Byggahus.se

Regeringen utreder fri hyressättning i nyproduktion

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 3 261 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. I
  Medlem · Västra Götaland · 2 313 inlägg

  InsidersUnited

  Medlem
  Politikerna är tyvärr bortkopplade från verkligheten. Det råder redan i princip fri hyressättning vid nyproduktion. När en privat aktör bygger så sätts hyran redan nu i nivå med det kommunala bostadsbolagets jämförbara nyproduktion. Att ta ut mer fungerar inte, det har folk inte råd med.
   
 3. H
  Medlem · 45 inlägg

  Hispaniola

  Medlem
  Med tanke på att många redan idag inte bär sin egen hyra, har bostadstillägg, blir det skattepengar som kommer subventionera vinster genom att kommunen måste sätta folk i dyra stora lgh för att det inte finns något annat...redan år tillbaka har det rivits ut fullt funktionsdugliga kök från lägenheter det stora bolaget äger med stor del hyresgäster som absolut inte bär sin egen hyra, ny hyresgäst, nytt kök, ny hyra osv...Absurt.
  Så för vem är de nya lgh med fria hyror till för egentligen? En 25 åring med 3 olika timanställningar som ja, har råd, men inte har fast heltidstjänst? Smidigt för företag som behöver hyra till projektanställda osv. Många nybyggen har max 2 vuxna/ lgh, vilket jag förstår, det är inte meningen att det ska bo 12 pers där men det hindrar tex unga att bo kollektivt och skapa egen rimlig hyra genom att tex bo 4 p tillsammans!
  Berlin ska ha gjort något form av hyresstopp för att rensa i spekulationen med bostäder, kan tyvärr inte detaljerna.
  Det behöver byggas enkla lägenheter, utan rostfria kåpor, handukstorkar och krims krams.
   
 4. I
  Medlem · Bromma · 814 inlägg

  ikeo

  Medlem
  nåja vad som behövs är väl att lägga ner HGF eftersom det är dom som tvingar bostadsägaren att riva ut och kasta tex kök som det inte är nåt fel på för annars så får inte den som faktiskt ÄGER en fastighet bestämma vad han vill ha betalt för att hyra ut sin egendom
   
 5. V
  Medlem · Vänersborg · 46 inlägg

  vbg-1

  Medlem

  HGF brukar inte föreslå att fungerande kök rivs ut. Däremot brukar dom företräda sina medlemmar gentemot fastighetsägare när det blir tvister kring renoveringar.
  Oftast brukar det vara hyresgästen som vill ha kvar det gamla köket vid stameenovering. Medan fastghetsägaren vill byta ut fungerande kök till nyare standard, eftersom enbart byte av stammar inte är skäl för hyreshöjning, till skillnad från nyare standard som kan ge rätt att höja hyran.
  I nästan alla dessa fall vinner fastighetsägare tvisten, och många hyresgäster tvingas flytta då dom inte har råd att betala för ett nyare kök dom inte bett om.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · Hägersten · 1 360 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Som jag ser det har politikerna misslyckats med att sätta förutsättningarna för att kunna bygga billigare och då det finns ett kraftigt underskott av hyresrätter så blir det ingen naturlig utsortering av ockerprisade hyresrätter/boende. Konstiga upplägg för att kringgå besittningsskyddet uppkommer:

  https://www.hemhyra.se/nyheter/klagade-pa-ockerhyra-och-blev-vrakt-stamde-varden/

  Sedan såsom lagstiftningen ser ut nu så får den som har förhandlingsordningen i ett hyresområde i praktiken veto i en hyresförhandling. Företrädare för allmännyttan och de privata fastighetsägarna anser att lagstiftningen inte fungerar och att de tvingats gå med på för låg hyresökning.

  https://www.bostadspolitik.se/2020/03/26/hyresratten-behover-en-oberoende-tvistelosning/

  Huruvida det stämmer är svårt att veta men om man bromsar möjligheten att tjäna pengar på hyresrätter så kommer kapitalet att hitta andra mer lönsamma investeringar, typ bygga bostadsrätter istället, renovera + kraftig hyreshöjning eller omvandla hyresrätter till bostadsrätter.

  Min åsikt är att det saknas balans, Hyresgästföreningen kan trilskas i hyresförhandlingarna och ingen kan ta dom i örat om de inte sköter sig. Sedan genom sitt agerande så påverkar de förutsättningarna för att ha kvar hyresrätter negativt.
   
  • Laddar…
 7. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 148 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Låter vettigt nu inför det stundande ekonomiska mörkret att beslut om bostadsbyggandes kundgruppsanpassning flyttas så långt ned som möjligt. Investerare måste kunna agera snabbt nu.
   
 8. I
  Medlem · Bromma · 814 inlägg

  ikeo

  Medlem
  Det var ju i princip det jag skrev eftersom HGF blockerar en hyreshöjning om det inte totalrenoveras så kastas helt funktionella kök ut eftersom den som äger fastighetn behöver täcka sina kostnader och inte får höja hyran. Det är ju för övrigt absurt att man som fastighetsägare inte får bestämma över sin egen egendom.
   
 9. S
  Medlem · Västernorrland · 8 635 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Fast handlar verkligen förslaget om allmännyttiga bostäder för kreti och pleti? Det känns ju mest som att det öppnar upp möjligheterna för privata aktörer att bygga och hyra ut till vilka de vill, alltså höga hyror sållar ju klientelet ganska rejält om man så säger. Det kan man ju tycka vad man vill om men det blir ju lite fånigt att vara styrd av maxhyror om man bygger själv. Det är ju fundamentalt fel även om man såklart ska sträva efter billiga bostäder åt alla. Annars blir det ju nästan staten som bestämmer vem man får och kan hyra ut åt.........Det är väl lite så det är idag antar jag.
   
 10. M
  Medlem · Hägersten · 1 360 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Det HGF är rädd för är syftesglidning. Man vill ju ogärna ha 2 olika ramverk gällande hyressättning. Som hyresvärd kommer du ju endast vilja ha lägenheter med fri hyressättning. Och då är vi tillbaka med att man blir av med de äldre hyresgästerna på tvivelaktigt sätt.

  I slutändan ser jag ingen annan lösning än att man mättar behovet.
   
 11. V
  Medlem · Vänersborg · 46 inlägg

  vbg-1

  Medlem
  Den som äger en fastighet för att hyra ut bostäder äger andra människor hem, att då ta hänsyn till dem som bor där är enligt mig helt rimligt.
   
 12. Isakare
  Medlem · Stockholm · 5 005 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Med fri hyressättning borde även krav på fondering till framtida renoveringar och underhållsplan ingå.
  Det är krav i bostadsrättsföreningar, men varför inte till hyreshus ??
   
  • Laddar…
 13. F
  Medlem · Sverige · 1 951 inlägg

  FRS05

  Medlem
  Du verkar ju vara helt frånvänd från verkligheten och sitta någonstans i himlen och filosofera.

  För det första. I stort sett ALLA bostadsbolag går EXTREMT bra och gör stora vinster. Det är INGA problem att äga fastigheter och göra pengar.

  För det andra är redan idag hyrorna vid nybyggen höga utifrån vad människor tjänar. Det ända som skulle hända om hyrorna fick ökas mer är några olika scenarion. För det första är att byggbolagen vet om detta och sätter högra priser på bygget så den som äger den blivande fastigheten ändå inte tjänar mer pengar. Det är likadant som hänt när byggen ska subventioneras. Det vet byggbolagen om och det har bara lett till höga byggkostnader och noll billigare hyresrätter som varit målet för staten.

  I nybyggen är det också redan idag dyra hyror som många inte har råd med. Jag bor själv i en attraktiv stad men ser själv detta i vardagen.

  Sen kommer vi skattebetalare få betala ännu mer för alla dyra lägenheter som vi ska betala genom socialen och liknande.

  För det fjärde är det inget som samhället tjänar på med ockerhyror som gör några stycken välgödda. Det skapar bara ett väldigt dåligt samhälle som går skit. Där ingen har råd att konsumera och lägga pengar på annat som genererar vinst till samhället.

  De "stackare" som inte får göra ohyggliga hyreshöjning har i 99% av fallen inga problem med att tjäna på sina fastigheter. De andra 1% är bara inkompetenta med att göra affärer ocj skyller därför på staten.

  Så lägg ner ditt extremt blåa prat om att marknaden fixar allt. Allt annat är kommunism och liknande. Jag är också blå men inser att vi behöver reglera vissa marknader. Elmarknaden är en sådan som trots viss reglering ändå inte lyckats så bra. Så hårda regleringar behövs på en hel del områden och hyresmarknaden är en sådan.
   
 14. M
  Medlem · Hägersten · 1 360 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Oavsett om detta stämmer eller ej så återspeglar ju byggkostnaderna vad hyrorna blir i nyproduktion. Om allmännyttan kan bygga billigare och således ha lägre hyror så borde ju hyresgäster söka sig mot den. Men när problemet är att utbud och efterfrågan inte är i närheten av balans (i storstäder iaf) så kommer ju opportunister söka sig mot bostadsmarknaden eftersom det finns pengar att tjäna på en marknad i obalans.

  Det huvudsakliga klagomålet mot HGF är nog mer gällande hantering av det befintliga beståndet av hyresrätter. På senare år så har den hyresökning hyresvärdarna fått igenom ej motsvarat inflationen. Så i praktiken har det blivit en hyressänkning. Pågår det tillräckligt länge så tar ju marginalerna slut om hyresvärdens kostnader ökar och den inte får lägga över dessa på hyresgästerna. När allmännyttan börjar knorra tycker jag att det kanske börjar bli substans i klagomålen. Men om HGF:s agerande indirekt leder till marknadshyror i nybyggen så blir det förhoppningsvis fler hyresrätter byggda. Även om dessa då får en hög hyra så är det ju ett steg mot en balans mellan utbud och efterfrågan. Problemet som då uppkommer är att alla inte kommer att ha råd med dessa hyresrätter och hyresvärdarna kommer vilja få fri prissättning på sitt befintliga bestånd.
   
 15. F
  Medlem · Sverige · 1 951 inlägg

  FRS05

  Medlem
  Problemet är att vi redan byggt på max vad som byggbolagen klarat av de senaste åren. Så det hade inte hjälpt ett skit om de fick sätta högre hyror. Det är också problem med som du säger att hyresbolagen oxh alla privata mindre aktörer som hyr ut givetvis sen vill implementera detta på befintligt bestånd.

  Sen håller jag med dig om att hyreshöjningarna inte varit stora. Men det handlar om att räntorna varit så låga med. Det har i stort sett inte kostat många kronor att äga hyresfastigheter. Går räntorna upp så kommer också hyresvärdarna få ut större hyreshöjningar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.