personstarthumb-up

Renovering av badrum i bostadsrätt?

4k läst  4 svar

 1. G
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Blev medlem här nyligen mestadels pga. en fråga jag har, men kommer säkerligen ha fler i framtiden.

  Min fru och jag köpte precis en bostadsrätt som vi kommer att flytta in i om cirka tre månader. Den är relativt nedgången och inget är gjort sen den byggdes (1964, om jag inte minns fel nu). Vi har planer på att kakla badrummet (som nu bara består av väv/plastmatta). Nu har svärfar dock sagt att man inte får göra detta själv i en bostadsrätt, vilket jag tycker låter jättelustigt. Varför skulle man inte få göra det?

  Så min fråga lyder följande:
  Vad gäller för regler och lagar kring att kakla ett badrum själv i en bostadsrätt, för att ha ryggen fri? Vad gäller VVS vet jag ju att en yrkesman måste godkänna. Borde det inte isf vara samma princip för kaklandet/fogandet osv?

  Jättetacksam för svar och lite mer ingående förklaring!
  Tack på förhand!

  Hälsningar,
  Emil
   
 2. P
  Medlem Nivå 4
  Vissa brf-styrelser ställer krav på att det ska vara fackmannamässigt utfört, andra gör det inte. Men om något går snett och det blir en fuktskada exempelvis ner i lägenheten under får man vackert stå för den kostanden själv då det inte är utfört av behörig. (Tror detsamma gäller om man köpt en andel med fulrenoverat badrum, men ska inte svära på det. Viss undersökningsplikt finns även när det gäller BR trots att det ibland hävdas att den inte existerar gällande BR.)

  Satt tidigare i styrelsen i en större förening (125 lägenheter) och där hade vi ibland problem med snabbrenoveringar modell köpa-renovera-sälja. I våra stadgar stod det förvisso att det skulle vara fackmannamässigt utförda våtrum, men det fanns inte tid att processa om dylikt, tror väl egentligen inte det skulle hålla om man hade tagit det till prövning, så i vårt fall blev det bara att man påpekade för spekulanter som ringde oss att det var en quickfix dom tittat på.

  Men i ert fall, ett alternativ kan vara att låta fackmän göra underarbetet+fuktspärr och så gör man resten själv.
   
 3. Mr Sound
  Medlem Nivå 2
  .........................
   
  Redigerat 2 dec 2009 21:22
 4. B
  Allvetare · Nivå 13
  Kontrollera samtidigt med föreningen om det är något stambyte planerat den närmsta framtiden. Det är lite surt att kosta på en fin ytskiktsrenovering bara för att få se den nedriven 2 år senare...
   
 5. K
  Medlem Nivå 4
  En del föreningar står för brunn bytet också.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: