Byggahus.se

Räcker 2 mm avstånd mellan trallbrädor av sibirisk lärk?

 1. J
  Medlem · stockholm · 9 inlägg

  janetpro

  Medlem
  Hej,

  Vi ska lägga trall av sibirisk lärk (28x120 mm) och tänker ha den obehandlad. Trallen är 1 - 1,5 m ovan mark (i Stockholms västerort).

  När man läser specifikationer om sibirisk lärk anges att avståndet mellan brädorna behöver vara 5 mm. Vi har tänkt montera trallen mha monteringsverktyg från Camo för att få dolda skruvhål. Det verktyget har 1,8 mm avstånd mellan brädorna som standard (men det går att köpa till andra avståndsklossar på 3,4 och 4,8 mm).

  Vi har tidigare monterat sibirisk lärk på en stor balkong (överlappades inte helt av våningen ovanför så utsattes för rätt mycket regn) och körde då med ca 4-5 mm mellan brädorna. Den trallen behandlades med Osmos olja för sibirisk lärk och vi upplevde att springorna mellan brädorna var i princip konstant året runt, så vi skulle kunna ha haft ett mindre avstånd den gången.

  Vi vill ha ett så litet avstånd som möjligt och att köpa en ny avståndskloss till trallverktyget kostar både lite mer tid och pengar :)

  Frågan är alltså: är det någon som monterat sibirisk lärk med ett så litet avstånd mellan brädorna som 2 mm (1,8 mm) som vill dela med sig av erfarenheter? Och som kanske monterat denna tid på året dessutom? För det borde ju vara skillnad att montera med 5 mm avstånd i exempelvis maj och nu? Vilka avstånd har ni andra kört på med gott resultat, som är mindre än 5 mm?
   
 2. J
  Medlem · 15 inlägg

  Johanhe

  Medlem
  Har monterat lärk med 3mm springa, fungerar säkert med 2 också, alternativt sätt en tumstock mellan brädorna men skruva med verktyget ändå. Kom ihåg att skruva med rostfria skruvar. Mvh
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · stockholm · 9 inlägg

  janetpro

  Medlem
  En 3,2 mm-kloss är beställd och på väg, så vad du säger låter ju lovande :) och japp, rostfri skruv är det vi köpt :ok:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.