Byggahus.se
D Daniel 109 skrev:
Nej, jag tänker inte förklara det ytterligare en gång. Det finns väl förklarat på många ställen. Du har så många grundläggande fel i dina resonemang att det skulle bli en lång utläggning.
Norge är med i samma elmarknad på samma villkor.
Vänligen länka till där du förklarar felet med BEKEN modellen.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
S steve5432 skrev:
Vad menar du? Pratar du om omröstningen gällande kärnkraft? Den är ju minst sagt omdiskutabel på många sätt och vis.

Den nya regeringen betalar tillbaka över 50 miljarder som folk har betalat i extra elnätsavgifter pga att elpriset har varit så pass högt. Detta är ju ingen nyhet elelr speciellt svårt att förstå? Det handlar ju inte om "bidrag" eller stöd i den bemärkelsen, utan har du betalat säg 5000 kr får du en procent av detta tillbaka, har du betalat 500 får du samma procent tillbaka osv. Har du inte betalat några onormalt höga elnätsavgifter får du ingenting tillbaka (som t.ex. SE1 och 2).

Några socialister gjorde sig lustiga över att folk som betalat elräkningarna med socialbidrag inte får något tillbaka alls, och försökte på något sätt att vända detta mot nuvarande regering. Det säger ju sig självt, har man inte betalat något ska man väl inte få något tillbaka?/S
November 2021 - 5457 kr totalt - Svealands elbolag - 2628 kr + eon - 2829 (16A - 4105 KWh)

November 2022 - 10278 kr totalt - eon - (25A - 3948 KWh)

Elnätsområde Nord - 2 (Hammarstrand)

Betalar vi inte för mycket i område 2?
Dessutom kan min fru inte hitta ett jobb på 2 år eftersom det inte finns några jobb här. Vill du stänga norra sverige???
 
H Henke1299 skrev:
Men elmarkanden är ju fel uppsatt, Prissättningsmekanismerna är felaktiga. Den kanske fungerade en gång i tiden men inte under dessa förhållandena. T.om. vissa av de experter som var med att ta fram dessa prissättningsmekanismer för 20 år sedan säger att de fungerar inte längre. Det är inte rimligt att vi i Sverige ska ha ett elpris som baseras på gaspriserna i EU.
Jag håller med om att det (långsiktigt) inte är rimligt med ett elpris i Sverige som baserar sig på europeiska gaspriser - det skulle få stora konsekvenser för vår industri. Däremot har jag svårt att se någon kortsiktig lösning som inte slutar med antingen ransonering eller någon typ av bidrag från stat till elförbrukare (direkt eller indirekt).

Jag är inte heller övertygad om att det i grunden är marknadsprissättningen det är fel på. Det stör mig visserligen att Sverige exporterar insatsvaran "el" istället för att exportera mer förädlade varor, men utan att lämna EU är det nog lite svårt att göra så mycket åt den fria rörligheten på den inre marknaden.

Den långsiktiga lösningen tänker jag istället behöver vara att se till att el (inom hela EU) inte produceras från naturgas mer än som reservkraft. Om inte kommersiella aktörer tycker att relationen mellan risk och vinst är tillräckligt bra ur ett företagsekonomiskt perspektiv kommer de inte vilja göra de investeringarna, även om de är samhällsekonomiskt motiverade. I ett sådant läge tänker jag att det behövs statlig finansiering, vilket vi redan har i form av bidrag till investeringar i förnybar energi, och som jag vi kanske också behöver i form av kärnkraft eller mer vattenkraft. Men det hjälper ju inte den här vintern.
 
Sossepriser. Åtta år av vanstyre är orsaken.
 
  • Gilla
SonnyListon
  • Laddar…
M
F fribygg skrev:
Låt då oss som kan skicka det elstöd vi fått under året till Ukraina NU om vi inte redan gjort det och mer resurser om och när vi får 'hellikopterpengar' nästa år.
Jag brukar skänka 5000kr till barncancerfonden varje år, Ukraina kanske är ett bättre alternativ i år. Nån som vet en organisation som kör "fair game"?
 
  • Gilla
hekatomb
  • Laddar…
a.o.f a.o.f skrev:
Har du en länk?
Nej, du måste själv ha Netatmo.s väderstation och app. Där finns en kartfunktion som visar alla som har installerat den över hela världen. 85012F79-726B-4130-9588-679E03DBE74D.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
a.o.f
  • Laddar…
J Jazza1 skrev:
Nej, du måste själv ha Netatmo.s väderstation och app. Där finns en kartfunktion som visar alla som har installerat den över hela världen. Visa bilaga 662884
Synd.
 
F fixarmicke skrev:
Vadå sluta exportera el? Just nu när det är kallt och vindstilla på många platser importerar vi 1300 MW...
Vattendammarna blir tomma om de går på max hela tiden. Om man öppnat dammluckorna för Tyskland på onsdagen Vattenfall för snåla på torsdagen när vi ska koka morgonkaffet.

Men jag brygger gärna kaffe för 5 kr/kWh så att politikerna ska få ryggdunkar i Bryssel.
 
S
G Gabbe1 skrev:
Det kan fortfarande bli värre.
Tänk om ni alla hade bott i Norrland, samma höga elpriser (senaste tiden), betydligt kallare och 0 kr i elstöd.
Betydligt kallare?
Vi har haft det kallare än östersund bra länge nu, och prognoserna visar identisk temperatur +-1 grad.

trots den hårfina skillnaden har de haft gratis el i stort sett alltid. En månad med priser som vissa dagar ligger i närheten av zon3 och 4 är knappast någon grund för att dela ut bidrag
 
S SueCia skrev:
Betydligt kallare?
Vi har haft det kallare än östersund bra länge nu, och prognoserna visar identisk temperatur +-1 grad.

trots den hårfina skillnaden har de haft gratis el i stort sett alltid. En månad med priser som vissa dagar ligger i närheten av zon3 och 4 är knappast någon grund för att dela ut bidrag
Visst skämtar du? Klart det är kallare mer norrut. Speciellt mer inåt landet.
 
  • Gilla
OramaC och 2 till
  • Laddar…
K
S SueCia skrev:
Poängen verkar flyga dig över huvudet hela tiden.
Du kan inte jämföra någonting som hyresvärden kan börja debitera hyresgäster för genom en knapptryckning och någonting som troligtvis kräver hundratusentals / miljoner kronor i investeringar.
Nej det kommer väl kanske inte på en gång. Sedan är väl alla hyreshus olika byggda. Var en som berättade mig att han hade hittat nån individuell shunt där han kunde höja värmen för bara sin lägenhet (detta var i Sverige och på 70 talet och miljonprogram hus) ;)

Sedan vet jag att i Finland har dem satt individuella mätare till allt från värme till vattenförbrukning hos en bekant ;) (Kom fram när jag ifrågasatte hur värden kan kolla hur mycket det går, personen sade att dem hade nån knäpp regel att man tvungen meddela om nån annan bor där en längre tid just pga det t ex går åt mer vatten då :thinking:). Men okej jag ska kanske inte dra upp andra länder för det blir alltid en diskussion att man kan inte jämföra då :crysmile:

Men ganska dumt av hyresbolagen inte ha individuella mätare. Kan ju inte vara kärnfysig installera sådant.... Om inte annars så för att ha koll om det läcker nånstans onödan med vatten....

Sedan kan jag väl även nämna att typ 90% av bostadsrätterna i Haparanda kör "kallhyra". Medans det strax utanför Stockholm finns BRF som har all-inclusive tom elen ingår... winkie wink ;):cool: Lite offtopic kanske men som sagt det beror ju på hurdan hyresvärd eller BRF man har! Vilken ekonomi, girighet etc... Själv skulle jag dock aldrig vilja betala en ockerhyra/avgift plus värme....var påväg köpa BRF men blev hus istället där man inte låst till dyr fjärrvärme eller dyr direkt el :cool:
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.