Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Qubino flush dimmer kräver 1A säkring!?

 1. C
  Medlem · 149 inlägg

  chali

  Medlem
  Är det möjligen mot en telldus znet v2? där får jag aldrig medelande när jag excluderar,utan enheten försvinner bara.
  Ett annat problem med znet v2 är med qubino 1 rely, där tar den bara in den med basfunktion on/off alla avancerade funktioner är borta, dock fungerar dimmer versionen kanon.

  Jag hoppas personligen på att vera secure kommer snart (ska komma till hösten enligt z-wave sverige)
   
 2. M
  Medlem · Västernorrland · 2 175 inlägg

  Mattias_Jo1

  Medlem
  Precis en Znet lite v2. Hm ok. Kör bara en on/off funktion på just den jag har. Var en flush relay 2 jag hade problem med.

  Ok. Så det bara försvinner. Kanske det var inkluderingen jag hade problem med då.

  Skall köpa en dimmer men vet inte om jag skall köra fibaro versionen istället för qubinon.
  Har ff problem med en garage sensor som inte vill bara med förrutom när jag har fri sikt...trots mesh nät funktionen?!?!!
  Vera secure? Har nyss bytt till Znet så kan inte byta igen, just nu iaf.
   
 3. C
  Medlem · 149 inlägg

  chali

  Medlem
  Qubino dimmer är riktigt bra så länge du får plats med en 1amp säkring, dom ger en riktigt fin och jämn dimning på både 220led och 12v led. jag kommer byta alla mina kvarvarande nexa och fibaro till qubino dimmer då jag tycker dom fungerar bättre. (går även köra dom mot tex en fläktmotor på upp till 100w)
  för att se alla funktioner qubino stödjer i znet v2 gör du följande, klicka på enheten, välj edit device sedan configure och avancerat, där finns massor olika val tex för hur snabbt det ska tändas,,dimmas vilken typ av brytare du använder eller sensor mm går göra nästan vad som.

  Tips när du ska lägga till dom, stäng av säkringen, koppla in 1 qubino, starta inkluderingen och slå sedan på strömmen till qubino enheten , då kommer den gå in direkt, Det går använda knappen dock rekommenderar qubino att man använder sig ovan sätt.

  Vera secure kommer ha funktioner som gör den mycket lämpad att fungera som villalarm också
  samt har dom smidigare grupphantering än vad telldus har och lite bättre stöd för saker.
   
  Redigerat 13 jul 2017 01:38
  • Laddar…
 4. bygga_bo
  Medlem · Skåne · 2 315 inlägg

  bygga_bo

  Medlem
  Chali, du skriver 12V LED... är det LED-strips? Vilken "trafo" kör du i så fall med? Jag har eventuellt ett litet LED-strip projekt som kräver en dimbar trafo som lirar med Qubinon (som jag också är nöjd med, sånär som på den extra säkringen). Så slipper jag kanske leta upp något vettigt på egen hand ;)
   
 5. C
  Medlem · 149 inlägg

  chali

  Medlem

  Jag använder följande, funkar till både dimbara g4 led och led lister.
  funkar jätte bra med Qubino dimmer dock inte så bra med Nexa och dimbara g4 led (Qubino och dimbara g4 med denna funkar kanon)

  http://www.jula.se/catalog/el-och-b...ransformatorer/alldimmertransformator-402591/
   
  Redigerat 13 jul 2017 01:53
 6. bygga_bo
  Medlem · Skåne · 2 315 inlägg

  bygga_bo

  Medlem
  Tack Chali, men vad jag kan se ger den 12V AC ut. Jag vill ha en med 12V DC (och PWM) till mina strips. Borde kanske skrivit det...

  AC funkar bra till G4 då de har lite elektronik i sig som omvandlar till DC. Detta för att funka som ersättning till G4 halogen som drivs med AC.

  Att mata en strip med AC funkar på så sätt att den lyser, men den kommer att blinka i 50 Hz (individuellt om man upplever det som störande). Vidare kommer den inte lysa med full effekt då dioderna bara lyser på en del av den ena halvan av sinusvågen. Dessutom finns det en en risk att man pajar stripen eftersom man backspänner dioderna på andra halvan av vågen.
   
 7. C
  Medlem · 149 inlägg

  chali

  Medlem
  a ok, Jag försöker hålla mig till vac (dom brukar dock vara lite dyrare men finns som strip med)
   
 8. leby
  Medlem · Stockholm · 1 985 inlägg

  leby

  Medlem
  jag använder Qubino Flush Dimmer 0-10V för att styra ingången på led driver som har inbyggd dimmer 1-10v. Det funkar perfekt, vid 0V så släcks lamporna. Man kan tycka lite över ån efter vatten men det kan vara svårt att få led att dimma bra då funkar detta utmärkt. Annars är Fibaros RGBW dimmer den som gör det du vill.
   
 9. bygga_bo
  Medlem · Skåne · 2 315 inlägg

  bygga_bo

  Medlem
  En 0-10V dimmer, eller en RGBW dimmer, är normalt sett vettiga alternativ. Dessa kräver dock att väggbrytarna blir en del av SELV-kretsen (lågspänning alltså). I mitt fall är detta inte möjligt då jag vill använda en tändtråd från ett antal återfjädrande trippelbrytare, där de andra två brytarna går på 230V. Dels är det fullt i rören, och att blanda SELV och 230V är ett big no-no (utom i specialfall).

  Eftersom jag behöver styra med 230V ser jag två alternativ:

  1) Hitta en lämplig "trafo"/driver som kan dimmas på primärsidan med tex en Qubino dimmer (som kan styras med en 230V puls)
  2) Sätta ett relä som omvandlar 230V pulsen till en lågspänningspuls och köra på 0-10V/RGBW dimmer

  Jag trodde i min enfald att det skulle vara enkelt att hitta en vettig 12V PWM driver som kan dimmas på primärsidan, men jag kan inte påstå att utbudet känns överväldigande. (Kina-junk från Aliepress är inget alternativ för min del). Tips sökes...
   
 10. leby
  Medlem · Stockholm · 1 985 inlägg

  leby

  Medlem
  Jag är ju inte elektriker men hittade på elsäkerhetsverket att man i "nödfall" kan blanda om alla ledare är avsedda för högsta spänningen (230) och dubbelisolerad. Just den gången hade jag en elektriker som gjorde jobbet och han höll med om tolkningen av föreskrifterna. Det hjälper förstås inte om det är fullt i rören..
   
 11. bygga_bo
  Medlem · Skåne · 2 315 inlägg

  bygga_bo

  Medlem
  Jag är heller inte utrustad elektrikerlegitimation, men jag har gjort samma tolkning som dig leby (det var därför jag skrev "utom i specialfall"). Utöver kravet på kablarna skall även brytaren uppfylla vissa krav om man skall blanda SELV och 230V. Om det finns mer än en brytare som i mitt fall har jag för mig att dessa också skall vara inbördes dubbelisolerade och ha ett visst isolations/krypavstånd. Tror att de var i en tråd här på BH som det konstaterades att en vanlig Schneider Exxact dubbeltrapp inte uppfyller kravet.
   
 12. J
  Medlem · Norrbotten · 1 127 inlägg

  JanneSjo

  Medlem
 13. bygga_bo
  Medlem · Skåne · 2 315 inlägg

  bygga_bo

  Medlem
  Har för mig att det står att det skall vara en "time lag" säkring i manualen, dvs en trög säkring.

  Du kan köra med en finsäkring (snabb) utan att äventyra säkerheten, men det finns en risk att den brinner av om startströmmen är för hög.
   
 14. J
  Medlem · Norrbotten · 1 127 inlägg

  JanneSjo

  Medlem
  hittade denna hållare för DIN skena som också klarar glassäkringar om jag fattar rätt.
  och som kan vara bra om man i centralen ska installera DINdimmern från Qubino som också den ska ha säkring på 1A.  [​IMG]
   
 15. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 20 190 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Om det handlar om en normcentral, varför inte en vanlig dvärgbrytare 1 A? En sådan har i.o.f.s ett problem - priset.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.