Rekommendationr för el i kök?

4k läst  7 svar

 1. M
  Medlem Nivå 16
  Finns det några tumregler för hur elen i ett kök skall vara placerade? Att spis skal gå på 3-fas är en sak, måste diskmaskin och kyl/frys ha varsin egen säkring, eller kan man hänga på andra uttag på dessa?

  Tips på var uttagen skall vara placerade?

  Vi skall göra om köket, och jag funderar på hur mycket som måste dras om, dvs hur mycket av innerväggarna som skall rivas...
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Man brukar rekomendera att diskmaskinen får en egen 10A säkring. Den drar såpass hög effekt att du riskerar att säkringen löser ut annars. Sedan finns det lite olika skolor om huruvida kyl/frys skall ha egen. En modern kyl o frys drar i princip ingen el alls så ur den synpunkten finns det ingen anledning att ha egen matning. Men man gör det ändå för att minska risken att fel i något annat skall göra att frysen stannar och innehållet blir förstört. Andra menar att om man har ex. belysning kopplad på samma matning så upptäcker man lättare om proppen har löst ut till frysen.

  Men det finns inga hårda regler om vare sig kyl/frys eller diskmaskin. Om du ändå gör om så passa på att få det bra gjort.
   
 3. P
  Medlem Nivå 4
  Är väl aldrig fel att separera olika förbrukare såsom kyl/frys/disk etc. Blir även lättare att fördela dessa på olika jfb om det skulle behövas.
   
 4. B
  Medlem Nivå 3
  Kök drar mer och mer el , det öär ju praktiskt att ha mycket separat. Men tänk på att t.ex. en vattenkokare och en microugn som går samtidigt löser säkringen. Så mitt tips är in med många grupper i köket.
   
 5. E
  Medlem Nivå 1
  För uttag i kök finns det några riktlinjer man kan använda.
  Eluttag över bänkdel placeras på höjden 1150 mm, vid matplats 800 mm eller i höjd med fönsterbänk.
  Spisbelysning(/fläkt): En anslutningspunkt (singel vu) placeras på vägg, 100 mm från skåpsida och 2000 mm ög.
  Bänkbelysning: 2 anslutningspunkter ska finnas för bänkbelysning. De placeras antingen på vägg 1300 mm över golvet eller under väggskåp eller hylla och då i framkant av dessa.
  Spis: Anslutningspunkt för spis placeras på vägg inom utrymmet för spisen. Höjden ska vara 300 mm ög.
  Bänkspis/ Häll: Anslutningspunkten placeras i underliggande utrymme på vägg, 150 mm från bänkspisens sida och 500 mm ög (lite osäker på höjden, kan vara 300 mm ög).
  Diskmaskin: Anslutningspunkten placeras i (OBS!) intilliggande diskbänkskåp, 150 mm från dess sida och på höjden 500 mm ög.
  Kyl/Frys: Anslutningspunkten placeras inom utrymmet för enheten. Höjden ska vara 2000 mm ög.
  Elelement: Vu 150 mm ög och placeras det under ett fönster ska det sitta centrerat.
  Tele: Placera vid ett Vu uttag (där du vill ha telefonen) ;-)
   
 6. S
  Medlem Nivå 3

  Placeringsregler

  Se ELKO´s handbok "Elboken" där finns ritning med gällande placeringsregler. Den lär finnas även på nätet om Du inte kan be om ett tryckt exemplar. Det är min bibel i dessa frågor.
  Spis normalt 3-fas på egna säkringar oftast 16A
  Kyl/frys på 1-fas 10A med egen jordfelsbrytare. Denna jfr kan kopplas olika efter huvudströmbrytaren beroende på hur Din elanläggning är kopplad i övrigt. Egen jfr. här beror på att om annan jfr löser ut så skall inte maten behöva tina då den på detta sätt får ett eget "liv" i anläggningen.
  Beroende på antal uttag, fläktar m.m. gäller oftast 1-fas med en 10A säkring dvs. en grupp för köket. Har Du micro och diskmaskin kanske dessa skall ha egen grupp med 10A´s säkring. Diskmaskin och vatten - en jordfelsbrytare på denna grupp rekommenderas men är ej krav.
   
 7. A
  Medlem Nivå 15
  Tänk på att många apparater i köket drar väldigt hög effekt. Vattenkokare, espressomaskiner etc kan kräva 2000W. De behöver alltså ha en egen säkring.
   
 8. M
  Medlem Nivå 16
  Många tack, idag har jag en säkring för vardera diskmaskin, kyl/frys, köksfläkt och takvärme (som skall bort). Samt tre faser för spisen, och tre faser för hällen (som skall bort). Så det bör räcka.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: