Byggahus.se

Renovering av 1½ plans villa från 1971 i Höllviken

 1. N
  Medlem Nivå 7
  Hej,
  Snyggt jobbat? Blev nyfiken på vart den obehandlade eksockeln kommer ifrån, samt pris?
   
  • Laddar…
 2. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Jag beställde från Calexicowood.se. De säljer mycket virke till snickeri bl.a. Jag beställde fiskbensparkett av dem när jag renoverade vår lägenhet. Tror det var ca 38 kr/lpm + frakt.
   
 3. F
  Byggveteran · Nivå 18
 4. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 8
  Så grymt fint allt blir! Fiskbensparketten, marmorn i hall och fönster, bänkskivor och stänkskydd, spottar i kök, blandare, osv. Allting helt i min smak. Kul att se någon som renoverar och löper linan ut så att säga!
   
 5. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Tack! Kul att höra :)
   
 6. N
  Medlem Nivå 7
  Jag är lite nyfiken på golvet, och främst slipning och behandling. Håller själv på att limma dryga 100 kvm fiskben i ett nybygge (finns en tråd om detta på forumet). Inom en inte allt lång framtid är det dags för slipning och behandling med hårdvaxolja.

  Gjorde du dessa moment själv? Om så, vad körde du för slip? Hur bökigt var det att behandla med hårdvax? Några tips till en nybörjare?

  Många tack på förhand!
   
 7. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Jag brukar köpa in slipning och gjorde så nu också. Betalade 95 kr/m2 inkl. moms efter ROT så det är knappt lönt att göra det själv. Tog dem knappt 2 dagar att slipa dessa första 60 m2. Jag hade rekommenderat att köpa in tjänsten om man inte slipat själv tidigare.

  Hårdvaxoljan är väldigt enkel att applicera. Kan göras på mängder av sätt. Pensel brukar dock bli randigt just när man har fiskben. Nog bättre på ett plankgolv där allt går på samma håll. Bäst är såklart en polermaskin, men jag gjorde det för hand nu. Vardagsrummet är ju rätt stort så det tog några timmar x2, men mindre ytor går väldigt fort. Köp billiga mikrofiberdukar att använda. Ska det färgas in mycket med en väldigt pigmenterad olja eller oljebets så är nog polermaskin att rekommendera om det ska bli jämnt.

  Hårdvaxoljan är väldigt dryg. Polera in det tills ytan är glansig och har sugit jämnt, men inte har något överskott. Jag brukar gå runt och göra fris och lisband först sedan ta resten. Enklast är att gå längs med plogarna och ta 2 plogar i bredd åt gången eller liknande. Torktid ca 24h mellan strykningar, lite beroende på temperatur och luftfuktighet. Ett tips är att beställa oljan från Tyskland, betydligt billigare om man ska ha några liter.
   
 8. PellePeps
  Husägare Nivå 6
  Jag fick tips från min färghandel att använda Herdins Snappy för att stryka på hårdvaxolja (https://herdins.se/produkt/herdins-snappy/). Jag gjorde iofs bara köksbänkar, men det var ett smidigt verktyg för hårdvaxolja.
   
 9. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Funkar säkert jättebra. Det är som sagt ganska förlåtande. Det som är viktigt innan behandling, men efter slipning, är att våttorka golvet ordentligt. Gärna mer än en gång. Då suger det jämnare. Man kan sen slipa av lätt med typ 500 korn mellan strykningarna. Risken är dock att det blir ganska halt då.

  Börjar spika list nu. Matchar ganska bra.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  028665E5-1139-49F7-9DB9-7304F099D6C0.jpeg
   
 10. tarsson
  Medlem Nivå 2
  Är det vattenburen värme ni satt in?
  Tänkte ang fönster osv, menar att fiskben passar så nice in i 70's concept det blir rätt skimmer och ljus som det var tänkt från början....en sak som många gör är att sätta 0502y fönster när man börjar renovera...det har jag svårt för.....känns lite synd....men ser att du satt mörkare karmar..?
   
 11. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Ja, den är vattenburen. Här stod en luft-/vattenvärmepump när vi flyttade in som är från runt 2012-2013 och det har varit vattenburen värme från början. Ursprungligen med oljepanna och luft-/vattenvärmepump som stöd. Dock har vi bytt ut hela värmesystemet från pannan och satt nya radiatorer (Thermopanel V4). Kör vidare på den värmepumpen så länge den håller, ska dock flytta utedelen då den nu står mitt på altanen.

  Håller med gällande S 0502-Y på fönster och andra snickerier, man gör det lite lätt för sig. Ser ofta för jävligt ut. Våra fönster är svarta både in- och utvändigt (RAL 9017).
   
  Redigerat 14 maj 13:13
 12. tarsson
  Medlem Nivå 2
  Ja jag följer denna tråd med intresse då vi precis flyttat in i en villa från 1968...typ det mesta original.....tom elradiatorer...!

  En tillbyggnad som är yngre....men den är väl skammfläcken på huset haha....

  Rätt sugen på fiskben oxå...du har säkert svarat ang detta innan i tråd men har du betong bjälklag? Hur monterar du i detta?
   
 13. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Jag har träbjälklag med råspont på samt tjockare masonit ovanpå det (11 mm). Har skjutit fiskbenen genom detta. På vissa delar låg det klinker så då rök masoniten vid rivning. Där har jag byggt upp med 12 mm plywood. Skjuter med 45 mm dyckert.
   
  • Laddar…
 14. tarsson
  Medlem Nivå 2
  Jes misstänkte nästan detta...!
  Blir så mkt jobb i betong.....gillar inte idé med limma....efter jag sett hur det kan gå...! Men även då om det är uppvärmt plan under ...
   
 15. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Flyttat ner matsalsmöblemang nu, en liten milstolpe :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  74BA458E-B852-4E1A-86C3-FD15C7260818.jpeg


  Även börjat lägga fiskben i blå rummet, men lösfjädrarna tog slut. Får köpa mer 4 mm plywood imorgon. Detta rummet går nog rätt snabbt. Bör vara klart till nästa helg.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3669FDE4-5B8E-4AB8-9232-80DD11E54E63.jpeg


  Monterade fördelarskåpet till badrummet på plan 2 provisoriskt tidigare i veckan. Innan matades gamla badrummet där uppe direkt från sticken på fördelaren där nere istället för på stamledningen. Detta innebar att jag inte hade plats att ansluta tappställen där nere. Har nu kopplat om så jag kunde ansluta allt vatten i badrummet där nere och fixera fördelarna.

  Det är 20 mm slang inkommande här som sen matar vidare med 20 mm upp till fördelarskåpet på plan 2. Alla stick är 16 slang. Pushfitfördelare med avstängning på alla stick.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  CD332B52-4533-4BD3-AD69-C7AB147CC7BC.jpeg


  Jag kör som bekant LK:s pushfit dosor överallt. Har takdusch från Tapwell sen och de har anslutningskopplingar som blandarfäste som passar i LK:s dosor. Behöver dock komplettera med stödhylsor då blandaren är rätt tung. Får bli i veckan.

  En liten listbild nedan med. Får lasera trösklarna svarta. Skär sig duktigt mot eken. Blir en ekfärgad mjukfog mot tröskeln sen bara.
   
  • Laddar…