Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Räntesatsen på tomtlån

 1. V
  Medlem · stockholm · 3 inlägg

  vitsippan

  Medlem
  Hejsan,
  Vi ska tillträda vår tomt i veckan och kommer att betala 5,6 % (!!!) i ränta för tomtlånet. Handelsbanken menar att det är en större risk att äga en tomt än om det skulle stå ett hus på det (vilket det ju kommer att göra efter årsskiftet). Förstår inte vad det är för ett argument! Att äga en bit mark i Storstockholm anser inte jag vara riskfyllt på något sätt, utan historiskt sett har det väl alltid varit en väldigt bra investering? Vi kommer förstås att byta bank snarast om vi inte lyckas förhandla med Handelsbanken nu i veckan. Vad betalar ni för räntesats på ert tomtlån?
   
 2. A
  Medlem · Blekinge · 9 637 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Har aldrig hört begreppet "tomtlån" tidigare. En fastighet är ju en fastighet oavsett om det bara är en bit mark eller om det står en byggnad på den.
  Det är inte ett byggkreditiv det handlar om? Där är ju risken större för banken, eftersom man lånar pengar till ett hus som inte finns än.
  Annars är det som du skriver, det är bara att kolla med flera banker.
   
 3. B
  Medlem · 5 894 inlägg
  Instämmer med andersmc. Bankens resonemang ger nästan intryck av att det rör sig om tomträtt eller arrende eller något annat än fast egendom.
   
 4. B
  Medlem · Stockholms · 2 206 inlägg

  byggankan

  Medlem
  Vi har handelsbanken och vi betalar motsvarande boräntan på tomtlånet. Sedan är det högre på byggkreditivet.
   
 5. V
  Medlem · stockholm · 3 inlägg

  vitsippan

  Medlem
  Byggnadskreditivet sätts igång när bygglovet är beviljat. Detta gäller ett separat lån för tomten. Handelsbanken valde att inte låta tomten vara en del av kreditivet. Om det är mer förmånligt eller ej för vår del vet jag inte, eftersom vi nu ändå får betala en lika hög ränta som om det vore ett kreditiv. Man blir lite snurrig av alla resonemang hit och dit. Vår kontaktperson verkar inte själv ha så bra koll utan frågar runt på kontoret hur de andra brukar göra. Känns inte jättetryggt. Intressant att höra att du, "byggankan" betalar motsvarande boräntan på tomtlånet. Vi har hört att andra banker har erbjudit detsamma. Dags att förhandla!
   
 6. M
  Medlem · Västra Götalands · 10 062 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Hur kan det komma sig att ni har valt Handelsbanken?
   
 7. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 515 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Jag har Swedbank och har samma lösning som byggankan m.fl. Vi har tomtlånet separat till rörlig boränta och ett kreditiv för "resten" (för närvarande har kreditivet 4,5% om det är något riktvärde).
   
 8. mhg_3
  Medlem · Stockholm · 495 inlägg

  mhg_3

  Medlem
  Vi har Swedbank och det är intressant att höra hur olika de behandlar sina kunder. När vi köpte tomten så förhandlade jag så vi fick den officiella rörliga räntan på tomtlånet men däremot så ville banken inte låta tomtlånet ligga kvar när byggkreditivet öppnades upp utan vi var tvungna att lägga in tomtlånet i det dyrare kreditivet... Kommer inte ihåg argumenten för något av ovanstående förutom att när vi förhandlade tomtlånet så ville de först göra som för er vitsippan, lägga det till en högre ränta då en obebygd fastighet inte går att belåna lika högt som en bebygd...???
  Lycka till!
   
 9. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 515 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Allt går. Jag köpte tomt för 2,4 miljoner, den är för närvarande belånad till 2,5 miljoner...
   
 10. harry73
  bra på allt · Skåne · 14 918 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Det går att förhandla med Handelsbanken.
  Men det är minst lika viktig att ha en kunnig kontaktperson hos banken som att ha en billig bank, så kanske ni behöver byta i alla fall
   
 11. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 12 049 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Jag är mer intresserad av varför du frågar.
   
 12. V
  Medlem · stockholm · 3 inlägg

  vitsippan

  Medlem
  Tack för era svar. Vi lyckades förhandla ned räntesatsen på tomten från 5,6 till 4,98. Vi satt lite i en rävsax då vi var tvungna att skriva på någonting eftersom vi tillträdde tomten samma dag. Nu har vi dock bokat in samtal med andra banker i nästa vecka och hoppas på bättre villkor framöver. Tomtlånet är helt rörligt (ingen bindningstid) vilket innebär att vi kan flytta lånet till annan bank när som. Dessutom är vi nyfikna på vad vi kan få för räntesats på kreditivet hos andra banker.
   
 13. M
  Medlem · Västra Götalands · 10 062 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Det verkar inte erbjuda särskilt bra villkor, eller vara väl insatta. Byter man inte bank då, när gör man det?
   
 14. B
  Medlem · 5 894 inlägg

  Man ska inte generalisera. Om en av Schenkers budbilar kör mot rött ljus måste inte ALLA deras chaffisar vara kriminella för det. Och på samma vis är det med banker. Varenda kontor är befolkat av personligheter. Det gäller bara att hitta sina egna favoriter. På en eller annan bank...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.