Byggahus.se

Råttor i innerväggar

 1. T
  Medlem · Uppsala · 339 inlägg

  tronen

  Medlem
  Medans vi bygger vårt nya hus bor vi i svärmors "lilla" bastuhus på 160 m2. Det är lite av ett fuskbygge, men gratis är gott medans vi bygger vårt nya hus.

  När vintern kom så såg jag vid flertalet tillfällen råttor (ungefär 1-2dm långa) komma springandes längs väggen utomhus. Lite senare började jag höra knak i väggarna, som blev högre och högre. Nu är det ganske klart att vi har fått husdjur.

  Dom har tagit sig in i innerväggar och i takfötter, dom knager så mycket så att det inte går att sova på övervåningen mer. Väntar på att dom ska gnaga sig in huset. Vi har en tre månaders bebis, och råttor kan vara ganska agressiva.

  Hur kan man få bukt på detta problem? Råttfällor? Råttgift? Anticimex?
   
 2. MB77
  Medlem · Jönköping · 2 314 inlägg

  MB77

  Medlem
  Fällor är bättre i första hand, använder man gift kan de gå och "gömma" sig innan de dör, och då kan det lukta. Så satstsa på fällor först.
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · Uppsala · 339 inlägg

  tronen

  Medlem
  Utomhus eller i anslutning till väggarna?
   
  • Laddar…
 4. MB77
  Medlem · Jönköping · 2 314 inlägg

  MB77

  Medlem
  Både inne och ute, kolla även om det finns hål som de kan komma in i. Räcker med ett väldigt litet hål för att de ska komma igenom.
   
  • Laddar…
 5. A
  Medlem · Stockholms län · 8 522 inlägg

  Avemo

  Medlem
  För min del har det varit möss och inte råttor, men det är nog samma metod som gäller. I grunden kan man ställa fällor och även på vinden. Står de utomhus finns det risk att man fångar oönskade djur också som till exempel småfåglar. Det finns akustiska råttskrämmare som man kan prova också. Dessa är inte helt pålitliga och trots utsago inte helt ohörbara för mänskliga öron, men det kan vara värt ett försök.
   
 6. A
  Medlem · Dalarna · 606 inlägg

  Andreas_H

  Medlem
  Katt?
   
 7. T
  Medlem · Uppsala · 339 inlägg

  tronen

  Medlem
  Men katten kanske släpar in råttorna!?
   
 8. T
  Medlem · Västra götaland · 134 inlägg

  Tommyboy

  Medlem
  Jag ställde mina fällor utomhus i anslutning till fasaden och efter det så har jag inte haft en mus på kattvinden, däremot tar jag ca 10-20 på hösten varje år i dessa 2 fällor
   
 9. M
  Husägare · Östergötland · 2 305 inlägg

  Micro

  Husägare
  Släpar den in bytet så vet man ju att det är en mindre att jaga ialla fall..:p
   
 10. T
  Medlem · Uppsala · 339 inlägg

  tronen

  Medlem
  Jag ska börja med detta...
   
 11. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 16 011 inlägg

  prototypen

  Medlem
  Ställ fällan gärna lite skyddat, möss och råttor har torgskräck, ugglan är farlig.
  kolla ofta och ställ ut många fällor.
  Supercat rekommenderas, tar många och lätt att tömma. Tar betet slut fyll på med nougat.
  Supercat finns på granngården iaf Umeå.

  Protte
   
  • Laddar…
 12. T
  Medlem · Dalarna · 2 836 inlägg

  Troberg

  Medlem
  Vilda råttor är skygga, så du behöver inte vara rädd för att de ska vara aggressiva.

  Köp Granngårdens burfällor, de är bra. Beta med majs eller korv eller liknande och lägg en handduk över.

  När du fångat en, bara släpp ut den en bra bit från huset så kommer den inte tillbaka (speciellt inte om du släpper den där den har bra förutsättningar, tex en rishög, speciellt om du dumpar lite käk också där), och sedan skölj av fällan noga (annars lär du inte fånga fler i den). Ha gärna två fällor och alternera mellan, så att lukten hnner gå ur dem.
   
 13. Fredrik-i-skogen
  Medlem · Östergötland · 65 inlägg

  Fredrik-i-skogen

  Medlem
  När en släkting till mig hade problem med råttor i garaget gjorde han så, men av någon anledning tyckte han sig känna igen dem efter att han åkt och dumpat dem en bra bit bort. (Hur man nu känner igen en råtta...) Så han färgmärkte dem lite och tro fan att det var samma råttor som kom tillbaka... Då blev det sjön för dem, turligt nog har de inte gälar.

  Så tänk på att de kan hitta tillbaka lååånga sträckor. Nu ska jag vara lite dålig och inte berätta hur långt "långt" är, men jag minns tyvärr inte. Känner jag min släkting rätt så borde det vara någonstans kring 5-15km, med brasklappen att jag inte har en aning om ifall det är rimligt, det här var väl ändå 10 år sedan...
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · Dalarna · 2 836 inlägg

  Troberg

  Medlem
  Gå 3-500 meter bort, släpp dem där de har bra möjligheter att bygga bo, och lämna lite käk där. Då blir de kvar där tillräckligt länge för att bosätta sig, istället för att vandra tillbaka.
   
 15. joflopp
  Medlem · Västra Götaland · 2 577 inlägg

  joflopp

  Medlem
  Katten är ett husdjur och inget man skaffar endast för att slippa möss eller råttor. Skaffar man katt ska det vara för att man vill ha ett husdjur och man ska ha tid och möjlighet att ta hand om sin familjemedlem.

  Har man problem med skadedjur bör man i första hand kolla vad som täcks av försäkringen där fastigheten är försäkrad. Har man försäkring ingår oftast skadedjurssanering utan extra kostnad, det vill säga att man behöver inte betala någon självrisk för att exempelvis Anticimex kommer ut.

  Ställer man ut fångstfällor ska man komma ihåg att man måste vittja dem morgon och kväll.

  Från Naturvårdsverket
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.