Byggahus.se

Radonmätning nödvändig

3k läst  46 svar

 1. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Vi är intresserade av ett hus som uppmättes till 180bq/m3 2006/2007. Min fråga är, om radon halten är konstant. Om det finns en möjlighet att idag 4 år senare om halten kan vara högre?
   
  • Svara
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Det är väl inte själva strålningen i sig som är mest farlig utan hur den via damm tar sig ner i lungorna.
   
  • Svara
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  jag och min sambo har hittat ett hus vi älskar. Men med radon i, har läst om det och blev riktigt rädda! Jag röker, inte han. Värdena va 500 i källaren och 250 på boplan. Detta mäts med en speciell dosa av nått slag som bara tar tre dagar typ och skall vara tillförlitlig enl. nätet. Idag kom min sambo på att det är ju heltäckningsmattor och trådtapeter i källaren och trådtapeter delvis uppe. Om man avlägsnar detta kanske det sjunker massor bara av det??? någon som vet?? Sen är det väl ventliationssystem som behöver sättas in, men hur farligt är det egentligen? vågar vi ens tänka på detta hus mer? Visst är det farligt att röka, men hur mkt farligare blir det ihop med radon? eller är rökningen i ej mkt större fara? usch va svårt :S
   
  • Svara
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Gammastrålningen ger upphov till s.k. radondöttrar i luften. Står luften stilla så blir det fler och fler radondöttrar. Är utrymmet ventilerat så försvinner de eftersom. Det gäller alltså att ventilera så mycket att radonvärdet ligger under 200. Radon kommer från brunnsvatten, grunden under huset eller byggmaterialet. Att bara mäta strålningen från byggmaterialet är alltså inte tillräckligt, det är bara en indikation på om byggmaterialet gör att ni bör radonmäta och kanske över ventilationen eller ej
   
  • Svara
 5. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Ett värde på 250 är ingen större panik ,speciellt för en ickerökare. En ickerökare kan bo i 2500 becurel innan det blir lika farligt som för en rökare i 250.
   
  • Svara
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Var kommer radonet ifrån? Är det från brunnsvatten och ni t ex duschar mer än förut så har ni mer radon.

  Är det från grunden och ni har ökat frånluftsutsuget utan att se över tilluften så den sugs in från krypgrund så kan ni ha mer radon.

  Är det från blåbetong i väggarna och ni har strypt ventilationen kan ni ha mer radon.
   
  • Svara
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Är det bara blåbetongen som ger radon är det lätt åtgärdat med bättre ventilation. Några 10.000 så är det ordnat. Att det skulle inverka på huspriset så markant som du påstår är väl ett önsketänkande från dig, är du spekulant på ett blåbetonghus månde och vill skrämma upp säljaren? På köpet får man en bättre inomhusluft än man hade med den gamla undermåliga ventilationen.

  Är det stora mängder radon så är det i regel marken under huset som är problemet och då har alla hus i området med krypgrund samma problem. Åtgärdas med utsug för ca 15.000.
  Klippet skulle väl vara om man kan pruta en miljon eller två på ett radonhus, åtgärda för 50.000, ny prickfri mätning och sälja till fullpris.

  Kostnaderna räkans alltså i promille eller procent av huspriset. Inget större problem om det inte är i norrlands inland där huset kostade 100.000. Då kan det ju tyckas dyrt.
   
  • Svara
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Bra skrivet. det känns som att myndigheterna överdriver.
  Har läst udersökningar där hus med lite radon (ingert radon) hade fler personer med lungcancer än dom med radon.
  Var är siffran på hur mycket radon som är farligt taget ifrån?
   
  • Svara
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Länge sedan artikeln skrevs. Men kommenterar i alla fall.

  Har från ett par källor läst om att även utomhus luften i Sverige ligger på kring 20-40bq i genomsnitt, pga den höga uranhalten i den svenska berggrunden. Så att komma ner till noll ihomhus är inget som i pricip är möjligt på de allra flesta håll i landet.
   
  • Svara
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: Christer

  Vi tänkte köpa en villa, som vi gjort en korttismätning (10dagar) med spårfilm.
  Ett obebott hus. Ägarna flyttade ut i sommras.
  Knappt någon värme på.
  Men mekansik till/från luft. påslagen.
  Vardagsrum: 140 +/-60
  Intill liggade sovrum: 190 +/60

  Vad tror ni. Blir värderna högre el lägre när huset blir beboligt igen med högre värme och mera cirkulation av luften, vid en långtismäting?
  Kommer man DÖ inom 10år om man köper huset?
   
  • Svara
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: Björn

  Vi har egentligen samma fråga som Christer ovan. Vi är på gång att köpa ett hus som ingen bott i på ett tag. Vi har precis gjort korttidsmätning och väntar på svaret. Grejen är att det var kallt i huset medan vi mätte (säljaren vill antagligen dra ner på elräkningen). Ventilationen är också i underkant enligt besiktningen. Kan det påverka mätresultatet, och åt vilket håll i så fall? Det brinner lite i knutarna för vi har bara nån vecka på oss att bestämma oss för om vi ska fullfölja köpet (eller försöka få prisavdrag)...
   
  • Svara
 12. E
  Anonym
  Skrivet av: Carl

  Det beror bl.a. på var ev. radon kommer ifrån.
  Ett ouppvärmt hus gör att självdraget blir dåligt. Dålig ventilation blir därmed ännu sämre. Eventuellt radon vädras inte ut så bra. Avges radon från byggmaterialet så kommer er mätning att visa onödigt hög radonhalt.
  Det gör också att undertrycket i huset är lägre och då är risken mindre att man suger in luft från marken via otätheter i grundkonstruktionen. Mindre markradon bör därför sugas in än om huset varit uppvärmt.
  Bara att människor bor i huset påverkar radonhalten genom att dörrar och fönster öppnas och stängs, fläktar används (kök och våtrum), mysbrasor eldas, etc. Dessa faktorer kan påverka i båda riktningarna, p.g.a. ventilations- och lufttryckseffekter (se ovan).
  Vilket uppvärmnings- och ventilationssystem huset har är också av stor betydelse för ventilations- och lufttryckseffekterna som ovan.
  Om huset tar hushållsvattnet från en borrad brunn kan vattnet innehålla radon som avgår till luften vid användning. Detta ev. radon kommer inte att synas alls på den mätning ni gör nu eftersom inget vatten förbrukas.
  Jag tror tyvärr inte det finns ett enkelt och entydigt svar på din fråga.
   
  • Svara
 13. E
  Anonym
  Skrivet av: Björn

  Stort tack Carl för det utförliga svaret! Nu har vi fått lite siffror: Mätvärdet var precis på gränsen, 200, i källaren, och 130 på övervåningen. Det är knappast radon i byggmaterialet enligt uppgift utan det handlar om markradon. Lurigt att det kan påverka i båda riktingarna! Vi har sagt till mäklaren att vi vill göra långtidsmätning och skriva klausul om att säljaren får stå för en ev radonåtgärd. Men han bara viftar bara bort vår invändning med att det "inte spelar nån roll om det varit kallt nån dag under mätningen och att när vi har flyttat in och drar på värmen och öppnar och stänger dörrar etc så kommer nivåerna sjunka". Känns som att vi blir lite blåsta. Och säljaren är snål och vill inte pruta en krona på priset (som sattes före både besiktning och radonmätning). Då undrar man ju varför det finns en undersökningsplikt över huvud taget...
   
  • Svara
 14. E
  Anonym
  Skrivet av: Magnus

  Sorry att jag bumbar en gammal tråd....

  I WHOs rapport finns bl.a. följande att läsa:http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241547673_eng.pdf

  1. Health effects of radon
  KEY MESSAGES

  Epidemiological studies confirm that radon in homes increases the
  risk of lung cancer in the general population. Other health effects of
  radon have not consistently been demonstrated.

  The proportion of all lung cancers linked to radon is estimated to lie
  between 3% and 14%, depending on the average radon concentration
  in the country and on the method of calculation.

  Radon is the second most important cause of lung cancer after
  smoking in many countries. Radon is much more likely to cause lung
  cancer in people who smoke, or who have smoked in the past, than in
  lifelong non-smokers. However, it is the primary cause of lung cancer
  among people who have never smoked.

  There is no known threshold concentration below which radon
  exposure presents no risk. Even low concentrations of radon can
  result in a small increase in the risk of lung cancer.

  The majority of radon-induced lung cancers are caused by low
  and moderate radon concentrations rather than by high radon
  concentrations, because in general less people are exposed to high
  indoor radon concentrations.

  Hur kan folk sitta o säga att riskerna är överdrivna?
  Eller som någon ovan skrev, de är antagligen mecklare.
   
  • Svara
 15. E
  Anonym
  Skrivet av: Anonym

  Intressant läsning! Rökare eller icke rökare, radon är ju såklart inte bra!! Man ska vara försiktig att utsätta sig för detta om man är ung, har barn eller har tänkt att skaffa barn så tänk på det när ni köper hus!
   
  • Svara