Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Renovera tvättstuga: vad kan jag som inte kan något sedan innan göra själv?

 1. N
  Medlem · 11 inlägg
  Vi har just köpt ett radhus från 1982, som blir vårt första hus. Vi har inte flyttat in ännu, men jag sitter och funderar på vad som behöver fixas i huset.
  Enligt besiktningen var rörgenomförningarna i tvättstugan för gamla och dåliga och vi borde prioritera att byta ut dem. Tvättstugan är original från 82, i markplan.
  Vi har absolut ingen erfarenhet, men heller inte så mycket pengar. En härlig kombination!

  Jag funderar därför på vad vi kan göra själv och vad vi inte kan göra.
  Man tar in en rörmokare för att fixa rörgenomförningarna, antar jag? Maskiner borde väl inte behöva bytas ut om det inte är något fel på dem?
  Kommer golvet rivas upp vid rörmokningen, så vi borde byta det? Fast vi borde väl byta det ändå för att det är plastmatta från 82 som passerat sin livstid?
  Kan vi i så fall göra det själva? Till ny plastmatta, tänker jag då.
  Eller är det grejer man behöver tänka på för att det räknas som våtrum som gör att vi borde lämna det till proffs?
  Vad kan det i så fall kosta, på ett ungefär?
   
 2. Düsseldorff
  Byggnadsvårdare · Bromma · 1 179 inlägg

  Düsseldorff

  Byggnadsvårdare
  En tvättstuga från 1982, då är det nog ingen större idé att småfixa lite här och där. Sannolikt är det en helrenovering som gäller. Men det mesta kan ni faktiskt göra själva om ni har tid och är normalhändiga.
   
 3. D
  Medlem · 2 058 inlägg
  Börja med det som är absolut nödvändigt. Renovera allt eftersom du får råd. Skilj på saker som du kan göra själv eller lära dig och saker som du inte kan göra själv. El får du inte göra utom att byta kontakter och brytare. Vvs får du men eftersom du är ovan ta hjälp. Sannolikt behöver du bara byta rör och antagligen är det inte akut, börja inte med att byta lenoliumgolv, det kan hålla många år till. Börja nu inte renovera direkt, bo in er först. Det viktigaste är nu att spara ihop en liten reparationsfond, du måste ha råd att byta ett kylskåp som går sönder eller en tvättmaskin ger sig. Hur gamla är vitvarorna? Vad har du för uppvärmning? Börja med de viktiga frågorna.
   
 4. T
  Allvetare · 1 089 inlägg
  Att rörgenomföriningen inte följer modernare standard med att komma ut genom väggen utan gissningsvis kommer upp genom plattan kan nog anses som ett fel du kan strunta helt i om det är platta på mark under. (Är det ett uppreglat golv är det en annan historia) Har det inte varit något problem än så lär det inte skapa något fören mattan smular sönder. Jag gissar på att det är vanliga kopparrör och de lär inte gå sönder så inte direkt något som behöver bytas för att det varit där sedan 82. Så sitt ner i båten o fundera på om det är värt att lägga pengarna på tvättstugan, man är oftast bara in och ut där så kan finnas platser som kök eller utomhus som kan förtjäna lite mer kärlek.
   
 5. electroluxaren
  Medlem · - · 12 366 inlägg
  Besiktningsmännen skriver alltid så för att få ryggen fri.
  Likaså att det är risk för fukt i krypgrunden även om det är den torraste platsen på400år
   
 6. N
  Medlem · 11 inlägg
  Tack så hemskt mycket!
  Det är inte betongplatta utan krypgrund (delad med grannen) i den delen av huset, hur funkar det med rörgenomförningarna?
   
 7. N
  Medlem · 11 inlägg
  Tack, vad skönt att höra!
  Går det att bara byta rören och inte golvet är det ju också bra, vi har inget behov av att ha en särskilt snygg tvättstuga utan vill bara inte få en vattenskada under våra första år i huset.

  Vi tänkte ta ut ett lite större lån (140 000 extra) än vi egentligen behöver för att ha råd med de renoveringar som det är mest bråttom med enligt besiktningen (att byta panelen på en sida huset (det tror jag vi kan göra själva, med hjälp av en kunnig släkting), rören i tvättstugan och om pengarna räcker till att byta rör och fräscha upp ett av badrummen också (de är också från 82)). Låter det som en rimlig prioritering?

  Vitvarorna är ganska nya (från 2010-talet) och uppvärmningen är med fjärrvärme så det känns bra.

  Här är en bild från besiktningsprotokollet på rören i tvättstugan, kanske någon av er kan se hur det verkar?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20210704-102134~2.png
   
 8. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 2 381 inlägg
  Stoppa ner huvudet och titta hur det ser ut. Ser det fint ut är det inte akut att göra något. Ser det ut dom det är fuktigt eller som rören läcker får man nog göra något.
  Man behöver inte byta något bara för att det är gammalt; är mattan hel och inte har lossnat är risken för läckage minimal (och du får facit när du tittar in i krypgrunden). Då kan man vänta ned att renovera.

  Vitvaror kan alltid gå sönder, oavsett ålder, man måste ha en buffert för det…..
   
 9. N
  Medlem · 11 inlägg
  Tusen tack! Det ska jag göra.
   
 10. D
  Medlem · 2 058 inlägg
  Ser inget fel på rören men lite svårt att se på din bild. Har besiktningsmannen klagat på rören? eller är det rörgenomföringen i golvet och tätningen han klagat på? Det är ju uppenbart att tätningen är dålig men det kan du ju leva med. Det är viktigt att du inte får ut stora mängder vatten på golvet som kan rinna ner i trossbotten. Man kan ju fundera på att täta mellan golv och rör så minskar risken. Det där skulle jag fixa i framtiden när du renoverar hela tvättstugan
   
 11. electroluxaren
  Medlem · - · 12 366 inlägg
  Inga problem här bara för att det inte når upp till dagens regelverk.
  Du lär ju märka om det skulle läcka för då blir du blöt om fötterna. Det ser fräscht ut även om mattsvetsen gått upp
   
 12. Fotografen
  Verktygstokig · E · 11 655 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Varför ska du byta rören?
  Genomföringarna var inget vidare, och "genomföringarna" är golvmattans anslutning mot rören.
  Dvs det är mattläggarens jobb som är slarvigt utfört.
  Täta med silikon.
   
  Redigerat 4 jul 2021 11:49
  • Laddar…
 13. N
  Medlem · 11 inlägg
  Tack! Jag har nog inte fattat vad rörgenomföring innebar, jag trodde att det var själva rören som det var fel på.
  Jag blir bara lugnare och lugnare för varje inlägg här, känner jag!
   
 14. N
  Medlem · 11 inlägg
  Tack! Nej, det var rörgenomföringen, det var bara jag som inte förstod vad det innebar.besiktningsmannen sa att tvättstugan var absolut värst, men så vitt jag förstår så är det inte själva rören utan just genomförningen. Så jag känner mig mycket tryggare nu!
   
 15. electroluxaren
  Medlem · - · 12 366 inlägg
  och tvättstugan ser ut att vara i gott skick, så här ser rörgenomföringar ut efter ett antal år och med betongplatta är det definitivt en icke fråga nu men en framtida förbättringspotential
  så då är resten av huset i utomordentligt skick
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.