Byggahus.se

Renovera kök från 1957?

 1. Kladdkaka
  Lägenhetsfixare Nivå 4
  Hej,

  Hoppas kunna få lite kreativ och praktisk input här!

  Jag köpte min boning för ett par år sedan och köket är minst sagt i behov av uppfräschning. Jag gillar det gamla köket, så undanber vänligen input i stil med "riv ut skiten!" :surprised:

  Jag vet inte exakt när jag kommer sätta igång med det här projektet, men vill ändå vara ganska så säker på hur jag vill ha det, och jag kommer absolut inte göra allt detta själv, men smygstartar gärna på egen hand om jag kan...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  floorplan_square_kitchen.jpg


  Huvudsakligen vill åstadkomma följande med en renovering:
  - Höja diskbänken till ca 90 cm för bättre arbetshöjd samt att få plats med en diskmaskin. Och eftersom diskbänksskåpet är väldigt slitet, inget skåp är tillräckligt brett för att få in en 45 cm diskmaskin (de är bara 40 breda), så funderar jag helt enkelt på att byta ut hela den här underskåpsbänkraden samt ny diskbänk och nytt kakel. Funderar på om det är värt att måttbeställa snickrade underskåp.
  - Jag tycker att den befintliga lösningen med spiskåpan är ganska fult utförd, troligtvis under 70-talet? Funderar på att riva ner allt och sätta dit en vägghängd fläktkåpa istället? Eller om jag bara ska byta ut fläkten? Lite nojig över om spisen kommer för nära överskåpen om den höjs med cirka 5 cm - det bildas redan ånga under överskåpet när jag kokar vatten.
  - Nya kyl/frysar finns snarare i 60 cm bredd än 55, vilket vore möjligt att få in om jag tar bort träsidan som skiljer kylen från bänkytan där jag har min micro. Men hur löser man det på ett snyggt sätt i så fall? Eller ska jag ge upp den tanken och köpa en 55 cm bred kyl/frys?
  - Ett fräschare intryck generellt med nytt golv, kakel, armaturer etc. Har inte som mål att skapa det snyggaste köket i världshistorien eller att hårdra funkisstilen till sin spets, även om jag gärna behåller den känslan.

  Det syns på luckorna att det suttit tikka-handtag från början, men de är tyvärr utbytta mot dessa, visserligen också tidstypiska knopparna, (ser typ ut som Ribershus från Byggfabriken?)

  Lite orolig för risken med asbest också, hur vet jag? Behöver jag låta någon kolla innan jag börjar riva ner kakel etc?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  huvudsida.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Right_Side-02.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  skafferi.jpg
   
 2. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Lite spontana kommentarer:
  Golv i ett 50-talskök är ofta linoleummatta. Jag hade ersatt laminatet med en sådan. Det gamla golvet som syns på bilderna är fint. Befintliga linoleummattor kan renoveras om de är fula.

  Överväg ljusblåa luckor. Det är tidstypiskt.

  Jag hade köpt en 55cm kylfrys om det finns på marknaden. Enklare än att bygga om skåpet.

  Är diskbänken verkligen dålig? De flesta diskbänkar från den tiden är mycket bättre än dagens. Prova att putsa den med autosol om den ser ful ut.

  Varför byta kaklet? Det passar perfekt. Rengör fogarna om de är fula, alt foga om.

  Det kan vara så att diskbänken går upp bakom kaklet. Isåfall kan det bli lurigt att höja diskbänken. Kolla upp det.

  Mer eluttag och bättre belysning = JA. Jag hade satsat på ca 3 x 3 hörnuttag.

  Behåll redahyllor, bakbord. Riv ut det som behövs för att få in diskmaskin. Om du har källare/krypgrund kanske du kan ställa diskmaskinen bredvid bakbordet? V/A kan du dra i våningen under.
   
 3. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 21
  Kul projekt, jag gillar också ditt gamla kök!

  Jag tycker att Kvänum visar bra hur man kan matcha färg, golv, fläkt m m i några av deras Retro-kök. T ex linoleumplattor på golvet, alt enfärgat, val av kakel som verkar vara precis som det du har tänkt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  banerrodflakt.jpg

  Svart virrvarr bänkskiva matchas med svart/vitt golv. http://www.kvanum.se/produkter/tradition/retro-baner-dimgra/

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  baneramazon.jpg

  Luckorna blåmålade. http://www.kvanum.se/produkter/tradition/baner-amazonbla/

  Knopparna du har där tycker jag passar bra, även om man kanske hade väntat sig utan snarare de här:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  beslag50-tal.jpg


  Byggfabriken bloggar om 50-talskök, där jag hittade den här bilden på blått kök. Inte helt fel även om jag tycker att stommarna kunde varit vita.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  blatt50-tal.jpg

  http://www.byggfabriken.com/bloggen...-kok-som-numera-mestadels-ar-ett-minne-blott/
   
 4. V
  Medlem · Nivå 6
  På Instagram kan du titta på Järfällakök (jarfallakok) för lite inspiration. Förslaget ovan med vita stommar och blå luckor var riktigt snyggt och klart inspirerande. Jag här sett att vissa beslag från 50-talet går att köpa på Bauhaus, säkerligen billigare än från mer uttalade byggnadsvård butiker.

  Off topic.
  Har precis fått tillträde till ett hus från 58 med ett delvis orginalkök. Det är också renoverat och ser riktigt trist ut. Dels för att orginalköket är renoverat i ett försök att mordernisera köket (typ 90-tal) och även kompletterat med IKEA kök med spegeldörrar i ek. Ingen kul kombination.

  Något som stör mig på 50-talskök äratt överskåpen är relativt grunda vilket ger att de inte rymmer så mycket. Och att bänken är riktigt låg. Vi kommer nog vänja oss, vi kommer från ett boende med kök från 2011. Så där var det andra mått.

  Just nu lutar det mot att vi kommer riva köket i huset och sätta in ett nytt. Vi behöver mer förvaring än befintligt Att platsbygga ytterligare skåp känns som ett för stort projekt. Risken är att vi kommer ångra oss längre fram. Du kan kanske övertyga oss om att renover/komplettera befintligt kök genom denna tråd 😉

  Det skall bli spännande att följa ditt projekt.
   
 5. G
  Medlem Nivå 7
  Jag har precis byggt ett nytt kök i min funkislägenhet från 1942, tyvärr hade någon ersatt de tidigare platsbyggda köket med ett dåligt uppsatt smäckkök från 90-talet.

  Med stommar från Ikea och luckor och beslag från Järfälla lackering fick jag dock till ett funkiskök med vissa moderna ingredienser :)


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 6. Kladdkaka
  Lägenhetsfixare Nivå 4
  Tack för alla svar. Mycket ljusblå luckor som förslag. Jag måste säga att jag har lite svårt för de allt för babyblå, men färgen på dina luckor är riktigt grann, Gnagare i Bajenhöjden!

  Det har mest lutat åt att jag vill ha vitvaror i rostfritt och jag känner mig ännu mer övertygad efter att ha sett dessa bildexempel. Där är dock det största problemet med kyl/frys, att urvalet av 55 cm breda är bra mycket sämre än urvalet av 60 cm. De enda märken som verkar saluföra 55 cm i rostfritt är Gorenje, Gram, Liebherr och Candy. Vita däremot finns t.ex flera stycken från Electrolux och Bosch. Vågar man satsa på någon av de ovan nämnda märkena, eller kan man köra på vit kyl/frys men rostfri spis/ugn och fläkt?

  Jag har också hört det... att stålet var av bättre kvalitet förr. Den är dock lite bucklig och man har sågat ut rördragning för bänkdiskmaskin vid sidan om kranen. Kanske ändå värd att bevara? Vet ej? :/

  Kaklet är lite kantstött. Det kan säkert bättras på med lite porslinsfärg osv om jag vill, men problemet med att få in diskmaskin är inte bara bredden utan även höjden, så jag tänkte att om jag vill höja diskbänkskåpet blir det kanske inte så bra att låta kaklet vara heller. Plus att diskbänksskåpet är ganska vattenskadat... Det är mycket saker som beror på varann så att säga.

  En låg diskbänk vänjer man sig nog inte vid, om man inte är kortväxt dvs! Jag, som handdiskar nu i brist på diskmaskin, får ont i ryggen varje gång xD Men kanske ni kan göra som Gnagare i Bajenhöjden och bygga ett nytt retrokök om ni gillar stilen fast det känns ovärt att fixa det gamla? Kul att du tycker det ska bli spännande. Det tycker jag med... måste bara se till att få tummen ur också! ;)
   
  Redigerat 7 aug 2015 22:16
  • Laddar…
 7. V
  Medlem Nivå 6
  • Laddar…
 8. G
  Medlem · Nivå 14
  I stället för att höja sockel kan man bygga på skåpet under bänkskivan.
  Om du nu river ut diskbänken och ska byta diskskåpet så kanske kan du passa på och välja en stor ho i stället för 2 hoar? Du får mer plats för förvaring under bänken och mer arbetsyta. Har man diskmaskin så klarar man sej med ett ho typ 45x50. Idag kan man beställa en måttanpassad diskbänk :). Sälj din gamla diskbänk på blocket :)
  Du tänker helt rätt att anpassa golvskåp så det passar till dina behov men jag skulle inte röra väggskåpen för det blir mycket jobb för liten nytta, tycker jag :).

  Häng dej inte upp under planeringen på att vägg- och golvskåpen inte linjerar för det ser man bara på en ritning men i verkligheten lägger man faktisk inte märke till det :).
  Golvskåp bredvid kylen kan du kanske behålla i den höjd som den är och faktiskt behålla alla skåp som dom är? Ser ingen stor fördel i att höja den 5cm. Köp kyl 55cm.
  Kondens under fläktskåpet - kanske behövs starkare fläkt?

  Bra att du funderar innan du ska riva för om man är för snabb så kan det bli för sent att ånga sej... och man står i en rivningsmiljö med grus och brätte upp till knäna utan att veta hur det ska sluta :). Riv så lite som möjligt!
  lycka till
  gaia
   
  • Laddar…
 9. K
  Medlem Nivå 1
  Gnagare i Bajenhöjden: Har ju gått ett tag sedan inlägget men vilken modell på ugn är det du har? Gillade verkligen den :)
   
 10. G
  Medlem Nivå 7
  Hej! Ja visst är den fin :) Det är en Smeg designad av Marc Newson, F608-X heter den. Tyvärr för dig var det bara en tillfällig design så den finns inte kvar längre, när jag beställde den förra våren fick de leta runt på lager i Italien så jag kan ha fått en av de sista.
   
 11. Lime113
  Medlem Nivå 12
  Kladdkaka hur blev resultatet? :)
   
 12. Kladdkaka
  Lägenhetsfixare Nivå 4
  Hej! :) Kul att du frågar.
  Det blev klart i våras/tidig sommar 2016.

  Trots att jag bad om att slippa kommentarer att riva ut köket, så blev det precis så ändå i slutändan.

  Dock kostade jag på mig ett "custom made" kök, snickarbyggt. Ville verkligen inte riva ut köket och ersätta det med spånskivor. Jag har inte ångrat mig en sekund. Är grymt nöjd. Både med resultatet och med företaget som gjorde det.

  Det finns fler bilder på deras hemsida:
  http://www.svensnickare.se/galleri/retrokok/

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kitchen_kollage.jpg
   
 13. lunarayo
  Medlem Nivå 4
  Fantastiskt fint resultat!