Byggahus.se

Reklamation av tjänst vid nybygge?

 1. V
  Medlem · 57 inlägg

  Vidderberga

  Medlem
  Hej
  Vi bygger nytt hus och just nu håller målare och golvläggare på för fullt i huset. Det är 3 veckor kvar till inflyttning.

  Vi har tyvärr några punkter som vi inte är nöjda med.

  Tex.
  1. Entreverandan är dåligt gjord, plintar sticker långt utanför golvramen och insteget är 11 cm högt från entrégolvet till ovansida tröskel.
  2. Målningen är ej klar, men det vi ser ger oss ont i magen. Det verkar inte som om denna målare vet vad maskeringstape är för något. Svajiga linjer vid taklister och vägg, flammiga och dåligt underarbete på väggar. Kladdigt med spackel och färg på dörrkarmar/foder.
  3. Parkettgolvet har glipor...

  Nu till min fråga. Vad har vi som kund att kräva av sk proffs? Om de inte utför och rättar till det som vi tycker är undermåligt. Vad gör vi då? Kan vi hålla inne med betalning tills det är åtgärdat?

  Vad händer om besiktningsmannen tycker målning och entrévaranda mm är OK, men inte vi.
  Är det bara att acceptera fakta då och betala?
  Känner ju inte för att börja rusta och måla om ett nybyggt hus!

  Tacksam för snabba tips!

  Hälsningar
  Vidderberga
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 42 998 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Reklamation av tjänst vid nybygge?

  Om vi börjar med att anta att ni har gjort det vanliga kardinalfelet och accepterat husleverantörens förslag på KA och besiktningsman, så skulle jag börja leta efter en oberoende besiktningsman att ha i beredskap om besiktningen inte går som ni hoppas.

  Försök också skaffa er svart på vitt om vilka godkännande kriterier som gäller, ex hur stora glipor i parkettgolv som kan godkännas, och riktlinjer för hur godkänd målning skall de ut. Det kan vara bra att ha den typen av argument i beredskap under besiktningen.

  Undersök också redan nu vilka möjligheter ni har att hålla inne en del av slutbetalningen (beror litet på vad som står i ert kontrakt), och försök att få en uppfattning om hur mycket det kostar om ni måste ta in andra firmor för att slutföra. För det är det beloppet ni bör hålla inne. Om ni själv inte vet hur mycket som är skäligt så är det risk att besiktningsmannen i samråd med entrepenören föreslår innehållande av ett belopp som snarare motsvarar vad entrepenören kan tänka sig förlora för att slippa rätta felen.
   
 3. V
  Medlem · 57 inlägg

  Vidderberga

  Medlem

  Re: Reklamation av tjänst vid nybygge?

  Hej och tack för svar.

  1. Ja visst, klassikern om att det bara finns dessa 2 KA i regionen. Ni har inte mycket att välja på....

  2. Du skriver att vi skall ta reda på "godkännande kriterier som gäller, ex hur stora glipor i parkettgolv som kan godkännas, och riktlinjer för hur godkänd målning skall de ut." Bra för slag, men hur gör vi det? Vem håller med dessa normer? Lagen, (entreprenören ;-) ) eller vilken instans skall man fråga?

  3. Det vi har att hålla inne med till slutbesiktning är godkännd är 10%.

  Man blir gråhårig på att bygga hus, magsår får man snart på köpet också... ;-)

  Hoppas du har fler tips om vart vi kan vända oss för att ta reda på dessa fakta.

  Tack på förhand.
   
 4. FlitigaLisa
  Medlem · Södermanland · 1 318 inlägg

  FlitigaLisa

  Medlem

  Re: Reklamation av tjänst vid nybygge?

  Gliporna i golvet får du nog svar från golvleverantören, tex Kärsh mfl.
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 42 998 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Reklamation av tjänst vid nybygge?

  Godkännande kriterier för målning kan säkert vara lite knepigare eftersom det ju delvis måste bli subjektivt. Men det borde finnas regler dels för ex. hur jämn spackling skall vara, det går ju att mäta. Men även saker som överspill av färg mot fel yta finns det säkert objektiva mätregler för. Kontrollera mot bransch organisation eller med annan besiktningsman.

  Det där med innehållande av betalning, er slutbesiktning blir sannolikt godkänd emd anmärkningar som skall åtgärdas inom viss tid (vanligen 30 eller 60 dagar). Det innebär att besikningsmannen kommer att rekomendera att ni innehåller ett belopp efter slutbesiktningen som motsvarar vad anmärkningarna är "värda". Det är i detta läget som man plötsligt får höra att ommålning av ett rum kostar 500kr och liknande. Då kan det vara bra att ha en beredskap på att få fram alternativa leverantörer med riktiga priser. För det ni skall hålla inne är vad det kostar er om entrepenören inte fixar anmärkningarna inom stipulerad tid, när ni kan ta in annan hantverkare. Men då lär ni inte hitta någon som kommer och målar om ett rum för 500.

  Det där med synliga plintar som sticker ut, det kan ju som jag ser det bara bero på 2 saker, antingen har plintarna blivit felplacerade eller så är det fel mått på huskroppen som står på plintarna (är det huset eller bara en uteplats?). Även den höga tröskeln låter som en avvilkelse frånm ritning.

  Om jag vore er så skulle jag försöka mät upp och själv bilda mig en uppfattning om vad som är fel. Så ni kan komma laddade till besiktningen.

  En kompis till mig fick en veranda / inglasad uteplats byggd med 1 hel meter för kort långsida. besiktningsmannen försökte skyla över och låtsades inte se felet (dom hade nämligen gjort samma fel på 18 hus).

  Så inför besiktningen ladda upp med listor på alla fel ni vet eller tror finns, ha listor på "incidenter" under byggtiden, även sådana fel som (ni tror) är åtgärdade, se till att besiktningsmannen undersöker. Osv.

  En sådan checklista är ju extra viktig om man har en entrepenör som har gjort synliga dåliga arbeten, då kan det finnas mer som inte ni ser. Komtrollera ev. lutning och jämnhet på golven med en kula, rullar den fort så får man mäta ordentligt.
   
 6. S
  Medlem · Stockholm · 29 inlägg

  Smilla05

  Medlem

  Samma erfarenhet..

  Hittade en gammal tråd, dock väldigt nyfiken på hur det gick, då vi själva upplever exakt det du beskriver.

  Ska man behöva börja med att renovera sitt nybyggda hus innan man kan flytta in?

  //Smilla
   
 7. M
  Medlem · Skåne · 776 inlägg

  Mainstream

  Medlem
  Vad har ni kommit överens om vad gäller själva finishen? Ofta så innehåller ju avtalen bara att utförandet ska vara fackmanna-mässigt. Det säger tyvärr ingenting alls om finishen. Tyvärr en vanlig fälla i den här branschen.

  Är det ett hus från en katalog-leverantör? Börja med att ta dialogen om att utförandet inte matchar marknadsföringen och det förväntade slutresultatet och se vad det ger. Prata med er KA!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.