Rapport: Kubie är en bluffprodukt

5k läst  40 svar

 1. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Är det inte enklare att välja svagare lampor från början? Jag förstår inte hur man ska spara energi genom att välja kraftigare lampor som man dimmar ner? Enda vinsten jag kan se är att livslängden på lamporna ökar.
   
 2. R
  Medlem Nivå 2
  Jag mailade av nyfikenhet Energiväktarna och bad om en förklaring till hur Kubie rent vetenskapligt fungerar. En Claes Brorsson svarade med ett ganska underhållande mail där han antagligen hoppades att jag inte hade en aning om ellära. Det blandades friskt med ohms lag och rent trams. Hans poäng verkar i.a.f. vara att om man sänker spänningen så sänker man effekten (vilket jag inte tror att någon ifrågasätter).

  När jag skrev tillbaka och frågade om det inte tar längre tid att koka upp vatten eller värma ett rum med lägre effekt och om det inte borde innebära att energiförbrukningen i slutändan blir densamma så ändrades tonen en hel del. Jag behövde minsann inte köpa något om jag inte trodde på honom. Jag blev också kallad miljötjuv för att jag inte "vågar prova". :rolleyes:

  Kan inte säga att jag fick något större förtroende för Kubie efter den konversationen och är det den nivån han håller när han försöker sälja in den så är det nog få som slår till. :D

  Dessutom ligger denna tråd tvåa om man googlar "kubie" så förhoppningsvis läser potentiella köpare detta först och inser vilken bluff det är.

  Jag avslutar med denna godbit från Claes som svar på om inte mina el-element kommer att ta längre tid på sig att värma upp rummen och därigenom förbruka samma mängd energi:

  "Elementet och alla el apparater skall fungera i intervallet 207-246V. Ökar du spänningen ökar värmen och därmed förlusterna.

  Ett element i en Villa där du redan har 220V kommer dra mindre effekt än en villa i ett område där det är 230V.
  Det är som att koka vatten - när vattnet kokar kan de inte mer än koka, resten går upp i förluster genom ånga - och det gör det lika bra på 220V som 230V - drar bara mindre
  Att koka upp vattnet drar lika mycket - bara lite längre tid - sedan är det ingen skillnad
  "

  Undrar lite stilla om Claes är inkompetent eller om Claes är en bluffis. Efter att ha skrivit ovanstående måste han vara något av det.
   
 3. F
  Medlem · Nivå 12
  Det ena behöver nödvändigtvis inte utesluta det andra.
   
 4. K
  Medlem Nivå 7
  Man måste ändå älska att Claes Brorsson särskriver både "mätingenjör" och "spårbarhetsbranschen" i samma mening när han ska berätta om sin gedigna bakgrund :)

  https://www.energivaktarna.se/Om-oss
   
 5. P
  Medlem · Nivå 4
  Utan att ens läst mer än de tre första kommentarerna så undrar jag direkt... Hur kan man gå på detta? Kanske sätter foten i getingboet nu men det var första tanken... Låter det för bra för att vara sant? Då är det så...
   
  • Laddar…
 6. R
  Medlem · Nivå 16
  Gisses...

  Varför skulle det bli besparing bara för att man sänker effekten? Undra hur många som vill att det skall ta längre tid att starta ugn, spis, diska, tvätta osv. Mycket av energin går åt till att starta upp saker.

  Hoppas verkligen ingen blir lurad och går på detta bedrägeri.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Tyvärr finns det nig folk som blir lurade.
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  För rätt många år sedan var det ett gäng på KTH som (påstods) göra examens arbete med en liknande produkt. Men den fungerade i princip som en dimmer, hackade bort 10% av effekten. De lyckades tom. komma i TV, aktuellt tror jag. Jag har alltid undrat om det var ett lyckat nolleupodrag, att få så mycket publicitet som möjligt.

  De hävdade med viss tänkbar framgång att eftersom de inte kapade toppen av halvperioderna, så skulle en lampa uppfattas som lika ljusstark som normalt. Men sedan påstod de att det skulle fungera på elspisen också.
   
 9. T
  Medlem · Nivå 10
  Skitbra grejer! Både lyser upp och värmer huset, samtidigt!!! :D;)
   
  • Laddar…
 10. R
  Medlem Nivå 2
  I fallet med rent resistiva laster som elspisar, el-element, glödlampor, vattenkokare och liknande så är det ingen diskussion ö.h.t. Kubie ger ingen besparing alls, snarare en ökning p.g.a. egen effektförlust. Att sänka spänningen till dessa förbrukare ger samma effekt som att helt enkelt sänka värmen eller dimra ljuset. Hävdar man något annat så handlar det som jag skrev innan om okunskap eller bedrägeri.

  En annan sak jag började fundera på och som det förstås inte finns någon information om i Kubies "datablad" är vad som händer om spänningen i nätet sjunker till den lägst godkända (207V)? Hela idén är ju att transformera ner spänningen från 230V till 220V och jag misstänker att detta görs med en transformator med fast förhållande mellan in- och utspänning. Det kan väl inte vara så illa att det blir underspänning i det fallet :thinking:
   
 11. ricebridge
  Husägare · Nivå 13
  Äh, ni har fel allihopa! Tanken är förstås att elen ska virvlas runt i transformatorspolarna! På så sätt blir den starkare och mer hälsosam, precis som virvlat vatten... :crysmile::crysmile:
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: