Byggahus.se

Rättigheter när takpannor inte är på plats i tid

 1. R
  Medlem · 301 inlägg

  Rypos

  Medlem
  Känns fånigt att ställa frågan, men Forumet är ett utmärkt bollplank för likasinnade. Häng me'...

  Vår husmontör har haft problem att hitta en kranbil som kan hjälpa till att lyfta upp takpannorna. Därför har pannorna inte lagts inom 3 dagar, vilket krävs av husleverantören. Detta har medfört att underlagstaket utsatts för regn vid tre tillfällen.

  Har vi några rättigheter till kompensation/skadestånd?
  Hur ska vi dokumentera detta inför risken att det i framtiden framträder fuktskador?
  Vad göra? Hur reagera?

  Finns det några kloka tips/erfarenheter på hur man löser sånthär strul.
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 044 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Rättigheter när takpannor inte är på plats i t

  En första fundering är ju varför gränsen 3 dagar är satt. Och vilka skador som ev. har uppstått för att gränsen inte hållits.

  Om det är ett tak med "traditionell" underlagspapp och läkt så kan det normalt stå utan pannor ganska länge utan problem.

  Ibland har man gränsen för att minska risken för problem vid extrem väderlek. Om det bläser väldigt kraftigt så kan regn "klättra" upp innanför pappskarvarna om taklutningen är för låg. Är en riktigt låg så skall skarvarna ändå vara förseglade så då bör det inte vara något problem.
   
 3. R
  Medlem · 301 inlägg

  Rypos

  Medlem

  Re: Rättigheter när takpannor inte är på plats i t

  Lutningen är 45 grader. Underlagstaket är av "takboard" eller masonit. Skarvarna består av plast som vikts över och spikats fast. Det har regnat in vid takfönster och det har bildats fuktfläckar på spånskivegolvet under takfönstret.
   
 4. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Rättigheter när takpannor inte är på plats i t

  Entreprenören, som har ansvaret för huset under byggtiden, och väl är den som skall lägga takpannorna, skall naturligtvis se till att taket kommer på så fort som möjligt och att de fuktiga delarna torkas ut innan exempelvis någon form av inklädnad sker.
  Lite fukt på de ställen Du nämner bör inte vålla några större problem. Vid fuktskador är det dock viktigt att uttorkning sker snarast efter skadan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.