbg är det förresten? Försökte lokalisera det utifrån det lilla man såg ut men blir inte riktigt klok på det, vill upp åt Kortedala, angered hållet :thinking:
   
 15. D
  Medlem Nivå 10
  Frölunda :)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: