Byggahus.se

Råttbekämpning - Anticimex har höjt priset med 150%!

 1. T
  Medlem Nivå 10
  Jag har haft 20 tamråttor genom åren. Jag har hanterat vilda råttor med bara händer vid två tillfällen (de såg ut som om de kunde vara tamråttor, så jag ville se undersidan av fötterna och magen, så att jag visste om de var vilda eller tamråttor på rymmen). Ena gången nöp den, andra gången höll den sig lugn. När en råtta nyper så ger den ett enda snabbt nyp (de biter inte flera gånger, det är en "se om jag kan skrämma angriparen, funkar det inte försöker jag spela cool och smiter när jag får en chans"), vilket ger två små hål. Tvål och vatten så är det ingen fara.

  Enklaste sättet att lyfta en råtta, tam eller vild, är att inte ta tag i den ovanifrån som en dödlig dödsklo från ovan, det skrämmer den och ställer till problem. Istället, sätt ena handen framför, och mota med andra handen upp den på första handen genom en liten puff på baken. Då upplever de det som att de väljer att kliva upp på handen, och det är mindre otäckt.

  Råttor har i princip inga sjukdomar som kan hoppa till människor. Inte ens om de har loppor eller skabb, de är så specialiserade att det inte ens är någon risk om du har hund. Stelkramp är en risk, men det är det vid alla skador i orena miljöer, och du borde ändå ha en vaccination mot det.

  Det som kan hända är en allergisk reaktion. I så fall får man röda märken vidd bett/rispor. De går över. De går över fortare om man tar en allergitablett.
   
 2. B
  Medlem Nivå 7
  En kollega till mig blev biten av en råtta i handen som barn, han har fortfarande ett märke och är livrädd för råttor :) Jag har respekt för dom helt klart och de är olustigt när de springer runt i huset och köket om nätterna.

  Man bör nog vara rätt försiktig med vilda råttor och möss, historiskt har de varit smittspridare av dödliga sjukdomar och är det förmodligen även idag med tanke på miljöerna de rör sig i. Fast det kanske är mer från urin/avföringen av dom man bör vara försiktig med. Och har man råttor/möss i huset så har man även urinet/avföringen av dom.
  De vilda verkar numera ofta bära på en farlig bakterie i vilt tillstånd.:
  https://www.expressen.se/kvallsposten/rattinvasion--kan-bara-pa-farlig-bakterie/
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6nQbBO/man-at-snigel--dog-atta-ar-senare
   
 3. Råttmusen
  Medlem Nivå 1

  Rozol är precis som andra antikoagulanter. Det tar ett par dagar med alla gifter innan råttan eller musen dör. Det som skiljer är styrkan i det olika aktiva substanserna.
  Sen finns det ett speciellt gift som heter alfakloralos som musen dör av på 5-15 minuter. Det är det du säkert läst om i tidningar om att det skulle vara livsfarligt men placerar man det på rätt sätt är detta det bästa alternativet efter slagfällor om du frågar mig.