Byggahus.se
Hej
Vi bygger nytt hus i modern stil med stora fönsterpartier från golv till tak. Fönstrena kommer bli Velfac 200 (U-värde på glaset 1,15, hela konstruktionen 1,58
enligt EN 10077-1 (1,4 enligt tidigare beräkningsmetod))

Enligt Velfac och LK som levererar golvvärmeslingorna (vattenburen värme) ska det räcka utan att få problem med att det blir för kallt inne och med kallras. Nu säger vår VVS ingenjör att någon ytterligare värmekälla måste till. tex konvektorer i plattan eller en höjning av bröstningen.

Vad tror ni, har bifogat nedanstående bild som visar hur det ser ut.
 
  • nedervåning.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hemmakatten
Vi hade samma problemställning som du har. Långa fönsterpartier från golv till tak. Vi fick också lite olika bud om hur vi skulle göra. Den VVS-ingenjör som vi anlitade menade dock att det skulle räcka med golvvärmen. Han lät LK göra golvvärmeritningen (vi köpte dock golvvärmen på annat håll).

Lösningen blev att slingorna ligger extra tätt, cc160mm längs med vardagsrummet (10meter långt) och längs med det långa fönsterpartiet. (Tror att det normalt i hus från husleverantörer är cc240mm eller cc300mm mellan golvvärmeslingorna.) Vi har 6 stycken slingor i vardagsrummet. De två slingorna närmast fönstret går till en egen termostat och de fyra slingorna längre in i rummet går till en annan termostat. Det innebär att om det blir kallare närmast fönstren så slår den termostaten till först.

Vi har inte upplevt något som helst kallras under den vinter vi bott i huset. Skall också tillägga att vi har altan med utskjutande tak utanför alla fönsterpartier. Vet inte om det har någon effekt på kallras eller inte.

Vi har även hela fönsterpariter i sovrum och badrum. I sovrummet cc160mm, men i badrummet där vi har ett nedsänkt badkar precis innanför fönstret beslutades att vi, förutom golvvärmeslingor, även skulle ha "Varma Glas", dvs, eluppvärmda innerglas. Dels för att täcka upp värmebehovet, dels för att glaset inte ska imma igen när man duschar eller ligger i badet.

Vi upplever inga problem med värmen, har varit varmt o gott, (brukar ha 20-22grader). Vi har också en öppen spis, utan tillsats, som vi eldar mkt i enbart pga mys.
 
Låter som om vi har ungefär samma smak:) Vi ska också ha badkaret framför fönstret men har valt bort varma glas pga kostnaden, ska dra fram el så att vi sätter in det om det blir nödvändigt.

Tack för svaret! Ska ta upp detta med min ingenjör.

/Andreas
 
Hemmakatten
Skulle verkligen vilja be er att tänka om vad gäller "Varma Glas". Merkostnaden är inte så stor, och i det stora hela är kostnaden helt försumbar, men upplevelsen är värd så mycket mer! Jag skulle hellre i så fall spara in dessa två tusen kronor på något annat. Vitsen med stora fönsterpartier är ju att man ska ligga i badkaret och titta ut genom fönstret på en vacker utsikt. Det BLIR imma på fönstret och ligga i badkaret och gnugga på rutan för att få utsikt är inte kul.

Vi tittade i början också på konvektorer i golvet. Det hade i så fall blivit fläktkonvektorer för att få upp värmen och sådana har oljud för sig. Det är dessutom mycket dyrt konstruktionsmässigt att gjuta in sådana golv"rännor". Vi hade från början en annan VVS-ingenjör som just föreslog samma lösning som din, antingen bröstning eller golvkonvektorer. Men efter ett tag förstod vi att han nog inte var den mest lämpliga för vårt hus, han jobbade hemifrån och mest med andra saker. Vi fick sedan kontakt med en annan VVS-ingenjör från en stor firma i Stockholm som gjorde ett jättebra jobb, snabbt och för en mycket rimlig peng.
 
Hemmakatten
skall också tillägga att vi har ett FTX-system vilket gör att kallraset försvinner. Ett vanligt F-system innebär att man måste ta tilluften direkt utifrån (utan uppvärmning) och man riskerar då kallras. Om man har tilluftsventiler direkt utifrån bör de inte sitta vid fönsterpartiet utan på andra väggar.
 
Jag har nu fått förklarat från både Velfac och LK att det ska räcka med golvvärme. tillsammans med era erfarenheter så hoppas jag att det räcker. Blir väl att hålla tummarna (eller sätta på sig vantar :)

när det gäller varma glas så har vi fått en prisupggift på ca 3800 :- per kvm. Enligt dem tar man då ett billigt glas från Velfac och slänger detta och sätter in det varma glaset istället.

Känns dyrt och krångligt men kanske är något att tänka på.

tack för svaren!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.