Byggahus.se

Räkna med fortsatta höjningar av elnätsavgifterna

  1. Redaktionen
    På konsumentens sida · 3 266 inlägg

    Redaktionen

    På konsumentens sida
    • Laddar…
  2. D
    Medlem · E · 26 484 inlägg
    Infrastruktur som el och datanät är borde vara offentligt ägda efter som ingen konkurens kan förekomma. Det är bara Vänstern som öppnat för en sådan lösning. Men på sikt skulle det nog vara bra. Även om jag inte håller med vänstern i mycket.
     
    Redigerat 17 sep 2018 11:10
  3. T
    Självbyggare · SE4 · 3 068 inlägg
    Ifrågasätter starkt kritiken mot de höjda elnätsavgifterna.
    Visst sticker det i ögonen, "vad f-n får man för pengarna?".

    Men till slut är knäckfrågan: får elnätsbolagen kostnadstäckning och önskad/rimlig vinst för den tjänst de levererar?

    Gör de överuttag av vinster? Beror höjningarna på att det föreligger ett stort underhållsbehov? Ingen vet detta eller varför skrivs det inget om det?

    Man kan ju inte bara stoppa höjningar för att man tycker att det är för mycket pengar. Elnätsbolagen kunde varit tydligare i debatten med vad pengarna går till.
     
    • Laddar…
  4. J
    Medlem · Stockholm · 74 inlägg

    jimmie.p

    Medlem
    Köper ditt svar att man måste ha en mer nyanserad debatt. Problemet är att det är en marknad som inte är konkurrensutsatt. Man kan inte hipp som happ vända nätbolaget ryggen och byta till en annan leverantör. Det är möjligt att underhållet är eftersatt på sina håll och det behöver investeras i näten (sker såklart kontinuerligt, det är det vi betalar för med elnätsavgiften). I ett normalt företag så är det normalt ägarna som skjuter till pengar om det uppstår ett större kapitalbehov och kunderna först i ett andra steg i prishöjningar på en konkurrensutsatt marknad. När det gäller elnätet så kan man vända sig helt till konsumenten och ta ut summan därifrån. I längden så är det elbolagen som drar nytta av kundens investering genom lägre underhållskostnader och ägarna till dessa bolag behöver inte själva investera i sina nät utan det får kunderna stå för.

    Energimarknadsinspektionen är dom som synar elbolagens prishöjningar baserat på underhållsbehov osv och gör en bedömning av vad elbolagen får och inte får ta ut i höjning. Problemet är dock, trots denna kvalificerade bedömning så har elnätsbolagen möjlighet och har överklagat till förvaltningsrätten och vunnit i många fall och då fått göra större höjningar än energimarknadsinspektionen anser rimliga. Tyvärr är lagstiftningen för svag på området vilket i slutändan betalas av oss konsumenter.

    Blev själv lite nyfiken på hur t.ex. EON redovisar den svenska marknaden hittade jag följande formulering
    "In 2017 adjusted EBIT in our core business increased by €38 million year on year. Energy Networks’ adjusted EBIT rose by €270 million, primarily because of the delayed repayment of personnel costs in Germany due to regulatory reasons along with an improved gross power margin due to higher tariffs in Sweden."

    Tittar man på Ellevio som precis höjde vår nätavgift så har dom 2017 omsatt 6,9 miljarder med 2,1 miljarder i vinst(ebit) med en vinstmarginal på över 31%.

    E.ON Energidistribution omsatte 8,6 miljarder med 4 miljarder i vinst (ebit), med en vinstmarginal på 48%.
     
  5. S
    Medlem · Västerbotten · 895 inlägg

    Squall Leonhart

    Medlem
    Vi har Vattenfall som leverantör till sommarstugan och deras avgifter är jättehöga jämfört med Umeå Energi som jag har hemma. Motiveringen till Vattenfalls höga kostnader: Långa ledningar.
    Så uttryckte sig deras kundtjänst när pappa ville göra något åt avtalet och i samma veva öka till 20 ampere. Så vi står kvar med Vattenfall och 16 ampere, och har en varm sommarmånad ungefär samma månadskostnad som jag har i villan en kall vintermånad.
     
  6. KnockOnWood
    Grundstött · Halland · 28 364 inlägg

    KnockOnWoodPremiumikon: Hand

    Grundstött
    Problemet med avgiftshöjningarna började väl efter stormen Gudrun 2005.
    Då rasade halva Sydsveriges luftburna elnät, och man började på allvar gräva ned ledningarna.
    Så här såg det t.ex. ut vid sjön Bolmen i Småland:
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    upload_2018-9-17_19-10-14.jpeg
     
    • Laddar…
  7. D
    Medlem · E · 26 484 inlägg
    Jo, då blev det väldiga krav på att gräva ner ledningar. Det ska naturligtvis betalas, och är en del i ökade kostnader. Men det är långt ifrån hela orsaken. Det funkar inte att ha privata monopol.
     
  8. T
    Allvetare · Skåne · 480 inlägg

    tpsoft

    Allvetare
    Är lite fakta fel i artikeln. Det mål som var i förvaltningsrätten har inget med den kommande regleringen att göra även om det påverkar priset framöver. Målet handlar om de pengar elnätbolagen fick rätt att ta ut retroaktivt för åren 2012-2015 och som man enligt domen får ta med sig in i nästa regleringsperiod. Varför har man inte redan tagit ut dem då? Troligen därför att vi konsumenter skulle bli rätt arga över det och då är det bättre för alla att smeta ut dem över flera år. Sen oavsett vad man tycker om elnätspriserna och metoderna att räkna på dem ska man komma ihåg att de varit i domstol där elnätbolagen fått rätt mot energimarknadsinspektionen och det får man ändå acceptera i en rättstat tycker jag.
     
  9. hscn
    Renoverare · Östergötland · 1 281 inlägg

    hscn

    Renoverare
    Den svenska marknaden för eldistributionsavgifter är fullständigt genomrutten.
    Den nya lagen är naturligtvis en chimär, finns ingen vilja från stadsmakten att strypa inkomster från vattenfalls nätdel.
    Krävs stora pengar för att hantera de astronomiska förluster Lars G Josefsson och Maud Olofsson orsakat Vattenfall. Dessutom vill ägaren staten ha vinst, i praktiken en dold skatt, utöver energiskatt och moms
    Inte går övervinsterna till investeringar i näten. Nätbolaget Vattenfall Eldistribution (ägs av Vattenfall) lämnade förra året över två miljarder (2 189 691 000) kronor till moderbolaget Vattenfall i koncernbidrag.
    På de övriga storbolagen gnuggar man naturligtvis händerna eftersom Vattenfall tillåts sätta nivån på överuttag för nätavgifter
     
    Redigerat 17 sep 2018 19:49
  10. D
    Medlem · E · 26 484 inlägg
    Det här har inget med elmarknaden att göra. Den funkar förhålandevis bra.
     
  11. hscn
    Renoverare · Östergötland · 1 281 inlägg

    hscn

    Renoverare
    Redigerade för att förtydliga att jag främst avsåg eldistribution men men den välfungerande elmarknaden är till stor del också en chimär.
    Du har inte tänkt på att huvuddelen av kraftleverantörerna även är nätägare? Här finns hur stora möjligheter som helst (som också utnyttjas) att sälja kraft till mycket konkurrenskraftigt pris och ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen t.ex genom koncernbidrag
     
    • Laddar…
  12. D
    Medlem · E · 26 484 inlägg
    Du kan inte ändra ett inlägg till något annat när du fått svar på det. Mitt inlägg ser ju hel idiotiskt ut nu.

    Det är olika bolag. Visst gör nätbolagen bra vinnst, men det påverkar inte verksamheten i elproduktionsbolagen.
     
    • Laddar…
  13. hscn
    Renoverare · Östergötland · 1 281 inlägg

    hscn

    Renoverare
    Det är oftast som t. ex hos Vattenfall olika bolag med samma koncernmoder. Du är lurad.
     
  14. D
    Medlem · E · 26 484 inlägg
    Jag är fullt medveten om att de har ett gemensamt ägande i toppen. Men det är fortfarande separata verksamheter som inte går blandas. Elproduktionen subentioneras inte av elnäten. Elproduktionen levererar också vinst.
     
    • Laddar…
  15. Cancerman_777
    Renoverare · Skåne/Blekinge · 2 811 inlägg

    Cancerman_777

    Renoverare
    1. Förstatliga elnäten och driv dem med nollvision.
    2. Hyr ut nätkapacitet till distributionsbolag, vilket medför att du som konsument kan välja vilken leverantör du vill använda.

    Problemen lösta, inga övervinster, vi garanterar att vi har ett elnät framöver.
     
    • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.