Byggahus.se

Regeringen vill införa klimatdeklaration

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. M
  Medlem Nivå 1
  Härligt, då kan man införa en energideklarationsavgift på 1% av värdet på kåken, anställa tio döskallar från sin släkt till och dra ut på behandlingen av bygglovsansökningar ännu mer.
   
 3. 13th Marine
  This is not my hat · Nivå 22
  Intressant idé, undrar om det blir något användbart i slutändan eller bara ännu en pappersvändarprodukt.
   
  • Laddar…
 4. O
  Medlem · Nivå 6
  Måste förmodligen utföras av någon certifierad, som därmed kan ta ohemult betalt.
   
  • Laddar…
 5. es.suhaggyB
  Medlem Nivå 4
  Detta är katastrof, det är ju ohyggligt dyrt att bygga i Sverige redan i dag och detta blir ytterligare ett steg i fel riktning.
  Vi har bostadsbrist och överbelåning, på vilket sätt skulle ytterligare ett byråkratiskt implement kunna göra dessa saken bättre? Jag är så less på alla dessa påfund som enbart är ett politiskt spel för galleri i syfte att driva in skattemedel och visa sig bror duktig.

  /Less
   
 6. B
  Medlem · Nivå 23
  Hur vet du vad det kommer att kosta?
   
  • Laddar…
 7. Immobil
  Medlem · Nivå 17
  Med tanke på vad en energideklaration kostar, kommer detta säkert bli dyrare.
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 23
 9. mikethebik
  Medlem · Nivå 6
  Nog är det dags att byta ut byket som styr idag mot andra mer jordnära som är närmare vanligt folk. Det där förslaget är bara ett sätt att klämma in mer pengar i statskassan, i förlängningen kanske en "klimatskatt" på byggnader för att "rädda världen".
  Suck

  Mike
   
 10. 13th Marine
  This is not my hat · Nivå 22
  Ni som är emot, har ni några förslag för hur man ska styra om till ett mer klimatsmart byggande då?
   
 11. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 21
  Ett genialiskt förslag som kan rädda kvar MP i riksdagen: Symboliskt viktigt för MP-väljaren, kostar inte staten något och ger dessutom jobb till MPs kärnväljare i städerna.

  Om den sen råkar ogillas av folkmajoriteten och inte har någon reell påverkan på världens klimatgasutsläpp spelar liksom ingen roll. Det stärker bara caset för MP-väljaren som önskar att kreti och pleti gör en uppoffring för klimatet.
   
 12. B
  Medlem · Nivå 23
  Kostnaden för energideklarationen är väl pengar som går till lön för den som utför deklarationen och andra personer på det privata företaget, dvs. inte till statskassan. Varför skulle det bli annorlunda med en klimatdeklaration?
   
 13. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Ja, inte belasta privatbostäder iaf. Införs bäst där det märks skillnad.
   
  • Laddar…
 14. Keiller
  Medlem · Nivå 11
  Ja, att inte använda motordrivna maskiner vid byggandet. Endast handkraft.

  Så inga skruvdragare, spikpistoler, grävmaskiner och skyliftar och annat som förbrukar energi, utan det är hammare, skruvmejsel, spade och stege som gäller för att bygga i framtiden. I skenet av stearinljus om inte dagsljuset räcker till.
  Kommer att bli massor av arbetstillfällen. Om nu någon har råd att vara klimatvänlig.
   
 15. O
  Medlem · Nivå 6
  Utdrag från Råd & Rön, visserligen från 2009. Det lär väl inte ha blivit billigare.


  "Ockerpriser för energideklaration?
  2009-04-22

  Bo Carlsson skulle sälja sin villa i Lund och beställde en energideklaration genom Anticimex i Malmö. – Två timmars okvalificerat arbete för 5 000 kronor är lurendrejeri, säger han. Nu har han anmält ärendet till Allmänna reklamationsnämnden.

  Lagkravet från 1 januari 2009, om att alla småhus ska energideklareras inför försäljning, har retat upp många villaägare. Bo Carlsson i Lund är en av dem.

  Han trodde att tjänsten som han köpte från Anticimex för 4 975 kronor var ett kvalificerat uppdrag som skulle ta minst en halv dag att utföra. Men efter 37 minuters arbete "på gymnasienivå" lämnade energiexperten huset.
  – Experten ställde triviala frågor och mätte fönsterytor och vindbjälklagets isolering med en tumstock. Allt han gjorde hade jag kunnat göra själv, säger Bo Carlsson.

  Efter ett par veckor fick Bo Carlsson en rapport från Anticimex med förslag på energibesparande åtgärder, "standardförslag som man kan läsa i vilken artikel som helst", och med felaktiga beräkningar.
  – Jag tycker att företagen utnyttjar konsumenters okunskap och en lagstiftning som jag är tvungen att följa. Allt över 2 000 kronor för en sådan tjänst måste betraktas som ocker, säger han."

  :
   
  • Laddar…