Hej alla!

Vi håller på att bila ur golvet i en före detta bastu/dusch i källaren på vår villa från -66 för att isolera och gjuta en betongkaka med vattenburen golvvärme. Rummet är 1,60x2,50.
Inredningen i rummet skall bli WC, handfat och badkar m duschvägg

En kortvägg är yttervägg av betonghålsten i nedre del och tegel/blåbetong i den övre.
Övriga tre väggar är innerväggar av betonghålsten. Utsidan dränerade vi med isodrän 2004.

Golvet i duschen är nu borta (leve Hilti! :wow::wow:), men då fann vi att grundläggningen till de bärande väggarna är MYCKET bredare än väggen själv. Det sticker in en klack på 20 resp 25 cm in i rummet. Det blir alltså inte så lätt att få till de 30cm cellplast vi siktat på i dessa kanter. Vi ser två vägar - antingen kan vi få till ca 10 cm cellplast och en pågjutning med armerad betong och golvvärmen i - med tjocklek "så lite som möjligt med bra resultat" - helst ca 5-7 cm - eller får vi bila bort de utskjutande delarna av klacken (vad bär de - och va d kan vi få i huvudet?) och isolera som avsett. Utrymmet i mitten gräver vi ur "till Kina" och isolerar.

Oron är nu att vi inte kan isolera bort tillräckligt mycket i kanterna - att vi värmer klackarna och få fuktvandring i väggarna, eller att vi får huset i huvudet när vi duschar....


Tacksam för alla kloka inlägg!
 
Jag skulle skurit ur men inte tagit bort matrial under 30cm och isolerat till 30 cm eftersom bredden på klackarna bara har till syfte att dom inte ska tippa..rent mekaniskt har dom ingen funktion för väggarna..
Luta klackarna så att du inte får något vatten stående..hilti ingen match..
 
10cm isolering räcker bra under källargolv!
 
Tackar för svaren.
Som vanligt väcker det nya tankar...

Vi har ju tänkt att gjuta en armerad betongplatta med golvvärmen i ovanpå isoleringen. Eftersom det blir olika grundläggning för den plattan undrar jag om det finns risk för en sättning i den del som inte ligger på klackarna. Hade iofs tänkt att borra in armering i omkringliggande väggar för att binda ihop nytt golv m väggarna. Det kanske räcker - man vad ska man ha för lösning?
Borra (plugga?) och slå in armeringsjärnen ?
Naja ihop med övrig armering?

/Bugar...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.