Byggahus.se

Regler bostadsrätt (kan föreningen köpa ut oss för att bespara oss mer elände)

 1. H
  Medlem Nivå 2
  Vi har en bostadsrätt ett parhus som har omfattande skador ev pga av sättningar. Sättningen står med i gamla besiktningspapper sedan huset byggdes. Till saken hör att vi har fått problem med ljudöverföring från grannen i betongplattan och väggarna. Föreningen har gjort många åtgärder men resultatet av dessa har ej förbättrat huset. Det här har pågått i snart ett år och vi orkat snart inte mer. Finns det någon möjlighet att föreningen kan köpa ut oss för att bespara oss mer elände. Tacksam för svar. hann
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Njej. Inte till rimlig nivå.

  Man har rätt att återlämna en lägenhet till föreningen, tror att man då skall få tillbaka den ursprungliga insatsen, alltså det som en gång betalats till föreningen när den bildades. Det är ju då i många fall en försumbar ersättning man får.

  Det var vanligt i samband med finanskrisen i början av 90- talet. Då sjönk marknadsvärdet till 0 för många bostadsrätter, och folk som inte hade råd att betala månadsavgiften lämnade tillbaka lägenheter.

  Det belastade föreningens ekonomi så att föreningen gick i KK, och även övriga lägeneheter blev då per automatik omvandlade till hyresrätter, alla förlorade sitt kapital.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Därutöver så tror jag att det finns en möjlighet att få en lägenhet inlöst i vissa felsituationer. Men det är i så fall något rätt extremt, och ovanligt. Ex. om huset brinner ned, och av någon anledning blir det en lägenhet för lite vid återuppbyggnaden.
   
 4. O
  Bannad · Nivå 15
  Sedan är väl problemet med ljud är att störningarna man upplever är så pass subjektiva. Det gör saker säkerligen svårare i ett fall som detta.
  Eftersom hur man upplever något som störande är beroende på person.
  Detta är inget negativt alls mot TS utan mer än en fundering i allmänhet.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  När är huset byggt?
  Är ni första ägaren?
  När köpte ni bostadsrätten?

  Vilka ljud är det som hörs?
  Hörs ljuden i hela er bostadsrätt?
  Vilka system (VVS, mm) delar ni på?
   
 6. H
  Medlem Nivå 6
  Vi bodde tidigare i en brf. När man byggde fler byggnader i direkt anslutning till vårt hus, uppstod stora vibrationer vid pålning och byggnation. När de nya byggnaderna stod klar var vårt hus betydligt mer lyhört mellan lägenheterna.
   
 7. H
  Medlem Nivå 2
  I det här fallet kom problemet efter sprängning utanför vår tomt. Det tryckte tydligen till huset där det tidigare var försvagat. Nu verkar det vara svårt att få till huset igen. Vi har ännu inte hittat någon punkt där vi sitter ihop m grannen. Bjälklaget på ena sidan av övervåningen vibrerar farligt mycket
   
 8. H
  Medlem Nivå 2
  Efter ca två år av tolkande, googlande, lidande och lyssnande är i alla fall jag övertygad om att det är plattan det är fel på. Lägger man örat mot plattan så hörs vardagen hos grannen
   
 9. P
  Medlem Nivå 8
  Varför ska föreningen köpa ut er? Inte aktuellt att sälja?
   
 10. L
  Medlem · Nivå 8
  Jag funderar också på varför ni inte bara säljer det på öppna marknaden. Det borde väl vara enklast. Sen får man väl skriva att det är lyhört i objektbeskrivningen. Det är ju möjligt att det kan dra ner priset, men samtidigt har jag själv sett hur lägenheter som varit mycket lyhörda sprungit iväg långt över utropspris, så uppenbarligen finns det många som inte bryr sig så mycket om det.
   
 11. H
  Medlem Nivå 2
  Pga att jag anser att det inte är i säljbart skick, men vi jobbar på det!
   
 12. P
  Medlem Nivå 7
  Om man lägger örat mot plattan för att höra grannarna bättre ska man nog bo i hus på landet :) sälj säger jag, ljud är en högst personlig upplevelse, kan säkert vara i köpbart skick enligt andra.
   
  • Laddar…
 13. Workingclasshero
  Medlem · Nivå 11
  Lyhört kan ju vara ett försäljningsargument för nyfikna köpare.....................
   
  • Laddar…
 14. P
  Medlem Nivå 8
  Fortfarande svårt att se att föreningen skulle köpa ut er. Varför inte kontakta en mäklare och höra?
   
 15. V
  Medlem · Nivå 7
  Bostadsrättslagen 17§ säger att om föreningen beslutar om en väsentlig avgiftshöjning och det inte är till nackdel för övriga medlemmar så får ni säga upp er brf. Men det betyder att föreningen förmodligen inte kommer lösa ut er, eftersom det är till nackdel för föreningens medlemmar. Såvida inte föreningen har löjligt mycket pengar i kassan.

  Det finns ingen annan felsituation (förutom möjligtvis oärliga eller brottsliga intentioner från projektören/entreprenören) som kan utlösa er rätt att kliva av och få tillbaka era pengar. Ni är delägare i fastigheten och har ett kollektivt ansvar för er bostadsrätt. Den skyldigheten är större än er rättighet att hoppa av och få tillbaka era pengar.