Byggahus.se

Renovering av 1½ plans villa från 1971 i Höllviken

 1. B
  Medlem · Nivå 20
  Absolut och hade det bara gällt t.ex. vardagsrummet med stor yta och mycket fönster så hade det nog inte spelat någon roll men i t.ex. en trappa är det nog väldigt svårt att få till att det känns ljust och luftigt med någon av de mörkare färgerna.

  Tillägg: På bilderna ser det ut att vara väldigt stark belysning, kan ju vara bra att kolla med mer normal belysning och kanske provmåla i trappan?
   
  Redigerat 24 jan 10:16
 2. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Känns som att det blir Mistel som är lite ljusare.

  Det är nog framför allt korridoren utanför badrummet på plan 1 som blir lite mörkare. I trapporna kommer det sitta 2 down-/uplights per löp samt att det kommer ett takfönster i löpet upp till plan 2. Ang. bilderna är det nog kameran som spökar. Tagna på kvällen med väldigt lite belysning. Sammanfattningsvis kan man väl säga att alla färgerna ser lite grönare ut dagtid.
   
 3. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  Grönt är skönt!
  Vi hade lindblomsgrönt i vårt förra sovrum. Mycket behagligt att vistas i
   
  • Laddar…
 4. oscarwww
  Renoveringsnovis Nivå 3
  Snygga fönsterbrädor, var hittade ni dem?
   
 5. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Det är marmor, Carrara CD 20 mm mattslipade. Måttbeställda från Naturstenskompaniet. Riktigt fina i kvalitén på stenen som i princip ser ut som C. Beställer mycket av dem i jobbet. Dock har vi oftast kalksten i nyproduktion.

  Blir ca 110 mm uthäng, därav konsolerna. Men sen kommer radiatorerna under som bygger ca 95 så kommer nog se bra ut.
  Just här i matdelen kommer våra Kizu från New Works stå.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  A14F1805-8AED-45A9-AB01-CE1455DFD092.jpeg
   
 6. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Liten update
  Hade sotaren på besök igår för att kolla av status på murstock och rökkanaler. Såg generellt ganska bra ut trots att det inte eldats där på väldigt många år. Fanns 3 kanaler varav en med höganäsfoder som gick ner till källaren. Troligtvis har denna använts för oljepannan när huset byggdes. Denna menade han var lämplig att använda till den insats vi ska fälla in i murstocken på plan 1. Det blir en Contura i7 med gjutjärnsfront enligt bild nedan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Contura i7.jpg

  Contura i7

  Befintlig kanal på plan 2 trodde han var lite stor för en modern insats så där behöver vi nog sätta in ett ovalt foderrör och fylla mellanrummet med vermiculite. Annars inga större bekymmer. Kommer byta ut den gamla insatsen mot en Contura i6 som passar ganska bra måttmässigt. Dock gör vi inte detta förrän vi renoverar plan 2 då hela murstocken ska putsas.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Contura i6.jpg

  Contura i6

  I övrigt pågår mycket spackling just nu. Taket är färdigspacklat i hela kök/matsal/vardagsrumsdelen och klart en vända i sovrum 1. Har även börjat gipsa taket i hallen så det är snart klart också.

  Har äntligen fått lampan vi väntat på till badrummet så nu kan vi planera in exakt placering där så vi kan färdigställa installationer och gipsa igen utsidorna och sedan börja med tätskikt.

  Planen i veckan är att spackla klart sovrummet och kök/matsal/vardagsrum så vi kan måla åtminstone taken i helgen. Tanken med sovrum 1 är att vi ska måla klart tak och grunda väggarna för att sedan flytta över vårt provisoriska kök dit från det mindre sovrummet. Sen kan vi göra klart den lilla eldragning som fattas där och gipsa även det rummet.
   
 7. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Liten update
  Målat en hel del sen förra helgen. Kök/matsal/vardagsrum är nu färdigmålat. Blev som tidigare nämnt kulören Mistel 800 från Beckers (S 2005-G50Y) på väggarna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2437.jpg

  Taket i köket färdigspacklat och slipat
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2438.jpg

  Vardagsrum likaså
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2443.jpg

  Färdigstruket (1 lager grundfärg, 2 lager takfärg)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2444.jpg

  Dags för grönt
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2447.jpg

  Beckers Mood Velvet (Ultramatt)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2446.jpg

  Första strykning
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8495.jpeg

  Klaart

  Mycket nöjda med resultatet. Ska maskera av idag. Vi har även flyttat vårt provisoriska kök till det andra sovrummet på plan 1 efter att ha grundat tak och väggar där. Ska dra igång och dra klart el i andra rummet nu så vi kan gipsa det. Kommer eventuellt börja lägga lite parkett i köket i helgen. Har även beställt Contura-insatserna i föregående inlägg.
   
 8. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Blev ju redan superbra! Rätt val om ni frågar mig :=) Kämpa på, kommer bli riktigt hemtrevligt! Skönt att se folk som vågar vägra vitt!
   
 9. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Redigerat 5 feb 15:40
 10. M
  Medlem Nivå 3
  Gillar de svara downlightsen i köket! Var de svåra att montera för att möta gipset snyggt?

  Ska också byta till karmlösa inner dörrar men undrar hur det fungerar i ett 70-tals hus när väggarna kanske inte är spikraka?

  håller själv på att renovera ett hus från 73, nästa lika stort projekt. Är imponerad över vilket tempo då håller:) gör du allt själv eller har du mycket hjälp?
   
 11. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Både ja och nej. Problemet var väl mest att de var anpassade till att bygga max 33 mm och min gles är 20 sedan gips 13 så ingen marginal. Jag tror tanken var att man skulle såga hål i efterhand och hänga dem bara i gipsen. Tyckte dock det kändes lite oseriöst. Jag gjorde bitar av 15 plywood med en distans som en bro som jag la mellan glesen (ovanför). Skruvade dessa så de fick rätt avstånd för att kunna skruva dit armaturen under. Hyffsat svårt att få de att sitta i våg samt i den linje man ville. Betydligt enklare om man sätter ny gles, då kan man anpassa så det blir bra från början. Rätt mycket detaljspackling sen, men blev bra nog.

  Ang. dörrarna så är i alla fall mina väggar ganska raka, någon har jag ju reglat upp på nytt dessutom (typ badrum). Skulle väggen luta får man ju montera karmen med samma lutning också. Nu fick jag ju först fel karmar så väntar fortfarande på de nya (kommer 17/2). Jag har beställt 100 karm till vanlig 70-regel vägg som då bygger 96. 2 mm över per sida så gäller att vara ganska noggrann vid montage. Man kan ju beställa med mer marginal om man vill. Går ju att trolla lite med gipsen också.

  Gör allt själv. Min fru hjälper ju till en del också dock. Fått lite hjälp av polare med fönstermontage där man behöver vara två, men det är bara enstaka dagar.
   
 12. F
  Byggveteran · Nivå 17
 13. lilllasrne
  Medlem · Nivå 6
 14. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Haha ja, men finns 3x2 ramar i Exxact-serien ;)
  Kommer tända följande där:
  • Fasadbelysning
  • Taklampa kök
  • Downlights kök
  • Taklampa matsal
  • Downlights matsal/vardagsrum
  • Taklampa vardagsrum
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  12E0A920-ACF1-4D70-99A9-C66F205EFA32.jpeg
   
 15. lilllasrne
  Medlem · Nivå 6
  I Norge satt jag 4 knappar i en brytare som en 4kant med dipp switsh