Byggahus.se

Reklamation dränering pga grundvatten

 1. MatthewCampbell
  Medlem · 27 inlägg
  Dräneringen gjordes på slutet av 2016 och vi tog över huset i början av året. Upptäckte fukt i matförrådet (se den blåa boxen i bilden) vart det är jordgrund och i angränsande väggen. Har markerat problemområden i rött. Singlarna i matförrådet är blötta närmaste ytterväggen och i angränsade rummet endast längst när i hörnet var fuktmätaren visar över 40%. I övrigt är källaren torr (allt över 50 cm från golvet är under 10% fukt och under 50cm max 15%). Det är slutande terräng från vägen (nära huset, den mörkbruna pilen) ner mot baksidan av huset mot brunnen (den lilla gröna ringen längst ner).

  Tog kontakt med dräneringsfirman som utförde arbetet 2016. Huvudmannen besökte oss inom några dagar för att göra en okulärbesiktning. Och därav detta inlägg eftersom bedömningen var att fukten inte hade med dräneringen. Efter invecklade förklarningar hur isolerings skivor och dräneringsrören leder bort vatten mot brunnen var slutsatsen att grundvattnet som träffade matkällaren var vårt ansvar att lösa genom att gräva nya rör mellan huset och vägen.

  Tycker tvärtom att dräneringen ska kunna hantera båda grundvatten och vattnet från ovan (regn + snö). Inte heller uppstått avverkningar (skog), vägändringar mm sedan 2016.

  Söker en "andra option" här och råd om man vill reklamera arbetet. Självklart tänker vi tar kontakt med firman igen och begär reklamation. Men om man går bett där?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-10-28_20-19-53.png
   
 2. MatthewCampbell
  Medlem · 27 inlägg
  Öppnade ett försäkringsärende vart Anticimex inkallades (kostnadsfritt) för att göra en okulär besiktning. Resultatet blev följande rekommendation:

  Kompletterade det första inlägget med bilder från källaren och stupröret i frågan. Testade själv att spola vatten i stupröret och kollar i brunnen att vattnet rann via dräneringen. Oklart om allt vatten rann bort via brunnen men det var ett tydligt start och stopp till avrinningen. I övrigt tycker jag att det händer inte så mycket i brunnen trots kraftigt regn hela dan innan.

  Vattentestet utesluter inte att stupröret är skadat eller läckande. Fukten i garaget och matkällaren har centrerats runt stupröret. I övrigt är det torrt i källaren.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.