Byggahus.se

Renovera öppen spis

 1. H
  Medlem · 2 inlägg

  halltorpare

  Medlem
  Hej!

  Vi har precis köpt hus och renoverat vardagsrummet, men ett moment är kvar. I vardagsrummet finns en öppen spis som vi gärna vill få både funktionsduglig och snygg. Vet dock inte riktigt hur vi ska ta oss an detta. Varken jag eller frugan har någon tidigare erfarenhet av öppna spisar.

  Problemen är flera:

  1. Vi vill ha en insats i spisen. Om det inte går att fixa så är det förhandlingsbart, men det känns onekligen mer barnvänligt. Spisen är dock byggd kilformad och där får inga insatser plats. Kan man ändra formen på spisen själv eller är det bäst att låta ett proffs göra det?
  2. Spisen är målad med vad vi antar inte är rätt sorts färg. Gissningsvis akrylfärg från valfri hobbyaffär. Detta måste göras om.
  3. Vi gillar inte övermålat tegel. Att spisen är vit gillar vi, men inte att teglet syns. Detta skulle vi vilja åtgärda med någon form av puts eller liknande. Hur gör man detta på bästa sätt? Vad ska man använda?
  4. Det finns sprickor i murstockskanten. När vi satte gips runtomkring spisen så lossnade bruket i kanterna. Här behöver det muras om.

  Borde första steget vara att låta sotaren provtrycka eller ska det göras sist efter renovering?

  Alla tips på hur detta skulle kunna åtgärdas tas tacksamt emot.
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Den sortens öppen spis har jag sett förr och är lite udda , har ni källare ?
  den är nog lite svår att få till med en insats , inte ens med smedens hjälp , lite för snålt med plats Sen är det bara sotaren som kan säga något om konditionen på den
   
 3. E
  Medlem · värmland · 2 414 inlägg

  exerg

  Medlem
  Man kan undra varför man har sneddat den vänstra sidan...har huset kanske källare så det passerar en eller 2 kanaler ner dit? Annars fixar en murare en ombyggnad så att en kassett ska kunna fungera och putsning av det runt om. Själv skulle jag nog huggit bort och murat tätt allt utstickande från själva muren och ställt en valfri eldstad framför.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Arkianedesign.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Contura_820T.jpg
   
 4. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 10 353 inlägg

  Stefan N

  Verktygstokig
  Hade nog gjort som ovan sa och tagit bort den helt och satt en kamin där.
   
 5. H
  Medlem · 2 inlägg

  halltorpare

  Medlem
  Ja, huset har källare, dock ingen öppen spis i källaren. Du kan ha rätt i att det kan gå kanaler ner dit. Vi har tänkt att det handlar om att man skulle se elden från "rätt" håll i rummet eftersom öppningen pekar åt det håll där man enklast placerar soffan.

  Eftersom vi inte ska ha spisen till uppvärmning utan bara rekreation känns det som en tråkig kostnad, men att ta bort den och sätta en kamin där är kanske det mest förnuftiga.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.