Byggahus.se

Regeringsskifte = mer kostnad för husägande?

Status:
Stängd
 1. R
  Medlem · Skåne · 29 inlägg

  rookiebyggare

  Medlem
  Nu är vi inne i valår och har därför börjat fundera på en sak. Vad kommer ett eventuellt regeringskifte innebära i form av förändringar i boendekostnad? Jag har mitt på det torra när det kommer till jobb och hela det köret och är därför bara intresserad specifikt gällande kostnader kopplade direkt till husägande.

  Kommer sossarna ta tillbaka fasighetsskatten och förmögenhetsskatten på stående fot om de kommer till makten? Några spekulationer hur en eventuell fastighetsskatt kommer att se ut?

  Hils!
  F
   
  Redigerat 5 jan 2010 22:54
 2. Rrrrr
  Medlem · Västerbotten · 4 884 inlägg

  Rrrrr

  Medlem
  Alla kommer få det sämre ekonomiskt, förutom arbetslösa och möjligtvis sjukskrivna.
   
 3. O
  Medlem · Västmanlands län · 1 760 inlägg

  ordain

  Medlem
  Ett problem är väl att sossarna inte kommer att få tillbaka makten. Vi kommer knappast att återgå till en ren socialdemokratisk regering, utan isåfall till en koalitionsregering mellan s, mp och v. Detta kan låta som en petitess men jag tror att det är rätt viktigt att påpeka, för många talar fortfarande om det som om det är sossarnas politik som kommer att genomföras.

  De tre partierna har dramatiskt olika uppfattning i bland annat skattefrågan (större skillnad mellan s och v än mellan regeringen och s). Vi får se ifall de samlar sig kring en gemensam skuggbudget i vår och om de kan klarlägga vad som kommer ske med skatterna under mandatperioden ifall de vinner.

  Vad gäller fastighetsskatt så skulle jag gissa på en modell med ett högre fribelopp än tidigare, men också högre skattesats, så att det kan säljas in som en fördelningspolitisk åtgärd.

  Problemet med ett högt fribelopp är dock att det innebär att man får in så lite pengar på den att den blir ganska meningslös mer än som symbolpolitik. För att få in mer pengar på den skulle jag gissa att man låter fribeloppet minskas av inflationen, genom att man inte höjer det när huspriserna stiger, så att man på sikt når de bredare lagren hus, så att skatten kan börja ge riktiga pengar till staten.

  Förmögenhetsskatten skulle kunna tänkas se en liknande utveckling. Först för de väldigt rika (som lätt kan komma undan den) och sedan låter man gränsen krypa nedåt. Men, det är en gissning.
   
 4. J
  Medlem · Uppsala · 3 205 inlägg

  Jan-Å

  Medlem
  Å andra sidan har moderatregeringen höjt bensinskatten 2 eller 3 ggr redan så vem kan man egentligen lita på? Men sannolikt höjer en röd/grön regering flertalet skatter som har med boendet att göra, MP röstar med S+V förslag som är fördelningspolitiska (förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, skatter på arbete) och får som tack för det höja energiskatter + nån ny klimatskatt (bensinskatt, elskatt, koldioxidskatt, trängselskatt) som säkert kommer + försämrade avdrag för arbetsresor, högre förmånsvärden på bilar.
  Dyrare blir det med säkerhet för alla medborgare som själva jobbar ihop sina pengar medans de som i högre grad lever på bidrag i alla dess former får högre ersättningar.
   
 5. R
  Medlem · Skåne · 29 inlägg

  rookiebyggare

  Medlem

  Tax.värden som stiger i raketfart

  Den bakomliggande grunden till min fråga/oro är att (utan fakta svart på vitt) under den senaste mandatperioden så har tax.värdena på hus i snabbare takt än tidigare. Huvudanledningen enligt min teori är att eftersom folk inte ser en direkt kostnad kopplad till tax.värdet så finns det ingen vinning i att bestrida beslutet. Nu befinner vi oss trots allt i ett forum där folk har ett stort intresse i sitt boende och därför finns det säkert en och annan här som har gett Skatteverket en fight. Får vi nu ett regeringsskifte som smäller till med en rejäl fastighetsskatt så kan det komma att svida...
   
 6. Fotografen
  Verktygstokig · E · 12 228 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Dom också, INGEN kommer att få det bättre.
  Det vi kan räkna me där HÖJD SKATT PÅ ALLT!!
  Höjd inkomstskatt, höjd elskatt, återinförd fastighets- och förmögenhetsskatt och glöm inte att det är tre partier som är mästare i att hitta på pålagor och tokerier.
  Fy f-n!
   
 7. T
  Medlem · Västmanland · 15 inlägg

  thunberg

  Medlem
  Tycker inte man ska gnälla på skatten.. vill du betala för att gå i skolan? Hur många tror ni skulle ha råd att plugga vidare efter gymnasiet om man va tvungen att betala allt själv, Nu är alla med och betalar via skatt. Sen har man ju inte fått en spänn mer i plånboken efter moderaternas skattesänkningar när de lägger på avgifter på annat som trafikförsäkringen, hyrdatorer via jobb osv. Tycker de är lite tråkigt att de säljer ut våra företag som vin&sprit osv som drar in mycket pengar plus sänker skatterna, Vart ska regeringen ta pengar då.. Jo vård skola omsorg, de gamla, de arbetslösa,nedskärningar osv.. deras politik är bara att göra de rika rikare, de har de väl aldrig hymlat med eller??
   
  • Laddar…
 8. T
  Medlem · Dalarna · 3 229 inlägg

  Troberg

  Medlem
  Ärligt talat, det finns viktigare saker att beakta när man röstar än några sedlar mer eller mindre i plånboken. Vill man välja sånt, spela på börsen och välj var du investerar dina pengar. Val handlar om ideologier, pengarna är mindre intressanta.

  Sedan så är det också en fråga om vad pengarna går till. Visst, sittande regering sänkte skatten lite, men kompenserade det genom att göra A-kassan mycket dyrare och försämra det sociala skyddsnätet. I slutänden får man vad man betalar för. Det är som en försäkring, villkoren är viktigare än premien.
   
 9. Thomas59
  Byggveteran · Stockholms län · 3 108 inlägg

  Thomas59

  Byggveteran
  Klart man kan gnälla på skatten. Varje skattekrona måste ifrågasättas och varje offentlig utgiftskrona måste ifrågasättas.

  Är inte på något sätt motståndare till välfärdssystemen och att vissa saker kan gott bekostas av gemensamma medel. Problemet är att de flesta av dessa verksamheter bedrivs otroligt inneffektivt. Man slösar helt enkelt med mina pengar.

  Det handlar inte om att du ska betala din skolgång själv, det handlar om att du ska ta ansvar för ditt eget liv och få möjligheten att göra egna val.

  Under långa perioder av vänsterstyre har din inkomst i stort sett ansetts vara statens egendom. Du har fått behålla en liten del själv och resten har du fått i bidrag om du röstat på rätt parti.

  I debatten har det till och med uttryckts från S-håll att staten inte ska SUBVENTIONERA höginkomsttagare genom skattesänkningar. Ett ganska klart ställningstagande avseende vem din arbetsinkomst i grunden anses tillhöra.

  Välfärdssystemen får dock inte ges en sådan utformning att de kan ses som ett alternativt försörjningsystem. Det har under lång tid varit alldeles för liten skillnad mellan arbetsinkomst och välfärdssysteminkomst (a-kassa, sjukpenning osv) för att ge incitament att ta sig ur välfärdssystemet in i egen försörjning. Med arbetslinjen har man tagit ett steg i rätt riktning.

  Rätt till bidrag har bytts ut mot "skaffa dig ett jobb". Lysande!

  Beklagligt dock att tex debatten kring sjukpeningen fått det fokus den fått. Vi har, under en lång period, legat på sjukskrivningsnivåer som har varit monumental mycket högre än våra grannländer inom EU trots att vi har mycket bra arbetsmiljö och utvecklade vårdsystem. Med arbetslinjen och reformerna inom försäkringssystemet börjar vi nu närma oss våra grannländer. Det kan inte råda något tvivel om att de tidigare skillnaderna berott på andra orsaker än att vi faktiskt är sjuka.

  Bla har flera undersökningar visat på en skrämmande samstämmighet mellan arbetslöshet i en region och sjukskrivningstalen. Förstidspensioneringar ska vi bara inte tala om.

  Att friska personer börjar jobba, istället för att leva på bidrag, kan inte vara så inhumant som många vill få det att framstå. Ja det finns tom undersökningar som visar att även sjuka i många fall skulle må bra av att gå tillbaks till jobbet. Sjukskrivning i sig påskyndar inte tillfrisknandet, snarare tvärt om.

  GIVETVIS finns det fall där de nya reglerna slår snett men vreden borde riktas mot alla de som utnyttjat systemet i alla år snarare än mot de som försöker ställa allt till rätta.

  Att skatter sänks och avgifter i stället införs innebär i praktiken att du får en ökad bestämmandegrad i ditt liv. Du kan själv välja om du vill utnyttja en funktion som avgiftsbelagts och du kan själv välja att avstå från andra saker som belagts med avgifter, tex hemdator. Det kunde du inte tidigare.

  Angående utförsäljningen av de statliga företagen kan man kanske ha synpunkter. Statliga företag som inte rör grundläggande funktioner som tex infrastruktur eller motsvarande bör givetvis säljas. Staten ska inte äga normala företag i vinstsyfte.

  Ett dåligt exempel på statligt ägande är tex Vattenfall som levererar miljarder till statskassan. Dessa pengar kommer från våra elräkningar och kan med fog ses som en extra skatt.

  Tack och lov att staten inte gav sig in i ett ägande av SAAB. Kan inte för mitt liv förstå hur förespråkarna för statligt SAAB-ägande tänkte. Ett företag som haft något enstaka vinstår de senaste 20 åren, som bygger bilar ingen vill köpa och som hade en modellportfölj som innehöll två modeller med en, kanske två nya modeller på väg som knappast var i linje med vad som efterfrågades på marknaden.

  Vad är slutligen problemet med att de rika blir rikare. Blir de rika rikare blir alla rikare med dagens inriktning av politiken. Nej det låter mer som den vanliga svenska avundsjukan. Kan man inte bli rik själv ska inte andra heller bli det. Orkar jag inte jobba själv bör dom RIKA försörja mig.

  Helt okritisk till den nuvarande regeringen? Inte alls. Regeringen har uppvisat en fundamental oförmåga att förbättra villkoren för företagare. Man också varit otroligt dåliga på att kommunicera de förändringar som införts. Försvarpolitiken suger! Man har inte lyckats ta tag i problemen inom biståndsorganen. Enegipolitiken vacklar och nödvändiga reformer inom skola och sjukvård har uteblivit. Pensionärerna har inte heller fått den behandling dom förtjänar, där finns mycket att göra.

  Det finns i stort sett inga rationella motiv till det höga skattetryck vi har idag och sett till det vi får ut av skatterna kan man dra slutsatsen att våra skattepengar inte förvaltas särskilt effektivt. Det blir ju ofta så med ANDRAS pengar:mad:.

  KLART VI SKA KLAGA PÅ SKATTERNA!
   
  • Laddar…
 10. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 12 274 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Trams. Pengar försvinner inte. Någon får det bättre. Om inte annat så behöver väl skatteverket nyanställa ;)
   
 11. O
  Medlem · Västmanlands län · 1 760 inlägg

  ordain

  Medlem
  Nej, skola ska betalas via skatten. Hur mycket av skatten tror du går till vård, skola och omsorg? Det mesta går till annat. Dessutom pratade vi nu om skattehöjningar. Rimligen kan vi fortsätta med gratis skola utan att höja skatten

  Om du tror att något riksdagsparti vill avskaffa skatt så tror du fel. Det vi pratar nu är om nya och högre skatter på boende, inte huruvida vi ska ha kvar skatt alls.

  Skämtar du? För en normalinkomsttagare pratar vi tusenlappar i månaden i lägre skatt, för en normalinkomsttagare med hus flera tusenlappar i månaden.. Man får äga en riktigt rejäl bilpark för att äta upp de skattesänkningarna

  Är du politiker? Nu pratade vi om bostadsskatter, inte om utförsäljning av vin&sprit. Vi förstår, du hatar regeringen, och vill passa på att uttrycka detta, men det var inte detta tråden (eller forumet) handlar om. Vård har fått avsevärt mycket mer pengar under den nuvarande regeringen än under den förra och det satsas även mer på skolan än det gjorde under den förra regeringen.

  Förmögenhetsskatten gav aldrig några mängder med pengar, så dess avskaffning har knappast något med de offentliga utgifterna att göra. Det var en symbolskatt för att visa att rika får betala.
   
 12. Thomas59
  Byggveteran · Stockholms län · 3 108 inlägg

  Thomas59

  Byggveteran
  Ja man skulle väl kunna tro att pengarna inte bara försvann men med tidigare regering verkade man ha löst även det.

  En tidigare förhärskande syn var att för att många ska få det bättre måste några (läs höginkomsttagare) få det sämre. Att sen resultatet blev att alla fick det sämre behöver jag väl inte påpeka.

  Ditt resonemang stämmer ju bara om man definierar "bättre" som högre bidrag. På vilket sätt är det "bättre"? Inte ens för den som erhåller bidraget kan det vara bättre. Även om man inte tror det så är det bättre att dra in sina egna pengar än att få bidrag. Delar man inte den åsikten kan man gått få det lite sämre. Man vill ju inte vara med och bidra.
   
 13. J
  Medlem · Uppsala · 3 205 inlägg

  Jan-Å

  Medlem
  Frågan gällde skatter på boende och ser man historiskt så råder det ingen som helst tvekan om att en röd/grön regering kommer att höja skatterna på boende. Den politiken är klassisk och inget talar för någon förändring där, självklart kommer man att skylla på att pengarna behövs till skola, vård och omsorg men vi har redan tillräckligt med pengar för att lösa de områdena.

  Hur mycket högre skatteuttaget blir är svårt att förutspå men att det kommer att drabba oss som äger våra bostäder kan man vara helt säker på.

  Bidrag och pensioner till unga är helt ok om dessa är funktionshindrade till den grad att de ej förmår jobba på "riktigt" men att fullt friska människor ska få hyra, kläder, fickpengar, matpengar osv. osv. som tas från min inkomst utan att man kräver någon motprestation är dåligt för alla parter. Ingen mår bra av att inte behövas, att lära 18-19-åringar leva på socialbidrag, bostadsbidrag och sk. aktivitetsersättning är förkastligt både samhällsmässigt och mänskligt.
   
 14. Thomas59
  Byggveteran · Stockholms län · 3 108 inlägg

  Thomas59

  Byggveteran
  Delar Jan-Å's uppfattning om boendeskatten. Den kommer helt säkert att öka vid ett regeringsskifte.

  Skattebasen (fastigheterna) är ju inte särskilt lättrörlig så att skattebasen lämnar landet behöver man då inte riskera. Även andra boenderelaterade kostnader kommer med all sannorlikhet att öka pga ökat skatteuttag. Samma gäller resande. Det ligger lite i sakens natur att man får något om man ger något. Om MP stödjer S lär dom kräva ökad skatt på bränsle, bilar (vägskatt), tjänstebilar och sänkta reseavdrag som kompensation. Vägtullar och betalvägar får vi som en liten bonus.

  Så gick det ju till i Stockholm. Persson fick sitta kvar med stöd av MP och MP fick vägtullar i Stockholm.

  Politik handlar inte om att göra det bättre för landet och dess innevånare samt att fördela välståndet på ett rimligt sätt, det handlar i stort sett enbart om makt och POLITIKen i sig så vi ska nog inte förvänta oss allt för mycket av någondera sidan.

  Makt korrumperar brukar man säga och vi kan nog vänta oss ett flertal förslag som i huvudsak har karaktären av valfläsk, även från alliansen. Alliansen har äntligen förstått att regeringsmakten inte handlar om att ha den bästa och mest avvägda politiken utan just om att vara bra på att behålla MAKTEN. Därmed inte sagt att man tidigare stod för den bästa och mest avvägda politiken. Det har kommit på senare tid då betonghögern äntligen tappat greppet om allianspartierna.

  Teorin att fastighetstaxeringen behållits för att underlätta införande av fastighetsskatt igen, eller andra typer av fastighetsrelaterade skatter är nog ganska trolig. Att taxeringsvärdena skenat under senare tid är nog inte heller en slump. Ingen bryr sig ju för tillfället så varför inte höja allt man orkar.
   
 15. K
  Medlem · Västernorrland · 3 437 inlägg

  Kurtivan

  Medlem
  Nuvarande regering tog bort fastighetsskatten!
  Kallade den avgift istället, är det bättre? Kanske tips till kommande regeringar, lova att ta bort skatt, men ersätta med avgift istället!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.