Renovering av lägenhet (3:a) från 50-talet

11k läst  75 svar

 1. D
  Medlem Nivå 10
  Hej,

  Tänkte ta och dela med mig av min renoveringsprocess av den lägenhet jag fick tillgång till i slutet av Juli förra året. Har suttit och kollat in forumet för tips under arbetets gång och tänkte att jag får ta och dela med mig jag med.

  Syftet med köpet var att ha någonstans att bo men också ur investeringssynpunkt. Hyresrätterna i området hade såpass hög hyra och då jag hade möjlighet att gå in med en större del kontant så blev totala summan lägre än om jag fått tag på en hyresrätt (rätt svårt med så långa kötider i Göteborg). Kravet jag hade var att badrummet skulle vara hyfsat iordninggjort för att slippa göra om det. Budget för hela kalaset var/är ca 170k. Jag har gjort nästan allt själv än så länge, tillsammans med hjälp av familj och vänner. Allt arbete av el/rör/vatten har jag dock lejt bort

  Lägenheten är byggd någon gång på 50 talet. Det är en 3:a på 70 m^2. Det finns inga inre bärande väggar förutom ett ventilationsschakt i "mitten" av lägenheten. Alla inre väggar består av träfibercement med någon form av puts på (i varierande tjocklek). Yttre väggar är lättbetong. Badrummet renoverades 2007 och då drogs även 3-fas in (dock är elen utanpåliggande i många fall). I övrigt var lägenheten nästintill orörd sedan den byggdes. Det var endast lite ytskikt som hade uppdaterats under åren.

  Planen var att byta allt golv, riva ner alla tapeter och måla om, byta ut kök, byta dörrar och riva ut alla gamla garderober. Under arbetets gång har dock fler saker behöv fixas som inte riktigt var synligt från början.

  Ritning:
  IMAG0480.jpg

  Börjar med lite bilder på hur lägenheten såg ut innan:
  Hallen:
  IMAG0415.jpg IMAG0401.jpg IMAG0416.jpg

  Klädkammare:
  IMAG0405.jpg IMAG0404.jpg IMAG0406.jpg

  Kök:
  IMAG0407.jpg IMAG0410.jpg IMAG0412.jpg

  Sovrum 1:
  IMAG0392.jpg IMAG0394.jpg IMAG0397.jpg

  Sovrum 2:

  IMAG0385.jpg IMAG0388.jpg IMAG0389.jpg

  Vardagsrum:
  IMAG0425.jpg IMAG0427.jpg IMAG0426.jpg

  Har tagit en hel del bilder som jag kommer ladda upp. I och med att jag hållit på med lägenheten i dryga 6 mån så kommer det bli en del inlägg. Dock är renoveringen inte färdig än. Det får ta den tid det tar. Jag ville som sagt göra så mycket som möjligt själv, men nu på senare tid så har jag också bara velat bli klar. Därför kommer taket fixas av en målare, något ni kommer förstå när väl resterande bilder kommer upp :).
   
  • Laddar…
 2. K
  Medlem · Nivå 6
  Ser ut som en bra utgångspunkt. Tänk på att det med stor sannolikhet är asbest i golvlimmet.
   
 3. D
  Medlem Nivå 10
  Badrummet:
  IMAG0485.jpg IMAG0486.jpg IMAG0484.jpg

  Är jäkligt litet men duger. Hade önskat att det var en aning större för att få plats med en tvättmaskin. Dock kan en toppmatad få plats. Tycker dock att bilderna inte visar badrummet korrekt.

  Balkongen:
  IMAG0487.jpg

  Började med garderoberna. Då garderoberna i köket/hallen inte hade någon vägg bakom sig utan var väggen så innebar det att jag nu hade ett stor öppning mellan kök och hall. Alltså behöver jag sätta upp en ny vägg för att skilja de två utrymmena åt. Tog även bort alla lister runt dörrarna


  IMAG0439.jpg IMAG0449.jpg IMAG0451.jpg

  Sovrummet fick bli ett skräputrymme till att börja med:
  IMAG0440.jpg IMAG0441.jpg

  Nedrivning av tapeten i vardagsrummet:

  IMAG0430.jpg IMAG0431.jpg
  IMAG0433.jpg

  I de flesta rummen så hade alla väggar 5 lager tapet. Testade att använda en "ångmaskin/tapetborttagare" i början men det tog för lång tid så slutade med att jag använda varmvatten+diskmedel. Kunde ta bort 1-2 lager åt gången. Så här spenderades många timmar med att få bort skiten :)
   
 4. D
  Medlem Nivå 10
  Yes, hade en misstanke om detta och föreningen varnade om asbest i lägenheterna så tog ett prov på både väggar (innan jag visste att det var träfibercement. Väggarna var svarta inuti), kakel och golv + lim under golvet. Svaren visade negativt på asbest, så slapp problemen som följer :)
   
  Redigerat 9 feb 2018 11:29
  • Laddar…
 5. D
  Medlem Nivå 10
  Tapetrivningen fortsatte:
  Hall:
  IMAG0459.jpg IMAG0464.jpg IMAG0474.jpg

  Vardagsrum:
  IMAG0454.jpg IMAG0458.jpg

  Sovrum 2:
  IMAG0501.jpg


  Påbörjade även rivningen av köket:

  IMAG0470.jpg IMAG0472.jpg

  Pratade med kollegor på jobbet angående köket. Själv gillar jag inte de gamla köken och framförallt inte det som fanns i min lägenhet. Dock var det flera som gillar den gamla stilen och att jag var dum som rev ut det. De tyckte åtminstone kunde skulle ha försökt sälja/skänka bort luckor och kanske till och med stommar. Men när detta kom på tal hade jag redan slängt ut det mesta.

  Började även ta bort dörrar och dörrkarmar och resterande lister:
  IMAG0489.jpg IMAG0490.jpg IMAG0497.jpg

  Jag ville ha bort så mycket som möjligt för att det skulle bli lättare att arbeta i lägenheten. Därför blev det riva ut det snabbt. Föreningen hade även en container ute på gården, så vissa saker gick att slänga direkt där.
   
 6. D
  Medlem Nivå 10
  All tapet i vardagsrummet, hallen och sovrum 2 var nu nedriven:
  IMAG0508.jpg IMAG0503.jpg IMAG0504.jpg IMAG0505.jpg

  Så fortsatte med sovrum 1:
  IMAG0514.jpg IMAG0521.jpg IMAG0522.jpg

  När jag tog bort dörrkarmarna så såg jag hur väggarna var uppbyggda. I och med att föreningen hade varnat för asbest och innehållet i väggarna var alldeles svart så började min oro växa. Då jag inte har/hade någon kunskap om vart man kan förvänta sig asbest så fortsatte jag med försiktighet. Tog prov på väggarna, golvet inkl golvlimmet samt kaklet i köket och skickade in för asbest kontroll. Resultatet visade att det inte fanns någon asbest i något av materialen.Fortsatte ände rivningen med andningsmask/gasmask när jag rev ut limmet på golvet då det var så jävla mycket damm som flög runt.

  Golvet i lägenheten bestod av 2 olika plastmattor som lagts över varandra med ett svart lim under. I vardagsrummet låg fiskbensparkett. Vardagsrumsgolvet ska dock inte rivas upp. Rivning av av golv:

  IMAG0523.jpg IMAG0530.jpg IMAG0531.jpg


  Mycket av limmet satt kvar mot betongen och var ett helvete att får bort. Jag ville inte slipa bort det för att undvika ännu mer dammbildning. Så istället blev det timmar och åter timmar av skrapande. Ett antal stämjärn förlorade sina liv under denna process :) (går antagligen att slipas i ordning i efterhand). De flesta skåp i köket hade nu också slängts ut

  IMAG0540.jpg IMAG0551.jpg IMAG0546.jpg IMAG0547.jpg IMAG0544.jpg IMAG0545.jpg
  IMAG0549.jpg IMAG0552.jpg


  En hel del skräp blev det självklart också:
  IMAG0532.jpg IMAG0533.jpg

  För att lättare kunna arbeta så slängdes skräpet kontinuerligt på återvinningscentralen som ligger i närheten. Samtidigt minskade även lukten i lägenheten. Blev en en del påsar med tapet, lim och golvrester.
   
 7. K
  Medlem · Nivå 6
  Imponerande slit, särskilt med att manuellt ta bort alla limrester. Spännande att följa!
   
 8. D
  Medlem Nivå 10
  Ganska tidigt bestämde jag mig för att köra på ett ekgolv (trestav) från kährs. Har tidigare lagt en del golv från dessa och har varit riktigt nöjd så valde att köra på samma typ. Men i efterhand när allt var köpt kom tanken upp att det kanske hade varit snyggt med ett vitt golv istället. Men det får bli i nästa projekt i framtiden kanske.
  IMAG0562.jpg IMAG0556.jpg
  Finns en hel del att välja på när det kommer till färg och mönster. Är inte ett jättestort "fan" av enstav/tvåstav och tycker också golv med kvistar i blir mer levande.

  Resterande bilder på alla golv som vart färdigskrapande:
  IMAG0553.jpg IMAG0569.jpg IMAG0580.jpg IMAG0581.jpg

  "Väggen" som revs mellan hall och kök (som bestod av skåp) byggdes upp på nytt:

  Före: IMAG0459.jpg Efter: IMAG0582.jpg

  Körde på stålreglar med ett lager osb och ett lager gips på varje sida. När jag rev ut skåpen visade det sig att en elkabel kom ut från väggen och gick genom skåpen. Denna elkabel gick till kyl och frys samt mikro. Fick bygga in den i den nya väggen och dra om nya kablar. Tidigare gick kabel för mikro externt, så passade på att lägga in den i väggen nu.

  Det mesta av tapeten i lägenheten var nu nedriven och spacklingen påbörjades. Köpte 2 stycken 10L men insåg snabbt att mycket mer skulle gå åt. Bauhaus körde någon drive där man fick betala mindre ju fler man köpte. Köpte 10 stycken 10L på en gång. Det visade sig i slutändan att jag ändå behövt köpa ytterligare 3-4 stycken.

  IMAG0570.jpg IMAG0588.jpg IMAG0589.jpg IMAG0591.jpg IMAG0592.jpg IMAG0590.jpg IMAG0593.jpg

  Började med sovrummen och hallen. Väggarna var i extremt dåligt skick, så det blev flera omgångar.

  Det visade sig att väggarna bakom elementen höll på att "vittra" bort. Mycket att ytskikten hade lossnat och mycket skit satt fast bakom. Själva elementen var också helt bedrövliga. Framsidan så hade färgen börjat lossna ordentligt och baksidan var alldeles brun av allt smuts. Beslutade mig att plocka ner elementen för att båda kunna göra i ordning bakom och samtidigt fixa elementen. Har dock fortfarande inte beslutat vad jag ska göra med dem.
   
  • Laddar…
 9. K
  Medlem · Nivå 6
  Ett riktigt hästjobb, imponerande.

  Jag såg att någon spraymålat sin gamla radiatorer själv med hyggligt resultat, annars kanske en inlämning på blästring och pulverlack inte blir så kostsamt (beroende på hur mycket jobb firman har just nu kan det ibland bli riktigt billigt under lågsäsong)
   
 10. D
  Medlem Nivå 10
  Jag började även fundera på vad jag skulle göra med taket. När jag kollade på lägenheten tänkte jag inte så mycket på hur det såg ut men när jag väl satte igång med renoveringen så insåg jag mer och mer att något behövde göras. Taket hade gulnat rejält och färgen hade börjat lossna på flera ställen. Framförallt hade den lossnat i skarvarna mellan betongplattorna. Detta var något jag inte sett tidigare. Det visade sig att huset var uppbyggt av sektioner, där golv och tak bestod av betongplattor ca 120cm breda. Väggarna bestod av lättbetong ca 0,6m x 1-1.5m ungefär. Därför hade färg/tapet/spackel börjat spricka i alla dessa skarvar främst, men även på övriga ställen. Sprickorna har även återkommit på några få ställen efter att spackling och grundmålning att har gjorts. Får se hur jag ska lösa detta.

  Jag började fundera på att sänka taket i hallen och köket och sätta in spotlights. Jag visste att om jag inte gjorde detta så skulle det innebära många timmars skrapning i taket, med dålig arbetsställning. Efter många idéer och velat fram och tillbaka beslutade jag mig för att sänka ner taket i alla rum (bortsett från klädkammare/badrum), dock inte lika mycket i sovrum 1 och vardagsrum då jag inte ville ha spotlights i taket i dessa rum, utan istället möjlighet till taklampa. I dessa rum valde jag dock istället att göra en kåpa/låda/box mot bortre väggarna och sätta in spotlights där istället.

  Kollade vilken lägsta möjliga sänkning skulle kunna vara för bevara så högt till tak som möjligt. Valde att köra med norgips 25mm reglar för de rum utan spotlights i tak och norgips 45mm reglar för de rum med spotlights i tak. Reglarna fästes direkt i betongen och ut efter väggarna.

  Under tiden som reglarna sättes upp fortsatte spacklingen. I bilderna ser man även hur taket såg ut, även om man inte hur mycket som faktiskt satt löst
  IMAG0634.jpg IMAG0635.jpg IMAG0636.jpg IMAG0637.jpg IMAG0639.jpg IMAG0640.jpg IMAG0641.jpg IMAG0638.jpg IMAG0648.jpg IMAG0650.jpg

  Byggandet av "boxarna":
  IMAG0645.jpg IMAG0642.jpg IMAG0643.jpg IMAG0644.jpg IMAG0651.jpg

  Beslutade mig för att det skulle bli 3 spotlights i boxen i sovrummen och 4 stycken i vardagsrummet. I övriga utrymmen gjordes många ritningar/alternativ med beräkningar för att se hur placeringen av spotlights skulle se ut (skadad/gillar symmetri). Tog hjälp av programmet Sketchup för att rita upp hur det skulle se ut. Väldigt mycket lättare än att rita upp det på papper. Kunde testa många idéer och det var lätt att ändra på om något behövdes ändras. Placeringen av reglarna räknades också ut i sketchup. Alltså placering med skarvar så att dessa inte hamnade där befintliga lampdosor satt samt där de nya spotlights skulle sitta.
   
  • Laddar…
 11. D
  Medlem Nivå 10
  Tyvärr måste jag få bort den befintliga färgen och all smuts först. Köpte en stålborste och började, men insåg att det inte var någon idé. Hittade en person här på forumet (Highflower): https://www.byggahus.se/forum/threads/totalrenovering-av-2-a-mitt-foersta-stoerre-projekt.228383/ som avlutat sina element med grymt resultat. Vet dock inte om jag vågar ge mig in på det, så det lutar mot att jag lämnar in dem för blästring + lackning. Hittade en person som ville ha ca 2000kr per element när jag precis monterat av elementen, men det tyckte jag var för dyrt. För några veckor sedan hittade jag ett annat ställe som ville ha ca 1500kr/element, men med 5 element så blir det ändå 7500kr. Men har fått kontakt med ett ställe nu som vill ha 1000kr/element och tror jag kommer köra på det :).

  Jag funderade ett tag på att byta ut elementen och köpa nya. Men fick mixade åsikter om detta från vänner och familj. Många säger att de gamla elementen är väldigt bra. Sen så sitter det ju redan fästen på väggen för de gamla elementen. Föreningen sa också att de nya elementen måste motsvara de gamla när det gäller värme/effekt/energi, så då måste jag veta det med.
   
  • Laddar…
 12. D
  Medlem Nivå 10
  Sen var det dags för grundmålning. Började med lilla sovrummet, sen vardagsrummet, delar av hallen och stora sovrummet. Köket fick vänta.
  IMAG0662.jpg IMAG0663.jpg IMAG0664.jpg IMAG0665.jpg IMAG0666.jpg IMAG0673.jpg IMAG0674.jpg IMAG0675.jpg IMAG0659.jpg IMAG0660.jpg IMAG0661.jpg

  Passade på att köpa all färg från Bauhaus när de hade 30% rabatt på beckers färg. Köpte vit "lätthet" och tillräckligt för att täcka alla rum. Har inte riktigt bestämt mig om jag måla med några andra färger eller tapetsera någon enstaka vägg.

  Renovering av rör i kök hade skett i samband med badrumsrenoveringen (tror jag). Då hade man satt in nya rör och dragit in dem på ett annat ställe. Detta innebär att jag har rör i hörnet av köket som kommer upp, vilket gör att jag inte kan ha skåp hela vägen in. Begränsar också lite placering av diskho/diskmaskin då det måste finnas en viss lutning på vattnet samt att rören blockerar.

  IMAG0678.jpg IMAG0679.jpg IMAG0680.jpg
  På väggen sitter också ett gammal ventilationshål som är isolerat och igenlimmat. Tanken är att ta bort plastkåpan och sätta en tunnmetallplatta istället.
  Det bruna/gula på väggen är någon glatt yta (detta har funnits lite överallt i lägenheten) där spackel inte fäster. Så har behövt slipa bort allt detta innan spacklingen kunde påbörjas.

  Det började också bli dags att beställa in gipsskivor för taket. Fick bli 1800x900mm för att lätt kunna få upp dem till lägenheten. Lägenheten ligger på våning 7 och hissen är knappt 1,5m^2 stor med en takhöjd på ca 2m. Tidigare när väggen mellan hall och kök byggdes så användes gips/osb skivor som hade storleken 2500x900. Detta innebär att dessa fick bäras upp. Samma sak gällde reglar för tak och väggar samt alla golv och även delar av det gamla köket. Så det har blivit många rundor upp och ner i trappuppgången.

  Gipsskivorna för taket hade ca 3 veckor leveranstid (men blev försenat) och under tiden började jag lägga golvet. Började med en fuktspärr följt av en dämpningsmatta/underlagsmatta:
  IMAG0693.jpg IMAG0694.jpg IMAG0699.jpg IMAG0698.jpg IMAG0697.jpg IMAG0711.jpg
   
  • Laddar…
 13. D
  Medlem Nivå 10
  Eftersom jag tog bort alla dörrar och karmar så blev det hål där trösklarna hade varit. Dessa fylldes igen:
  IMAG0700.jpg IMAG0701.jpg IMAG0702.jpg

  I köket fixades elen i ordning i den vägg som jag hade byggt upp (väggen var inte helt färdig tidigare utan väntade tills elektrikern kunde komma). Vi gick igenom vad jag hade tänkt att ha alla saker och om placeringen av spotlights var ok, om jag ha dimmer etc. Vi pratade om hur vi skulle göra angående den utanpåliggande elen. Jag beslutade mig att det blev för mycket pengar att lägga in elen i väggarna samt att det gällde 1-2 kablar ovanpå listerna i varje rum. Hade jag haft mer pengar hade jag nog gjort det dock. I hallen fanns det två lampknappar som tände ena änden vardera. Önskan var att kunna släcka och tända i båda ändarna för hela hallen, men vi kom fram till att det inte gick på ett bra sätt, så vi beslutade att det skulle fungera på samma sätt som tidigare.

  IMAG0695.jpg IMAG0696.jpg

  Golvet var nu färdiglagt i sovrummen/vardagsrummen så köpte mjölkpapp som fick täcka alla ytorna för att skydda det samt lägga in material och frigöra ytor.
  IMAG0721.jpg IMAG0723.jpg IMAG0716.jpg IMAG0717.jpg

  Mellan hall/vardagsrum och hall/kök beslutade jag mig för att inte ha några dörrar utan istället bredda öppningarna. Hur det blev mellan hall/vardagsrum går att se i inlägget tidigare, men en bild hur det blev i köket går att se här:
  IMAG0718.jpg

  Jag valda också att bredda på väggen och göra den lite stabilare då den var i så dåligt skick. Så satte på 13mm gips på insidan (mot kök). Satte också upp gips (6mm) på ena långväggen mot sovrummet. Denna väggen var också bedrövlig och hade ett lager av "glatt" material som hade behövts slipas bort om man skulle skippat gipset:
  IMAG0719.jpg IMAG0720.jpg

  Efter det var det dags att sätta upp reglarna i taket här också. Elektrikern kom förbi och började dra elen i och med att reglarna var på plats:
  IMAG0725.jpg IMAG0738.jpg
  Fick även hem spotlightsen som vi valde. Så här ser den ut: 7464734.jpg

  Gipsskivorna från Bauhaus hade nu också inkommit till butik så hämtade dem också. Vardagsrummet och sovrummet blev lastplats. Så fort elektrikern hade dragit alla kablar så började vi sätta upp gipset för "boxarna":
  IMAG0737.jpg IMAG0724.jpg IMAG0729.jpg IMAG0730.jpg
   
 14. K
  Medlem · Nivå 6
  Där tror jag du gör helt rätt, det ser ut som att de flesta elementen är fina gamla sektionsradiatorer. Den typer av element tillverkas fortfarande, men till rejäla priser. Kvalitet kostar! Bra kvalitet och lönar sig absolut att renovera, du kanske skulle vänta några veckor till i och med att det verkar gå ner med 500 för varje period du väntar ;)
   
 15. D
  Medlem Nivå 10
  Blir nog svårt att få ner det mer än det pris jag fått nu xD
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: