Byggahus.se

Råd vid husköp?

 1. C
  Medlem · 117 inlägg

  chili

  Medlem
  Vi håller på att leta hus (och har fö förälskat oss i ett hus innan vi ens varit på visning :p) och försöker sätta oss in i alla miljoner saker man ska ha koll på. Det är ju ändå det största köpet man gör i sitt liv så det är ju bra att inte köpa grisen i säcken.

  Nån som känner till om det finns några bra guider till att köpa hus på nätet, typ checklistor och saker-att-tänka-på?

  Vi kommer att skaffa en egen besiktningsman när det blir dags, men de gör väl bara en okulärbesiktning, eller? El, stammar och skorsten ska man väl kolla själv ??? Hur gör man det lämpligast om man själv inte har några direkta kunskaper?

  Hemskt glad för alla tips
  Helena
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 512 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Råd vid husköp?

  Besiktningsmannen gör det som en "duktig" lekman kan göra. Tanken är att om man som lekman lämnar över sitt besiktningsansvar till en expert, så har man uppfyllt sin undersökningsplikt med råge. Eftersom en lekman inte anses kunna kontollera elsystemet så ingår det heller inte i en jordabalksbesiktning.

  Eftersom du inte förväntas undersöka elsystemet, så är fel i elsystemet egentligen att betrakta som dolda fel, dvs säljarens ansvra. Men sedan finns det en tillägsregel om dolda fel, som säger att fel som man borde misstänka finns med anledning av hustes ålder och skick är inte att betrakta som dolda.

  Det innebär att i ett äldre hus är det ofta väldigt svårt att få något fel överhuvudtaget klassat som dolt.
   
 3. C
  Medlem · 117 inlägg

  chili

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  Jo, man blir ju lite svettig när man läser vissa tidigare trådar, som t.ex.

  http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=Juridik;action=display;num=1100249757

  Så om man då vill titta på äldre hus, hur gör man då för att minska risken för att råka ut för såna här saker? Visst vet man att köpa hus kan innebära en hel del extrakostnader, men det är ju bra att veta om det handlar om några tiotusen eller om flera hundratusen :-/
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 512 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Råd vid husköp?

  Vad gäller el s¨kan man ju aldrig vara helt säker. Men jag tror att dåliga "hempularlösningar" oftast är synliga även för ett otränat öga (dock kanske inte det som refererades i tråden).

  Dåliga hempularlösningar brukar synas som fult dragna kablar, väldig olika typer av strömbrytarte, eluttag i olika delar av huset, osv. Dessa tecken behöver inte betyda att något är fel, men är en varningssignal.

  Däremot så vet man ju inte om installationen är så gammal att den kan behöva bytas ut. För det mesta så är gamla kablar inte farliga så länge man inte rör dom (Gamla = 50- tal och äldre). men om man skall göra en ombyggnad så är risken stor att man bör byta all gammal el samtidigt, om man inte rör i huset så funkar dom kanske 30 år till.

  Gammal uttorkad isolering ligger som spröda rör runt trådarna istället för att vara flexibla, dom håller tills man börjar böja på dom, eller i vissa fall tills det blir kraftiga vibrationer i väggen för att man river en del av väggen eller så.

  Personligen så tror jag att el är ett mindre område att oroa sig över än ex. fukt och radon. Även taket är ett område man skall se upp med. Gammal el kan man byta när budgeten tillåter det, men andra fel måste fixas direkt. Om det finns rena felaktigheter i elinstallationen så kan man oftast fixa det med punktinstaser.
   
 5. C
  Medlem · 117 inlägg

  chili

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  Bra, då har vi fått lite mer tips på hur vi ska tänka ;D
   
 6. M
  Medlem · 332 inlägg

  Mulan

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  Ha alltid marginal till oförutsedda kostnader och ha inställningen att det skall nog göras något än att allt kommer vara perfekt.

  Sen skall man självklart ta hjälp av fackman vid situationer som man inte behärskar. Någonstans måste man lita på folk. Man kan inte garantera sig mot allt utan ibland får man lita på sin instinkt....

  Man märker många gånger om något är fel...lyssna på hur mäklaren pratar om saker som du undrar över kan vara fel och fråga besiktningsman. Luras inte in i snabba beslut.
   
 7. T
  Medlem · Stockholm · 1 080 inlägg

  tiggre

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  våga ställa massa jobbiga frågor till mäklaren vid visning...

  ser ni nåt som liknar fukt så fråga, man märker ganska bra på deras svar om det är avvikande...
   
 8. F
  Medlem · 335 inlägg

  fiddeli

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  en annan typ av råd ...
  de flesta mäklare sätter priset minst 100 000 under det troliga priset. Se därför till att vara väl pålästa på hur husen går i området! T ex via villavärdets hemsida (vissa tjänster är gratis) kolla även på P/T talet. När du vet att husen går för mer pengar än mäklaren skriver, i området, så drämmer du till, så fort du får chans, t ex på första visningen och bjuder en ca 75 - 100 000 eller vad du nu anser relevant. Då försvinner förhoppningsvis många intresserade och du vingklipper mäklarens ambition att få dit stora skaror som sedan inte kan låta bli att bjuda trots att det är mer pengar än de tänkt sig.

  Akta dig för kombinationen varudeklarerat/redan besiktigat och friskrivning. T ex Svensk fastighetsförmedling har en försäkring där om något är fel, självrisken är skyhög och betalas av köparen ...
  Vi köpte själva ett sådant hus och det finstilta levererades separat vid köpekontraktets underskrivande - så viktigt tyckte mäklaren att det var att ge den informationen till oss ....
  Var tydliga med, inför mäklaren att ni endast ger bud under förutsättning att ni får anlita egen oberoende besiktningsman.
  Även om ni anlitar en besiktningsman kolla igenom huset så noggrant ni kan redan från början. Ta med ficklampa och en slidkniv till visningen. Se till att komma upp på ev vind, lyft på mattor etc  

  Kolla upp alla kostnader ni tänker er för huset. Ring en hantverkare och fråga.

  Kolla att er besiktningsman har en bra försäkring och att han är godkänd. Se till att allt han säger faktiskt också står på papperet.

  några ord på vägen från fiddeli som bor i Blekinge
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 43 512 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Råd vid husköp?

  Ett litet tillägg till budstaregin, man kan lyckas i det läget om man dessutom tidsbegränsar budet, ge säljaren till på kvällen att bestämma sig.

  Har vänner som lyckades med den varianten, dom gick på en visning där dom såg att det bara var 3 famlijer där, borde ha varit mycket intressantare, dom bjöd 10% över utgångsbudet, budet var giltigt i 4 timmar. Dom fick huset.
   
 10. C
  Medlem · 117 inlägg

  chili

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  Bra med tips om budgiving, det är verkligen inte min grej ;D

  Kod:
  våga ställa massa jobbiga frågor till mäklaren vid visning... 
  Hehehe, vi är på väg att bli svartlistade av traktens mäklare.

  Är det för resten nån mer än jag som förundras över att tapeterna verkar vara största diskussionsämnet på många visningar ???
   
 11. wertok
  Medlem · Skåne · 1 228 inlägg

  wertok

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  Tyvärr inte så lätt att kolla men vi åkte på att avloppet var kass. Nu har vi fixat det men vi blev ca. 20 000 kr fattigare. Man kan ha roligare för pengarna än att gräva ner dom 3 meter i marken och aldrig mer se dom.... :-[
   
 12. G
  Medlem · 6 978 inlägg

  gaia

  Medlem

  Re: Råd vid husköp?

  :) ... som om det var det viktigaste i huset  :surprised:. Det är kanske så att det är lättare att vara specialist på tapetmönster än på isoleringsfrågor ;). Det är svårt att hålla distans till inredningen och focusera  på viktigare saker i stället. Efter visningen minns man ofta dom hemska gardiner men har glömt att titta på fönsterkvalitet . Man ojar sej över mörka kakel och slitet kök som man ändå kommer att byta ::) men vinden får knappast så mycket uppmärksamhet fast man har inte tänkt byta tak på direkten ;).
  Jag har sett mitt nye hus i 15 minuter och ville flytta in direkt  men ......vår "besiktningsman" ( en erfaren byggmästare som har en liten byggfirma) fick gå en ordentlig runda innan vi köpte den.  Vi fick enbart lugnande beskedd av honom = "jag kan inte hitta något jobb för mej här :) " sa han bara. Vår trevlige besiktningsman var guld värd. Och han tittade bestämt inte på tapeter ;D.
  Hur som hellst så är ett gammalt hus gammalt och man skall vara beredd på att små skavankor kan dyka upp här och där.
  Det är mindre  chans att råka ut för allvarliga och dyra fukt- och mögelskador i ett gedigen tegelhus, tycker jag. Mitt råd - väljer du mellan trä och tegel ... köp tegel ;).
  Det gjorde vi ;D
  gaia
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.