Byggahus.se

Radhus ideell förening, göra om till ekonomisk förening?

 1. S
  Medlem · 7 inlägg

  Stefan Nyzelius

  Medlem
  Hej !

  Flyttade in i en radhuslänga för 2 år sedan, vi är 8st hus totalt och vi bor i stockholm. Nu är det såhär, vi är tydligen ingen ekonomisk eller bostadsrättsförening utan vi är klassade som ideellförening.

  Nu till problemet. Husen är byggda 1966 och det är nog dags att gräva upp asfalten samt lägga nya avloppsrör på framsidan då det är cementrör sen 1966 och det har gått tunga lastbilar med olja där förut.

  Vi får inte ta gemensamt lån som sen stannar på huset, utan alla måste ta privata lån för att fixa allt som behövs fixas i föreningen. Hur ska man göra ?

  Om det kostar 250.000 var att fixa nya avlopp. då kommer ju ingen att vilja betala det ur egen ficka, och vissa kanske inte har råd hur gör man då osv... nej rörigt är namnet.

  Ska man bilda en ekonomisk förening ? Går det med bara 8 hus ?

  mvh
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 44 294 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det vore bra med lite mer detaljer.

  Av din fråga så antar jag att det handlar om gemensamma ytor inom radhusområdet. Det vanliga är att man har en samfällighetsförening som sköter dessa. Men du pratar också om att ni inte har en ekonomisk förening ellr bostadsrättsförening. En bostadsrättsförening med radhus, är en förening som äger fastigheterna, de boende är medlemmar och föreningen garanterar medlemmarnas rätt att bo i fastigheten. Det är alltså en helt annan ägarform än om man äger en egen fastighet.

  En samfällighet är en typ av ekonomisk förening, där fastigheter är medlemmar. Medlemsskapet följer därmed obligatoriskt med vid en försäljning av fastigheten. Medlemskapet finns inskrivet i handlingar om fastigheten hos lantmäteriet. Samfällighetsföreningen har många fördelar, man har rätt att driva in de medlemsavgifter som beslutas på föreningsstämman.

  Möjligheten för en samfällighet att ta lån finns. Men det beror givetvis på vilka säkerheter som går att ställa.

  En samfällighet bildas genom att några berörda begär det hos lantmäteriet. Lantmäteriet tar en rätt saftig förrättningskostnad för att sätta upp samfällighetsföreningen. Det s.k "anläggningsbeslut" som lantmäteriet då tar räknar upp vilka saker samfälligheten skall förvalta, och föreningen får absolut inte engagera sig i ngt. mer än det som framgår av anläggningsbeslutet, gör man det så faller rätten att driva in avgifter, en medlem kan helt sonika vägra betala, och kommer att få rätt i domstol. Lantmäteriets förrättning blir tvingande även för de "medlemmar" som inte vill ha en samfällighet. Lantmäteriet bestämmer även vilka andelstal resp. fastighet skall ha, och avgifterna till samfälligheten måste tas ut i förhållande till andelstalet. Varje fastighet har rösträtt i föreningen i förhållande till andelstal, gäller dock med inskränkningar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.