Byggahus.se

Råttbekämpning - Anticimex har höjt priset med 150%!

 1. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 363 inlägg

  krillek

  Medlem
  Vi har haft Anticimex för skadedjursbekämpning på gården de senaste 5-7 åren vilket inneburit att de kommit ett par gånger per år och fyllt på råttgift i betesstationer i bodar, ekonomibyggnader o s v för att hålla möss och råttor borta från bostadshusen i vilka vi haft vanliga fällor för att slippa döda möss i krypgrund som ligger och luktar.

  Nu vill Anticimex ha 10 000/år för att utföra denna tjänst och hävdar att det beror på en ny EU-reglering av giftet som gör att de måste komma och kolla var sjätte vecka för att se om det finns möss eller ej och om det behöver fyllas på. Ingen raketvetenskap direkt med andra ord, men dom vägrar lämna en påse gift som vi kan administrera själva.

  Så frågan är, hur gör ni? Finns det vettigt gift man själv kan köpa (i sverige eller på nätet) för att hålla muspopulationen nere?
   
  • Laddar…
 2. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 653 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Fult av dem, då de vet att det infördes ett förbud för privatpersoner att köpa råttgift från 1 aug 2014 och privatpersoner med gift kvar fick bruka det till slutet av januari 2015. Men det finns väl andra bekämpningsföretag som inte är lika dyra?
   
  • Laddar…
 3. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 699 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  10k/år låter väldigt dyrt. Jag såg att det fanns råttfällor som drivs av kolsyra, bland annat hos Anticimex, men de skriver inget pris på grejerna, så det är väl dyrt det också. Kanske ändå lönsamt?
   
 4. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 363 inlägg

  krillek

  Medlem
  Tack för svaren! Jag får väl shoppa runt lite och se om det går att hitt ett bättre avtal. Jag har dock fortfarande väldigt svårt att köpa att man inte skulle kunna administrera detta själv. Jag kar kanske 15-20 betesstationer utplacerade och det enda som snubben från Anticimex gör är att gå runt och kolla status på giftet och fylla på när det tagit slut.
   
 5. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 699 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Det är lite spännande det där med att man inte får göra något själv. Svärmor är bortrest en hel del och Anticimex besöker hennes ort på onsdagar, dvs kan hon inte vara hemma då så får hon ingen hjälp. De vägrar numera att lämna på farstutrappan. Jag kan delvis förstå varför, men samtidigt blir det ju ett problem om de bara kan komma en dag i veckan.

  Jag ringde Anticimex för några månader sen för att få hjälp med råttproblem på tomten. Jag var tvungen att vara hemma när de kom. Det dög inte med att tala om på telefon var jag sett råttor etc. "Vi kommer någon gång mellan 8 och 12.". Samma dag de skulle komma blev dottern lite risig så vi åkte till vårdcentralen (fick tid mer eller mindre direkt). Självklart ringer Anticimex precis när vi går in till läkaren och säger att de kommer om 30 minuter. Jag frågade om de kunde kommma lite senare (45minuter eller senare), men teknikerna bad mig bara beskriva var jag sett råttorna. Jag behövde inte vara hemma... Nu hann vi hem och träffade teknikern (riktigt trevlig tjej) som sa att de många gånger försökt förklara för de som bokade in besök att fick man bara en bra beskrivning på telefon fanns det ingen anledning att tvinga folk vara hemma från jobbet, men tyvärr fungerade det inte. :thinking:
   
 6. K
  Självbyggare · Skåne · 2 575 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Märkligt. Här var vi inte hemma när de skulle bekämpa ett getingbo på vinden. Jag ritade en pil vid takfoten och när jag kom hem hade de sprutat in en massa gift rakt upp på vinden utan att ha tittat på det badbollsstora boet.

  Det fanns lite getingar kvar när jag kom hem men de var dåsiga så jag hällde myrr rakt på boet och ett par dagar senare var det helt övergivet..

  Och för att hålla mig till ämnet tycker jag att du ska sätta ut vanliga fällor. De är effektivare än man tror och man riskerar inte att ett muslik hamnar på något olämpligt ställe
   
  Redigerat 3 nov 2017 10:34
 7. T
  Självbyggare · Skåne · 2 800 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Tror tyvärr inte Anticimex kan se mellan fingrarna och ge dig en burk med råttgift som du själv får administrera. Avsikten med reglerna är just att privatpersoner inte ska få tag på obegränsade mängder gifter som de sprider på skadliga sätt. Ger de dig en burk så kan de ge vem som helst en burk och då är hela poängen med reglerna förbisprungen.

  Man kan gå kurs i hantering av bekämpningsmedel, kursen kostar 12.000 kr och certet är giltig 5 år varefter det måste förnyas för 1.600 kr (priserna ex.moms). Då kan man få hantera giftet själv.

  Ja det är jättedyrt och själv är jag oftast inte konspiratoriskt lagd men här undrar jag om inte bekämpningsföretagen varit pådrivande av lagstiftningen. Reglerna ger effektivt monopol åt bekämpningsföretagen. Säkert är det även ett resultat av att allt färre bor på gårdar på landsbygden och därför är det färre och färre som har koppling till "rått-problemen" som man kan ha.
  Bor själv på gård, har rikligt med katter och försöker ha god hygien med djurfodren så inte råttorna ska komma åt det. Men det finns råttor hos oss också, bara inte så många så att de syns. Hade två betesstationer innan (15-20 verkar vara extremt många..) som jag höll påfyllda när det gick att köpa riktiga grejer. Så är själv inte så glad för de nya reglerna. Men det är vad det är. Funderat på om det går att få tag på via svart marknad, kanske östeuropa eller postorder från Asien. Vem vet vad det blir då men det är vad sådana här idiot-regler leder till.
  Får väl hoppas att när Storbritannien gått ur EU så kan man beställa därifrån :)
   
  Redigerat 3 nov 2017 10:56
 8. H
  Medlem · Västerbotten · 997 inlägg

  Holmspel

  Medlem
  En bekant åker över till Finland en gång per år och inhandlar sitt råttgift.
   
 9. T
  Självbyggare · Skåne · 2 800 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Har Finland gått ur EU eller hur kommer det sig att man kan köpa dessa bekämpningsmedel där?
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Stuvsta, Huddinge · 2 615 inlägg

  Peter_K

  Medlem
  Köp dig en Dansk-Svensk gårdshund som håller rent.
   
 11. S
  Medlem · Västerbotten · 891 inlägg

  Squall Leonhart

  Medlem
  En skillnad mot förr är ju att vi sorterar soporna. Det finns inga utspridda soptippar längre där råttorna kan ha sina paradis och förökas i absurdum. Att bekämpningsföretagen varit pådrivande för att få en likvärdig "gräddfil" som skyddar verksamheten, likt elektriker, är nog ganska självklart. :)
   
  • Laddar…
 12. T
  Medlem · Dalarna · 2 982 inlägg

  Troberg

  Medlem
  Som vän av ordning och tamråttor så vill jag bara påpeka att råttorna på bilden som illustrerar tråden på framsidan är tamråttor. Är det sådana man fått hemma så bör man söka upp ägaren, sätter man fällor för dem riskerar man upp till två års fängelse.

  Är man tveksam på om de är vilda eller inte, eller om man bara är djurvän, så är granngårdens burfällor bra. Släpp ut dem 500 meter från huset och du ser dem inte igen (eller om de är tama, kontakta ägaren).
   
 13. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · 3 020 inlägg

  Sommartorparn

  Byggnadsvårdare
  Det rått/musgift som finns att köpa i handeln för oss vanliga konsumenter är helt värdelöst!

  Jag har haft kvar av det förbjudna men effektiva medlet ända till i fjor. I år har jag fått sommarstugan totalinvaderat av möss! Vad göra? Började med att ringa mitt försäkringsbolag som informerade om att Anticimex ingår i fritidshusförsäkringen. Jag ringer Anticimex som kommer snabbt och konstaterar att musgift behövs. De har tillgång till gift som vi konsumenter inte får hantera, så nu är det utplacerat i betesstationer och jag har fått ett litet lager till att fylla på med vid behov.

  Kort sagt, i min värld har musbekämpning varit något som jag som husägare själv klarar av. Har aldrig tänkt tanken att koppla in Anticimex! Nu får det bli rutin att kalla på AC-tekniker vid vinterstängning av stugan. Sålänge det täcks av försäkringen så är det OK, för min del men lite extra krångligt. På sikt misstänker jag försäkringspremien skjuter i höjden p.g.a detta...
   
  • Laddar…
 14. H
  Medlem · Västerbotten · 997 inlägg

  Holmspel

  Medlem
  Ingen aning faktiskt. Har själv inget behov av det utan vet bara att han drar en årlig resa över vattnet för att inhandla det han behöver för vintern.
   
  • Laddar…
 15. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · 3 020 inlägg

  Sommartorparn

  Byggnadsvårdare
  För mig ingår Anticimex i fritidshusförsäkringen. Kostar alltså inget extra att dom kommer o lägger gift. Finns det inget motsvarande i försäkringsväg för gårdar?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.