Byggahus.se

Renovera innan överlåtelsedatum

 1. J
  Medlem · Västra Götalands län · 3 inlägg

  Johan GBG

  Medlem
  • Västra Götalands län
  • Medlem dec 2011
  • 3 inlägg
  Hej, vi kommer att ta över ett hus den 1:a mars i år men skulle vilja få tillgång till huset (dödsbo) innan överlåtelsedatumet för att riva ut saker och eventuellt till och med påbörja renoveringen.

  I princip har säljaren inget emot att vi får tillgång (vi har redan nyckel), men den mäklare som hjälper oss att skriva papper rekommenderade säljaren att säga nej till detta pga försäkringar m.m.

  Nu har jag talat med en vän som är snickare och han menar på att man visst kan påbörja renovering innan överlåtelse - bara man tar över hemförsäkringen innan överlåtelsedatumet.

  Vet någon mer detaljer runt hur detta kan gå till och hur man isåfall går rätt till väga. Vi vill isåfall kunna förklara tydligt för säljaren att han inte tar någon risk i detta.

  Tack på förhand,

  //Johan
   
 2. Lolle
  Medlem · Jämtland · 3 145 inlägg

  Lolle

  Medlem
  I princip håller jag med mäklaren men inte av exakt samma anledningar. Jag ser istället flera problem även för dig som köpare.

  För det första så får man problem för både er som köpare som genom att påbörja renoveringen till viss del börjar överta ansvaret trots att ni inte är lagfarna ägare.

  Att fixa en fastighetsförsäkring är inget hinder i sig men generellt kan det ändå framkomma skador som blir svåra att utreda huruvida de framkallits av köparen eller funnits tidigare.

  Hade utan tvekan rekommenderat att antingen överta fastigheten tidigare och då med allt tömt och klart för det är lika illa att stressa övertagandet genom att låta dödsboet städa ut senare. Eller helt enkelt avvakta om köpet ej kan fullgöras innan. Detta både för er som köpares skull och säljarens skull. Skriver på mobilen men fler lägger säkert till fler problem som kan dyka upp
   
 3. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 11 475 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Om du söker lite på forumet så kommer du inse att det är klokare att låta bli.
   
 4. mikael_thn
  Medlem · Västra götalands län · 348 inlägg

  mikael_thn

  Medlem
  Läste i nån nätblaska idag eller igår om en familj vars hus brunnit ner. Försäkringsbolaget vägrade ersätta skadan eftersom de inte va folkbokförda på adressen...
  (Nu tror jag att lite tidningsmagi löste detta iaf.. men ändå)

  Det juridiska blir väldigt omständigt skulle jag tro; mitt förslag är nog att ändra datum i kontraktet när ni tar över fastigheten, eller vänta...
   
 5. S
  Anonym

  SBH

  Anonym
  tycker ni skriver ett kontrakt om ni vill börja riva. och fixar med försäkring
  att vid olycka så är ni ansvariga, även om huset rasar så måste ni ju ändå betala priset för huset
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 44 272 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Som jag ser det så är det säljaren som löper störst risk om köparen tillåts börja renovera i förtid. Om köparen av ngn. anledning helt enkelt inte fullföljer affären så ligger säljaren riktigt risigt till, att försöka sälja ett hus med utrivet kök, badrum, kanske halvfärdigt värmesystem osv. Dessutom så kan säljaren i det läget inte bara slänga ut köparens prylar, huset kan vara blockerat för försäljning under lång tid.
   
 7. Lolle
  Medlem · Jämtland · 3 145 inlägg

  Lolle

  Medlem
  Fast försäkringen är som jag skrev inte problemet. Det är som vanligt att tidningen skriver något baserat på utlåtande från en extremt partisk familj och kan förlita sig på att försäkringssekretessen gör att ingen kan svara ändå.

  Är man medveten om vad kunden vill försäkra (alltså fastighet som man ej är folkbokförd på) så är det inga hinder. Oftast lägger man in dem utan lösöre med fastighetsbeteckning i försäkringsbrevet - då är byggnaden väl skyddad. Om det behövs ett lösöresskydd men man ej är folkbokförd så försäkrar man det som villa med lösöre eller fritidshus...

  Men oavsett vad rekommenderar jag ej denna lösning av andra fastighetsrättsliga skäl
   
 8. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 603 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Som sagt, det finns många exempel på att de kna vara riktigt, riktigt dumt att börja ta ett hus i besittning som man inte äger. Don't gör it, it's not värt det.
   
 9. J
  Medlem · Västra Götalands län · 3 inlägg

  Johan GBG

  Medlem
  • Västra Götalands län
  • Medlem dec 2011
  • 3 inlägg
  Hej, tack för alla svar. Ganska unisont svarar ni att detta inte rekommenderas.

  Risken att vi drar oss ur affären efter att ha lagt in >300 000 i handpenning är väldigt, väldigt låg. Att följa era rekommendationer innebär en längre tids dubbeltboende = dubbla lån för oss, men det är väl bara att bita i det sura äpplet.

  Som sagt, tack för era svar och tips! Mvh // Johan
   
 10. D
  Medlem · Västra Götaland · 424 inlägg

  Dr Fozz

  Medlem
  Dubbelt boende är underbart när man renoverar.

  Det tar enormt mycket tid och energi att flytta runt på saker, städa saker, maskera, hänga upp plast osv. för att man bor där man renoverar.

  Jag bodde dubbelt första månaden i mitt hus, och jag skulle tro att de renoveringar jag har gjort hade gått 30-40% snabbare om jag inte hade haft en jäkla massa prylar i vägen och flyttat runt saker från rum till rum.

  Instämmer med de övriga i tråden, köp huset tidigare eller lämna ert andra boende senare.

  Och med tanke på att det är dödsbo- var EXTREMT nitisk med städning och bortförsel av gamla saker. Någon enstaka sak i varje rum som ni sen slänger tar mycket plats, kostar pengar att kasta och är i vägen. Prata med dödsbot innan och kom överens om allt som som skall slängas/tas bort, och kontrollera noggrant efteråt att det är gjort.

  Och glöm inte trädgården/förråd. Flyttade själv in i mars, tänkte inte så mycket på förråd/trädgård då det var snö ute och sliter fortfarande med att ta hand om gamla ägarens skräp. Och tänk på att saker kan inte alls vara bra att ha, ofta är det skit som du inte vill ha och bara är i vägen. Bättre att börja rent från början och sen skaffa det du behöver.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.