Byggahus.se

Råd vi köp av hus och tomt med helentrepenad

 1. K
  Medlem · 1 inlägg

  kubikon

  Medlem
  Vi skall snart skriva kontrakt på en tomt (har betalat handpenning) för att ett par veckor senare skriva entrepenad kontrakt med samma föetag som säljer tomten.

  Tomten säljes av ett företag som har anlitat ett stort byggföretag för att bygga alla hus  i området,( dock har vi entepenörs kontrakt mot tomt säljaren).

  Vi har bett om att få komplett underlag över huset och vi ska få det när vi skriver kontakt på tomten och betalar för tomten.

  Nu till mina frågar:
  Om vi inte är nöjda med huset (skiljer sig från de preliminära ritnigar och bilder vi har sett) när vi får se det kompletta underlaget kan vi då häva köpet, till vilken kostnad?

  Eftersom vi har köpt tomten men inte skrivit på entrepenörs kontrakt kan vi då bygga samma hus men välja en annan byggare, trots att resten av området byggs av en och samma entrepenör?

  Skulle man behöva söka nytt bygglov fastän man bygger ett lika hus eller räcker det med det bygglov som redan finns?

  Tacksam för goda och snabba råd.
  Hans,
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 014 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Råd vi köp av hus och tomt med helentrepenad

  Till att börja med så är ordvalet när man beskriver entrepenadsformaen oerhört viktig. Du kallar det helentrepenad. Det finns så vitt jag vet inte. Däremot så finns det Toatlentrepenad. Det är en form som (för det mesta) ger större säkerhet för köparen, men som också oftast kostar en del extra.

  Därför har många hustillverkare egna namn som påminner om detta men som jurididkt sett inte är likvärdiga med totalentrepenad. Så börja med att kontrollera vilken entrpenadsform ni har. Är det en totalentrepenad så skall det stå det och inget annat i ert kontrakt.

  Vid den här typen av byggen så finns de ofta villkorsklausuler i kontraktet för tomten som tvingar er att bygga med den entrepenör som tomtsäljaren utser.

  Om ni nu ändå har frihet att välja byggare på tomten, så är de ritningar som ligger till grund för ett bygglov ofta skyddade av avtal som ni får skriva på, som innebär att ni inte kan använda bygglovsritningarna hur som helst.

  Slutligen, om ni faktiskt har en totalemtrepenad, och väljer att fullfölja bygget, så sätt er för guds skull inte ner och känn er säkra, alla byggen kan gå åt h..e. Och ända sättet att minska risken är att vara en medveten köpare. Kontrollera alla påståenden med minst ytterligare en part. Försök att övervaka bygget. Själv eller med någon byggkunnig. Fotografera så mycket som möjligt. Framförallt detaljer som senare kommer att bli inkappslade.
   
 3. M
  Medlem · 122 inlägg

  Mustang06

  Medlem

  Re: Råd vi köp av hus och tomt med helentrepenad

  Hoppas att det inte ar i senaste laget, men att lagga 5000 kr eller sa pa att ga igenom ett kontrakt med en jurist ar val varda pengar.
  Har sjalv aldrig kostat pa mig det, och det staller ALLTID till problem darfor att det finns klausuler som ar felformulerade, sadant som inte alls omfattas av avtalet mm
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.