Byggahus.se

Renovera torp-är det någon idé?

 1. C
  Medlem Nivå 3
  Har köpt en skogsfastighet, på den finns ett torp (inget årtal). 2 rum med öppenspis i varje. Vind med högt i tak, ingen isolering. Vet inte om det ens är värt att ”rädda”, kan inget om byggnadsvård, men det skulle vara roligt om det gick att renovera, till mycket enkel standard, så det slipper förfalla helt. Inget vatten/avlopp, ingen el. Grunden ja, vad säger man? Panelen? Innertak och golv verkar torrt (vem kan bedöma/kolla sådant?) eldstäderna måste renoveras, skorstenar borta?
  Vart börjar man? Vem kan hjälpa med en sådan bedömning av skick? Tacksam för råd och tips!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  09C13718-2B8F-4616-BE40-7EA1A8E726D8.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  CFD0BAB8-1979-44A5-8883-B2AC2AF5C3FF.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FDF90F79-0911-4FCF-BD92-22A7466727E1.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  43A30C59-3052-4937-97D2-7E4876620913.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F70C31C2-8938-4CA8-87EB-F74D6E025F11.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7004BCCB-2618-4D65-8CDF-228174269960.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  4DD53005-C213-459E-BEBF-5E4AF7558538.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  4E2D2394-C28B-444B-B906-9BD2F9D259D9.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7E31E5C1-448B-4CFA-AB7E-8C7C8190083A.jpeg
   
  Redigerat 30 aug 23:33
 2. S
  Medlem · Nivå 14
  ser väl inget större problem i det där....så länge taket är helt och det kanske bara blir sommarhus så spelar det väl ingen roll att det är schletet.....Städa ur och måla och släpa dit lite inredning och möbler så ska du se att det ljusnar omedelbart. Sen kan du åtgärda saker vartefter det behövs. Inte för att renoveringsexperterna vill att allt ska vara perfekt.
   
 3. M
  Medlem · Nivå 6
  Fixa hängrännor och stuprör kan vara en bra idé, ser ut som det blivit lite skador pga takdropp från regnvatten.
   
 4. K
  Medlem Nivå 4
  Fint torp! Ta det försiktigt och riv inte allt för mycket bara för att det ser slitet ut, gammal träpanel är oftast av bättre kvallité än ny. Ta ner träd runt huset så att de håller sig torrt runt om, försök inspektera syllstockarna för att se hur murket det är (om det är timmerstomme). Kontakta timmerman om ni är osäkra. Håll renoveringen enkel och undvik isolering, fuktstpärrar, plastfärg, mm. Känn efter vart golven sviktar och sök efter dålig lukt och ta det stegvis därifrån. Försök skapa naturlig ventilation i huset genom att tex mura upp skorstenen igen, skorsten skulle jag prioritera om grunden är okej. Taket är antagligen i gott skick med tanke på plåten (som kanske skulle bytas mot pannplåt för det estetiska).
   
 5. Oldboy
  Medlem · Nivå 16
  Fint gammalt parhus som ser ut att vara i hyfsat skick.:)
  Fördelen med sådana här gamla hus är att de är robusta. De kan se eländiga ut med dagens mått mätt, men är oftast inte komplicerade, utan relativt lätta att reparera för den händige. Det är normalt ingen panik heller så länge taket är tätt.

  Grunden är alltid bra att börja med, så huset står någorlunda rakt och ev rötskador i syllen åtgärdas. (Efter ett tätt tak, men det ser ut att vara ordnat redan.)
  En fungerande skorsten är ju också mkt lämpligt. Den står för mkt av ventilationen, utöver möjligheten till uppvärmning och matlagning. På en sällan använd skorsten i ett ouppvärmt hus är det inte så dumt att ha ett regnskydd.

  Enkla gamla mtrl av god kvalitet är vad som behövs.
  Såsom trä, tegel, ler- och/eller kalkbruk, linolja, tjära (linoljefärg, tjärfärg, slamfärg, äggoljetempera, limfärg, kalkfärg).
   
 6. jsiei97
  Medlem Nivå 4
  När det gäller de öppna spisarna så borde man kunna sätta in en mindre insatskamin,
  och dra ett nytt skorstensrör upp genom den gamla skorstenen.
  Då spelar det ingen roll om det är sprickor i den gamla skorstenen.

  I övrigt ser det mest ut som du behöver lite färg och kanske byta ut lite virke på fasaden.
  Är taket tätt så är förmodligen takstolarna i hyfsat skick, men det kan man klättra upp och inspektera.
   
 7. L
  Medlem Nivå 1
  Av bilderna ser det ut som huset inte "säckat ihop". Taklinjen är rak och fin vilket tyder på att stommen och takstolarna inte gett med sig. Nu är det kanske fotat från "olycklig" vinkel.

  Läs på om hur ventilationen och fukttransporten fungerar i gamla hus. Lite förenklat är det elden i eldstaden ser till att huset inte blir fuktigt när man bor där på vintern. Varningen ovan om att inte sätta in plast eller måla med färger som inte andas kommer sig av det.
   
 8. F
  Medlem Nivå 1
  Otroligt fint hus med en hel del historia. Tycker du ska gå med i några fb grupper , exempelvis ” byggnadsvårdsportalen” som som hålls igång av ihärdiga hemsnickrare, många av dom kan oändligt mycket och brinner för att behålla det gamla och delar gärna med sig av erfarenheter. Skicka in bilderna och be om råd så kommer du att översållas. Spisarna är otroligt tuffa och snygga. Ta inte bort dom! Det är helgerån. Gå inte på niten att isolera enligt nuvarande praxis. Om det är en sommarstuga med lite vinterboende kommer det ta ett flertal decennier att få igen den investeringen. Jag gjorde misstaget!
   
 9. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Det där ser ju rätt fräscht ut. Taket verkar fixat i någon form av närtid.

  Jag skulle gissa att skorstenarna var så dåliga upptill att man bara knackade bort de översta lagren och sedan satte på plåttaket över. Finns skorstenarna kvar på vinden? Isåfall behöver man mura upp några lager till ovanför taknivån och fixa vettiga genomföringar och regnskydd. Jag skulle gissa attt skorstenen inte är OK på insidan, dvs man behöver glidgjuta dem eller sätta in ett insatsrör. Spisarna bör putsas på insidan. Man kan också bara ställa en gjutjärnskamin i spisen om man inte vill ha en insats. En sådan kan man också laga mat på.

  Huset ser rätt fint ut. Jag tyckte jag såg någon gammal fuktskada men den är troligen från tiden före takbytet. Vatten verkar ha runnit efter en skorsten.

  På utsidan kanske du behöver byta lite timmer på nedersta varvet och måla huset. Är det faluröd färg (slamfärg) behöver du bara borsta huset och lägga på ett varv. Rensa bort växtlighet och jord närmast huset.

  Om det bara är ett sommarhus så hade jag satt upp några solpaneler på taket och nöjt mig med ett tolvvoltssystem samt gasspis och gaskyl. Utedass är bra som toalett. Det kanske finns något sådant redan? Kanske finns det en brunn också? Vill du har rinnande vatten inne så finns det 12v pumpar.
   
 10. B
  Medlem Nivå 1
  Jag hade nog pratat med något TV program typ Det sitter i Väggarna eller typ sommar med Ernst.
  Så får du det garanterat renoverat och fixat.
  Annars är det taket man börjar med och ser till så att det finns vattenavrinning från huset.
   
 11. Ellenkaramellen
  Medlem Nivå 4
  Tak (med skorstenar) och syllar, som övriga nämnt, är prio att kolla upp och fixa till. Be ett takproffs kolla så plåttaket är korrekt monterat så du inte får kondens med påföljande fuktskador.

  Edit: Jag hade satsat på att byta tillbaks taket till ett enkupigt tegeltak Som det förmodligen haft tidigare. Det hade höjt utseendet på huset ytterligare. Väldigt gulligt hus för övrigt.
   
  Redigerat 31 aug 16:23
 12. P
  Medlem Nivå 1
  Ser ut att vara oförstört av renoveringar. På det sättet ganska unikt. De flesta ödetorpen har råkat ut för masonit, eternit, ändringar och rivningar. Ta kontakt med en hembygdsförening eller äldre i grannskapet som kan ge lite information om husets historia. Kunskap ger mycket känsla för huset och vägledning i renoveringen. Finns gamla foton etc som visar hur det sett ut tidigare? Vilka har bott där? Finns rester av andra husgrunder, brunn staket etc i omgivningen?
  Huset är äldre än man anar på utsidan. Någon har räddat det mha takplåt även om skorstenarna försvann. Bara öppna eldstäder tyder på att huset är byggt före vedspisens tid. Alltså före 1850.
  Solceller och batteri kan vara en lösning om det är svårt/dyrt att dra dit el. Annars är el en välsignelse vid renoveringsarbete.
  Huset kommer bli en pärla när fasad, tak och skorstenar är återställda. Kladda inte på en massa skumma målarfärger för att få det fräscht snabbt.Tvätta, dokumentera, fotografera och fundera Låt det ta lite tid. En passande friggebod kan vara bra att börja med till verktyg mm under renoveringen och därefter till vedbod, trädgårdsredskap, trädgårdsmöbler mm.
  Lycka till och berätta gärna hur det går i den här tråden.
   
  Redigerat 31 aug 17:37
 13. M
  Medlem Nivå 1
  Har precis liknande resa med mitt trop från 1895. Murstocken är kvar, allt annat är utbytt
   
 14. Flyktsoda
  Medlem Nivå 2
  Taket (och huset överlag) ser ut att vara i bra skick, men hade det varit jag hade jag sett till att ta bort den korrugerade plåten och lagt på lertegel istället, samt monterat rännor och stuprör.

  En bra början kan väl vara att kolla med lokal sotare om de har nåt gammalt protokoll över huset? Med det som grund kan du kontakta nån murare som kan åtgärda murstockarna (kanske glidgjuta dem invändigt) och mura upp skorsten över nock.

  Om det är nåt problem med syllen på huset så kan en timmerman ersätta spröd stock med en ny frisk. Går att hitta tvättäkta timmermän om man googlar runt lite.

  Kanske låta borra ny brunn så att ni har vatten? Fast då springer ju kostnaden iväg förstås.
   
 15. B
  Medlem Nivå 1
  Jag gillar väggfärgerna inomhus, och den fina taklisten! Satsa på att typ såpa golven och laga/måla spisarna. Spisar i toppskick och fina golv visar att huset är ombonat, och då blir alla andra ytskikt patina.

  Det sinuskurvade plåttaket är också en fin nygammal kontrast, och kan kompletteras med hängrännor i aluzink som med öppna ändar skjuter ut en bit utanför gavlarna, så får huset en lite modern känsla.
   
  • Laddar…