Byggahus.se

Räcker denna belysning?

 1. El Filipo
  Medlem · 106 inlägg
  Jag hjälper att byta belysning i ett kök, från gamla lysrörsarmaturer från 90-talet till Ikeas omlopp led-spottar. Överskåpet på bilden är 160 cm (se bild). Räcker det med 3 spottar där tror ni? Dumförklaringar att jag redan borrat undanbedes. Jag mätte hur långt jag jag har mellan spottarna i mitt egna kök (vilka vissligen är av annat fabrikat än Ikea), och där är det exakt 60 cm mellan mittpunkterna på varje spot. Jag har satt in samma spottar i min tvättstuga och då körde jag 4 st på 160 cm vilket jag tycker (rent estetiskt) ser för tätt ut. Därav valet med 3 st. Men nu har jag fått lite kalla fötter, osäker på om belysningen blir tillräckligt stark? Vad tror ni? Vad jag kan hitta skriver Ikea inte något själva på sin sida om avstånd mellan spottar, ljusspridning, etc.
   
 2. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 974 inlägg
  Vad har Ikealamporna för effekt?

  Jag har mina gamla halogener på 40cc med resultatet att jag inte märker när en lampa går sönder......

  Det jag skulle ha en större invändning mot är att du monterat lamporna mitt i på djupet, jag tycker lamporna ska sitta i framkant för att hamna närmare mitten på bänkskivan.
   
 3. El Filipo
  Medlem · 106 inlägg
  Det enda jag hittar är 65 lm, 1.4 W, 3000 Kelvin.
  Övervägde att dra fram dem lite mot framkant men tittade på hur andra gjort (inklusive i mitt egna kök) och körde bara i mitten. Kaklet är ljust och kommer reflektera ut mer ljus än om de sitter längre ifrån.. Så resonerade jag i alla fall :geek:
   
 4. slacker
  Verktygstokig · Stockholm · 3 753 inlägg

  slacker

  Verktygstokig
  Skärmavbild 2021-02-15 kl. 09.27.03.png

  1,4w är inte så mycket att hänga i julgranen...
  Instämmer med att sätta dem mer mot framkant! (y)
  Sen slår jag som vanligt ett slag för LED lister framför fasta enskilda ljuskällor....

  Då får väl handla, koppla in och trycka in dem i hålen - Det är ju redan borrat och klart - Sen bestämma om det räcker till eller inte....
   
  • Laddar…
 5. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 974 inlägg
  Ok, ja då tror jag att detta riskerar att bli tokigt.

  Ny täckskiva är inte så dyrt för något som ska sitta länge.

  Håller med om att ledlist är bra, monterade det både i tvättstuga och ovan bänken i garaget. Blir snyggt när det är infällt. Köp effekt i överkant av föreslaget intervall.

  https://www.xcen.se/led-list/alla-led-lister
   
 6. El Filipo
  Medlem · 106 inlägg
 7. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 974 inlägg
  hur är det tänkt med att kunna dimma? Det har vi tyckt är väldigt värdefullt.
   
 8. El Filipo
  Medlem · 106 inlägg
  Jodå det jag införskaffat kan dimmas (jag har så i min tättstuga, fast som sagt 4 st spottar på 160 cm). Ikea har även fixat kompatibilitet med Philips Hue, så den biten är jag rätt nöjd med i alla fall.
   
  • Laddar…
 9. El Filipo
  Medlem · 106 inlägg
  Drog iväg på lunchen och kopplade in spottarna för att testa. Tyckte inte det såg så jättetokigt ut.. eller? Klart man kanske velat ha aningen kallare ljus men pratade med Ikea och de tyckte att dessa lampor (bland andra) var lämpliga för köksbänk. Men det är klart, skulle ju som sagt kunna täcka hålen med panel som är 8 cm djup och sätta den hela vägen. Säg ärligt vad ni tycker, duger det eller ser det amatörmässigt ut?
   
 10. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 974 inlägg
  Det ser inte amatörmässigt ut, men om det lyser tillräckligt är svårt att säga från bilderna - det tror jag du kan avgöra själv.
   
 11. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 11 472 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Ljus ska vara varmt med högt Ra-värde. Överallt. Annars känns det som en obduktionssal.
   
 12. MisterBob
  Medlem · 21 inlägg

  MisterBob

  Medlem
  Som elektriker tycker jag det ser helt okej ut! Jag tycker spottar ser mer hemtrevligt ut än ledlister och jag har satt en uppsjö av båda. Spottarna tycker jag alltid ska sitta så centrerat över det som det ska belysa som möjligt, vitt kakel=färre spottar, men personligen så sätter jag hellre än för mycket än en för lite :)
   
 13. El Filipo
  Medlem · 106 inlägg
  Tack för ditt inlägg!

  Hur brukar du dölja allt på insidan om du integrerar spottar på detta sätt? Jag funderar på att såga till någon typ av skivor där jag fasar ur spår för kablar och sedan lägga dem i botten av överskåpet.
   
 14. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 974 inlägg
  Fräs ett spår på ovansidan av täcksidan bara.
   
 15. El Filipo
  Medlem · 106 inlägg
  Ovansidan? :surprised:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.