Byggahus.se

Radonmäta hus inför köp

 1. S
  Medlem · 45 inlägg

  sweknox

  Medlem
  Har tittat på ett hus vi är intresserade av och funderar kring det här med radon. Huset ligger inte i ett högriskområde för markradon men är byggt på 50-talet och murad med Siporex, som jag förstått är en risk då det kan röra sig om blåbetong?

  Vad är praxis? Jag vet inte ännu om mätningar är gjorda i närtid (väntar svar från mäklaren). Men om det inte skulle vara gjort så verkar en mätning ta minst en vecka (snabbmätning) och sedan någon vecka innan man får svar på analys. Tror det blir svårt att klämma in under perioden för den sedvanliga besiktningen.

  Brukar man ha en klausul för det i kontraktet, vem som ska stå för en eventuell sanering, för det kan väl bli ganska kostsamt i värsta fall?
   
 2. J
  Medlem · 353 inlägg

  jope84

  Medlem
  Vad jag googlade mig till skall det stå i energideklaration om radonmätning är gjord, samt att radon inte klassas som dolda fel.
  Så kika på energideklarationen.
   
 3. S
  Medlem · 45 inlägg

  sweknox

  Medlem
  Finns ingen energideklaration med i papper från visning eller i annonsen. Men det är de väl skyldiga till att ta fram numer, så man borde kunna kräva det från mäklaren?
   
 4. J
  Medlem · 353 inlägg

  jope84

  Medlem
  • Laddar…
 5. S
  Medlem · 45 inlägg

  sweknox

  Medlem
  Tack!
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 42 801 inlägg

  hempularen

  Moderator
  OM det verkligen är Siporex (Vit lättbetong) så är den inte radonhaltig. Men jag tror att man vårdslöst kallat en del lättbetong för siporex, som ett samlingsnamn. Blåbetong som är radonhaltig, har en blåaktig ton. Färgen kommer ifrån alunskiffer som blandades in i betongen. Vissa varianter av blåbetong har inte förhöjda halter av Radon, det beror på vilken täkt skiffret bröts i.
   
 7. S
  Medlem · 45 inlägg

  sweknox

  Medlem
  Ok tack, tänk vad man lär sig mycket här. :D(y)

  Litar ju inte fullt ut på beskrivningen heller så en radonmätning kan ju aldrig vara fel ändå, man tänker ju främst på ungarnas hälsa.
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 42 801 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jag tror att man kan "ögonblicksmäta" om det finns radonhaltig lättbetong. Man mäter då inte radon, utan gammastrålning från själva väggen. Jag har rätt dålig koll på hur det går till, men tror att det är en mätare som indikerar strålningsnivå. Den strålningen man då får från väggen beror på en annan process än radon, men ger en indikation på om materialet är radonhaltigt.

  Den mätningen ger då inget svar på om radonhalterna är över eller under gränsvärde. Men man kan anta att de är över gränsvärdet, om gammastrålningen ligger över en viss nivå, och man inte vidtagit åtgärder för att ventilera ut radon.

  Kontraktsmässigt, så får du försöka få till en villkorsklausul av vanlig öppen typ, som varar länge nog för att göra en mätning möjlig.

  Låt klausulen vara av standardtyp, du får alltså en rätt att avstå från köpet under villkorstiden utan några specifika skäl. Förr var klausulerna ofta villkorade, typ: Fel som kostar mer än 50 000 ger rätt att häva köpet. Det blev då tvister, dels om vad som var ett fel överhuvudtaget, dels vem som bedömer om det kostar mer än 50 000 osv. Därför skall en villkorsklausul numera vara villkorslös. Bara begränsad i tiden.

  OM det finns höga halter radon, så bör du förhandla ned priset (eller avstå från köp), låt inte säljaren åtgärda felen. Du har då ingen kontroll över hur det åtgärdas, eller ens om det åtgärdas alls. Vid tillträdet, när det visar sig vara undermåligt, så måste du tillträda ändå, och får stämma säljaren i efterhand för avtalsbrott. Då kanske du får rätt typ 5 år senare i tingsrätten, med advokatkostnader som är 10ggr högre än beloppet ni tvistar om, vilket visserligen till stor del täcks av försäkring, men...
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · Huskvarna · 1 573 inlägg

  Tjoa

  Medlem
  Med de snabbmätare jag använt får man resultat redan efter ett dygn.(eller första värdet efter 4h) Sen får man ju ta det med en nypa salt mycket beroende på var man sätter den, luftväxling osv.
  Det är lätt att "fuska" sig till bra resultat om man vill, därav måste intentionerna vara goda och man kan inte se det som en godkänd mätning. Men man ser lätt vilket håll det barkar åt...
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · 21 inlägg

  prefix

  Medlem
  Radonmaffian är duktig på marknadsföring.
  Röker ingen i familjen finns det ingen risk.
  Röker ni så sluta.
   
 11. S
  Medlem · Skåne · 511 inlägg

  sulfobus

  Medlem
  • Laddar…
 12. S
  Medlem · 45 inlägg

  sweknox

  Medlem
  Fått svar nu på att en mätning gjord för 12 år sedan fick resultat 100bq, så någon risk bör det ju inte vara i så fall kan man tycka även om jag förstått det som att man bör mäta vart 5-10 år.
   
 13. S
  Medlem · 45 inlägg

  sweknox

  Medlem
  Tack så mycket för det, redde ut lite om mina funderingar till klausulerna, detsamma gäller ju även besiktning.
   
 14. J
  Medlem · Östergötland · 431 inlägg

  Johnsson 56

  Medlem
  Kommer radonet enbart från väggarna så kan de ju inte spela någon roll hur gammal mätningen är, om det går att lita på mätningsmetoden vill säga
   
 15. S
  Medlem · 45 inlägg

  sweknox

  Medlem
  Nej det är sant!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.