Byggahus.se

Regler för väg vid tomtgräns

 1. A
  Medlem · 19 inlägg

  annette

  Medlem
  Vi har just flyttat till vårt gamla hus från utlandet och upptäcker att grannen har lagt sin infartsväg ½ meter från vår tomtgräns och 4 meter från vår altan. Han har också lagt upp en vall runt hela sin tomt kloss an mot tomtgränsen. Denna vall är ca 1-1½ meter hög och syftet är att skymma utsikten för oss. Är det någon som vet något om reglerna för detta? Jag kommer att ringa till stadsbyggnadskontoret men kan inte hålla mig tills på måndag.
   
 2. A
  Medlem · 128 inlägg

  asdl2

  Medlem

  Re: Regler för väg vid tomtgräns

  En vild gissning: Plan- och bygglagen: 2:1 "Till schaktning, fyllning krävs bygglov" kanske passar vallen in under där?

  Samma lag 8:2 7 p. "uppföra murar eller plank" 8 p. "anordna parkeringsplatser kräver bygglov" . I vissa fall tex runt sin egen uteplats tillåts mur/plank som är max 180 cm. behövs ej bygglov.

  8:9 krävs marklov för schaktning, fyllning inom vissa områden, samt att höjdläget för tomt och mark inte får förändras, fast det gäller ju bara en vall....?

  Ni kanske även kan klaga på att ni störs av biltrafiken som passerar nära, om huset ligger nära? Samt att vägens placering är en olägenhet för er (eftersom när allmänna vägar byggs så planeras de för att ge minsta olägenhet). Det är ju även en olycksrisk för Er (barn?) att ha en bilväg nära er.

  Ni kanske även kan nämna att ev. saltning etc skadar grödor/brunnen på er tomt?

  Det kanske vägleder lite om du när du ringer använder ord som byggt en väg och lagt schaktmassor fyllnadsmassor så att det bildat nästan 2 meter hög vall. Eftersom lagtexten använder ordet mur så kanske du kan nämna ordet mur (!) i sammanhanget? (Det är som en mur.) Ifall ni nu råkar på en halvsovande tjänsteman.


  Växer det något, har han planterat något så kan ju muren bli 2-3 meter hög ganska fort, det kanske inte är så kul? Ifall en vanlig maxhöjd på staket är 180 cm så kan ni alltid påpeka att dessa växter som växer på vallen går (snart?) över det? (Det räcker ju med 1 tistel för att det ska bli nästan 4 meter högt på en sommar :p )

  Eftersom de (staten) verkar ha järnkoll på fastigheter som verkar det konstigt om de tillåter ett fritt byggande av vägar, kanske finns det någon separat bestämmelse som jag inte hittat, det verkar i alla fall osannolikt att man ska få bygga vägar fritt...

  (Det här var visst ett ganska kasst svar, men det innehåller i alla fall lite funderingar kring ämnet)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.