Byggahus.se

Renovering av 1½ plans villa från 1971 i Höllviken

 1. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Hade bara 38 mm karmhylsor så blev inga dörrar monterade igår. Nu är dem dock på plats

  Swedoor hade orderlagt fel kulör på gångjärnen, men orkar inte ens bry mig längre efter 13 veckors total väntan. Sprayar alla beslag mattsvarta sen. Övriga karmar hade elförzinkade gångjärn.

  Gjorde distanser av 15 plywood som jag spände fast karmarna mot (100 mm karm resp. 125 i bad) med snabbtvingar. Detta gör att jag får ett utstick på 15 per sida dvs 2 mm utanför gipsen (y) Väggtjocklek 13+70+13=96 mm.

  Innerdörrshandtag New York i mattsvart från Habo. Har samma på entrédörren fast för utomhusbruk.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2226DB24-A412-46FB-9F7B-3FD9089D9893.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8C0C8AE6-E9E6-4494-AB58-1EC1A5E771CE.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3B4BD7F4-AB5D-4F06-A86D-AADF89A1FDA4.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B3BE261F-DF40-47A2-93D3-69346F03D3DC.jpeg


  Nu ska det gipsas klart!
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Tycker inte att ni ska lägga friser i korridoren. Det får den stt se ändå smalare ut. Varför inte sluta med friserna i vardagsrummet och lägga resten utan?
   
 3. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Det blir bara en plog i mitten ja sen listband och fris. Hade nog sett väldigt konstigt ut att bara sluta med frisen också, hur skulle man göra det då och var? Rent läggningsmässigt är det svårt att få till bra utan fris. Dels får man måttkapa varenda bit mot väggen, sen kommer man inte åt att skjuta infästningen så nära väggen. Listband och fris låser ju resten av golvet på plats också.
   
 4. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Det jag tänkte på var att lägga fris runt i kök och vardagsrum. Och i vardagsrummet gå med frisen tvärsöver vardagsrummet från eldstaden över korridoren och vidare i vardagsrummet på andra sidan korridoren.

  Det var bara en tanke från min sida. Har ingen uppfattning hur mycket mer komplicerat läggningsarbetet blir. Du gör naturligtvis hur du vill. Det var bara en tanke/input från min sida.
   
 5. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Update
  Pågår mest en massa spackling nu. Både hallen samt lilla sovrummet på plan 1. Har flyttat ner TM/TT/DM i källaren som förberedelse för att börja lägga parketten i köket. Taket i badrummet är färdigspacklat. Slipning pågår.

  Fick leverans av mina spisinsatser i fredags så tyckte det var lika bra att börja på det direkt. Vill nog helst få in den på plan 1 innan jag börjar lägga golvet. De var rejält tunga att ta emot själv. Speciellt när luften gått ur hjulen på säckakärran...

  Rev putsen på murstocken där spisen ska vara och gjorde ett inspektionshål. Måtten på hålrummet ska vara ca 77x55. Framsidan av stocken är 1 sten djup sen är det hålrum bak till rökkanalerna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  13C9F121-ACAF-447E-9C93-29D178AA67D1.jpeg

  Murstock plan 1
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FAABE434-38FF-4157-9ECA-43E4FFA8DA97.jpeg


  Det är rökkanalen vi ska ansluta till som syns (den högra). Ca 50 cm dit från framkant. Insatsen är 35 djup så det blir nog bra. Kommer sen sätta en sotlucka på högra sidan av kanalen i bilden vilket då blir mot köket.

  Gjöt en balk som avväxling som ska in innan allt rivs. 1 sten djup (25 cm), 104 cm lång och ca 65 mm hög. Armerad med 6 st. 10 mm järn i underkant. Ska nog hålla.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2ED02CD6-6747-4B40-975F-7F3565807C22.jpeg

  Betongbalk till murstock
   
 6. F
  Byggveteran · Nivå 18
 7. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Update
  Mycket jobb med infällnad av insatsen förra veckan. Hann även med en hel del spackling i hall och sovrum 2. Både väggar och tak är nu spacklade 2 gånger och klara för slipning. Hoppas ha målat färdigt allt efter veckan är slut. Badrumstaket är färdigstruket, blev 3 gånger till sist. Hittade 2-3 skavanker som fick spacklas. Bytte täckfärg från Beckers våtrumstäck till Beckers Scotte GT20 för att få ner glansen lite. Var nog rätt beslut.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2525.jpg

  Hall spacklad 2 ggr (kanske inte på bild)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2526.jpg

  Badrumstak

  Hade mycket bry med att välja färg till sovrum 1. Skulle ha en blå kulör och det var tvunget att vara en viss nyans. Efter många prov hittade vi till slut rätt. Det blev en standard NCS kulör till slut, S 4020-R90B. Syns i bild nedan längst ner till höger. I sovrum 2 blir det S 1500-N (den ljusare grå i bild).

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2527.jpg

  Färgprover Sovrum 1 & 2.

  Hålet för insatsen är öppnat samt även hål för varmluftsgaller samt inspektions/sotlucka på sidan av murstocken. Har även gjort öppning för anslutning till rökkanalen. Det sitter ett höganäsfoder i kanalen vi ska använda och sen stenull runt detta mellan teglet och fodret. Denna kanal har använts till oljepannan en gång i tiden och var enligt sotaren bra då den inte var för stor i arean till en modern braskamin.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2518.jpg

  Hål upptaget. Blir en del tegel
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2524.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2532.jpg

  Putsat
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2531.jpg

  Sotlucka
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2533.jpg

  Rökkanal
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2534.jpg


  Påbörjade även ett moment igår som är lite av en milstolpe. Parkettläggning. Första plogen samt ytterligare en vända hanns det med igår kväll. Hoppas vara klar i vardagsrum/kök/matsal om en 1-2 veckor. Stavarna är lite längre än vad jag lagt tidigare, 408 mm. Går dock marginellt snabbare p.g.a. det..

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2535.jpg

  Fiskbensparkett
   
 8. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Blev några plogar lagda igår (5 st, inte alla på bild). Man kommer in i det ganska snabbt. Fick dock anpassa en hel del redan i början, fick nog en lite halvtaskig start första metern av startplogen. Nästa plog kommer fortsätta hela vägen ner i köket så den blir betydligt längre än de första.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2536.jpg
   
 9. Snigla
  Allvetare · Nivå 25
  Tjusigt! (y)

  Anade att de där små träbitarna jag hittade ute i logen måste ha varit till att lägga fiskbensparkett.. nu är jag ganska säker :) De påminner väldigt mycket om dina parkettbitar (lite annan nyans dock). Undrar var de tidigare ägarna hade tänkt lägga dem här.. :thinking: - jag har själv funderat på att sätta dem på väggen istället :) (det var inte så mycket "pinnar" jag hittade, räcker nog inte till så mycket så ett litet konstverk kanske)
   
 10. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Säkerligen. Hade de not och spont?

  Ett litet utlägg om läggningen nedan
  Dessa stavarna 68x408 mm vilket är lite längre än vanligaste dimensionen 68x340. Det bygger ju på att längden är en multipel av bredden. Frisstavarna är sedan 68x204 vilket man brukar hålla oavsett.

  Stavarna har not och spont på två sidor likt figur nedan d.v.s. i varje paket är det lika många stavar av varje typ (A/B, vänster/höger). Generellt när man lägger en rad så har man alltid noten utåt och bakåt vilket även syns i bilden ovan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Namnlös.png


  Första plogen är dock annorlunda då du måste ge förutsättning för att kunna fortsätta rätt ut åt varje riktning. Därmed lägger man lösfjäder i samtliga kortskarvar i startplogen. Dessa klipps enklast till av klyvna remsor plywood (4 mm). Min leverantör skickade faktiskt med remsor vilket var väldigt gentilt.

  Extremt viktigt att första plogen blir bra. Dels måste man hålla tänkt centrumlinje. Detta görs enklast genom att slå linjen och sedan lägga en större rätvinklig kvadratisk skiva eller platta på diagonalen över linjen så sidorna bryter 45 grader från linjen. Dels måste man starta med exakt 45 grader. Detta är lite svårare. Dels måste plattan vara helt perfekt, sen måste även de första stavarna vara perfekta. Får man inte till detta i början får man sedan justersåga och hålla på senare vilket är rätt drygt samt väldigt tidskrävande. Någonstans kommer det dock alltid behövas.
  Där plattan har legat (i bilden ovan till vänster) så får man mata i brädorna "bakifrån" och skjuta in i sponten. Sedan får man driva in dyckerten resterande längd med en spikdrivare. Detta är rätt drygt. Därmed får man göra en avvägning av storlek platta (=noggrannhet) samt hur mycket jobb man vill lägga efter.

  Jag skjuter mina stavar med 4 dyckert per stav, man kan också limma om man vill. Fördelen med spik är att det är lättare att plocka upp om det blir fel samt att man kan lägga fler i följd.

  Om man behöver justersåga lite (typ 1-2 mm) på stavens bredd så sågar jag både framkant samt noten så man kan behålla låsningen. Gör detta med sänksåg och kort skena när staven ligger på plats. Här kan man också göra mindre vinkeljustering vid behov. Behövs det tas mer (extremfall) så sågar jag bort genom hela staven allt och limmar nästa stav mot föregående samt även under så bakkant också får förankring mot golvet.

  Fortsättning följer
   
 11. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Update
  Börjar bli klar med läggning i köket samt halva vardagsrummet nu. Har även prioriterat lite annat. Målade klart tak i lilla sovrummet igår och slipade klart i hallen så kan snart grunda där. Hämtade även köket i helgen och ska snart dra igång med det. Kommer slipa golvet efter köksmontage. Kantslipen får plats under skåpen även med IKEA:s låga sockelhöjd.

  Fortsättning fiskben
  Principen med resterande läggning är ju att man tidigare slagit en linje längs väggarna för att markera insida/start listband. Listband plus fris blir 68+204=272mm. Beroende på rummets storlek är väl runt 6 mm glipa mot vägg lagom d.v.s. 278 mm.. Ett massivt golv lagt i fiskbensförband rör ju inte sig så mycket mot ytterväggarna som ett traditionellt plankgolv.

  Man lägger sedan på plog för plog enligt tidigare tills man kommer över linjen. Man slår sedan en ny linje uppe på golvet och sågar rent med sänksåg. Jag använder två skenor så totallängden blir 2,4 till min Bosch vilket underlättar att få långa raka snitt. Ett tips är att såga lite inåt mot golvet så är det mindre risk att man får glipor mot listbandet d.v.s. vinkla sänksågen 2-3 grader.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2549.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2550.jpg


  Jag använder sedan ett skivnotstål på 4 mm för att fräsa noten för listbandet. Underlättar mycket om man kan koppla dammsugare till då det blir stora mängder spån annars.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2551.jpg


  Enklast är sedan att börja i ett hörn med listbandet. Har man rätvinkliga rum så blir vinkeln enklare att få till. Även listbandet får skjutas i noten och sedan drivas in i efterhand. Man tar sig dock framåt rätt snabbt med listband så det är inte supermycket jobb.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2552.jpg


  Frisen är sedan det enklaste. Värt att tänka på är att även här är stavarna olika så man varierar lite vilket håll man lägger ifrån på olika sidor. Annars riskerar man att stå med massa stavar över. Det kan vara bra att ha en liten minikofot eller liknande för att pressa in frisen mot listbandet vid behov. När det är klart kan det se ut som nedan. Man kan också välja att gera frisen från båda hållen, men jag brukar inte göra det. Det blir en massa småbitar som riskerar att lossna vid slipning. Jag väljer att avsluta med 3 hela stavar och lägger frisen hela vägen ut på de väggar som är mest synliga, sedan självklart symmetriskt i rummet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2553.jpg
   
 12. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  Wow vad snyggt golv!
   
  • Laddar…
 13. T
  Renoveringsnovis Nivå 2
  Vad heter ditt golv? Ska också lägga fiskben i mitt hus och vet inte om jag vågar mig på det själv. Har aldrig lagt det förr och huset är på cirka 180kvm.
   
 14. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Har nog inget speciellt namn. Köpt det av parkettkontakten. Brukar finnas 3 sorteringar. Detta är mellanvarianten.
   
 15. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Update
  Har nu målat färdigt i hallen och lilla sovrummet på plan 1. Monterat radiatorn på väggen i hallen och i lilla sovrummet. Kommer fast förvaring under och bredvid den i hallen sen så kommer se mindre konstigt ut då.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2568.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2567.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2569.jpg


  Började montera kök förra helgen och har satt bänkskåp och väggskåp. Väntar på lite täcksidor samt DM som jag fick beställa då dessa inte fanns i lager. Nu har de dock kommit in igen, men min beställning har inte kommit fram ännu... Kan inte montera högskåpen förrän jag har fått en av täcksidorna så funderar på att hämta den idag och lämna tillbaka de som kommer sen.

  Har täcksidor mellan alla skåp samt över och under både bänk och väggskåp. Kommer vara infräst belysning i täcksidan under väggskåpen sen. Blir en alu-profil med täcklock från Hide-a-lite och LED-strip från densamme.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2558.jpg

  Väggskåp på gång
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2566.jpg

  Vägg- och bänkskåp klara

  Fick startbesked för min eldstadsinstallation förra veckan. Limmade dit anslutningsstosen på kanalen i förrgår och satte sotlucka samt spacklade hela murstocken igår.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2564.jpg

  Anslutning rökkanal. Ska muras in när slangen är på plats.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2565.jpg

  Sotlucka. Gastät och isolerad.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2563.jpg

  Spacklat

  Kommer fortsätta så gott jag kan med kök i helgen samt vidare spackling och färdigställande av eldstaden.