Byggahus.se

Rädda ledsen tujahäck

444 läst  4 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Vi flyttade in i ett nybyggt kedjehus nu i vintras. Redan i höstas tog en granne kontakt med oss om att plantera en gemensam tujahäck. Då vi ännu inte bodde där tog de på sig att göra allt arbete själva (grävning av dike, fixa jord och plantera). Tyvärr ser plantorna nu rejält ledsna ut, och de har gjort det hela tiden vi har sett dem. De är gulgröna och hängiga. En annan granne planterade häck samtidigt (plantorna köptes på samma ställe) och deras häck har en betydligt grönare nyans.

  Vad finns det för troliga förklaringar till att det ser ut såhär? För mycket/lite vatten? Kass jord? Finns det något hopp för plantorna? Hur undviker vi att samma sak händer igen vid ev. nyplantering.

  Området består av rejäl lera som inte gärna släpper igenom vatten. Grannen säger att häckdiket fylldes med vatten i samband med planteringen, så att plantorna 'flöt omkring' (detta var alltså hösten efter den torraste sommaren på många år). Tidigare i våras hade vi en sjö på tomten i anslutning till häcken under flera veckor. Kan de ha drunknat?
   
 2. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Jorden kan ha varit för hård - thuja vill ha lucker jord "som barn". Mycket vatten vid planteringen - men plantorna får absolut inte stå i vatten utan jorden måste hinna torka upp. Jag är tveksam till att de kommer att hämta sig - men ge inte upp än. Avvakta någon månad eller två. Thuja har i allmänhet svårt att klara av svårigheter som ung.

  Vid ev nyplantering gör planteringsrännan bredare och skaffa god jord. Vid återkommande översvämningar äv det fel växtval. Då får ni tänka om. Det finns lämpligare häckväxter mellan tomterna. Thuja kräver mycket skötsel.
   
  Redigerat 15 apr 23:26
  • Laddar…
 3. A
  Medlem · Nivå 15
  Om plantorna flöt omkring i vatten har de drunknat. Det uppstår snabbt syrebrist i jorden vid övervattning och inga rötter överlever särskilt länge i en sådan miljö.
  Det skall vara fuktigt i jorden men absolut inte blött.
   
 4. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Vänta och se. Eventuellt hade det varit bra att skydda dem från vårsolen, men det är egentligen lite sent påtänkt nu.
   
 5. P
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla svar. Vi avvaktar någon månad för att se om något händer.